Evenimentul Zilei > Actualitate > IMAGINI EXCLUSIVE de la întâlnirea dintre Florian Coldea și un influent personaj din lumea medicală. Firma de profil asociată cu ”Generalul Negru” face profit de milioane de euro
VIDEO

IMAGINI EXCLUSIVE de la întâlnirea dintre Florian Coldea și un influent personaj din lumea medicală. Firma de profil asociată cu ”Generalul Negru” face profit de milioane de euro

Generalul "Negru", așa cum este cunoscut în București Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI, a intrat în lumea mondenă. Dar nu pentru că este un amator de senzații plăcute, ci pentru că și-a pus în minte să facă și o grămadă de bani. În imaginile suprinse de EvZ, Coldea poartă o discuție amicală, la o șampanie și un trabuc, cu un important și influent om din lumea medicală.

Florian Coldea, scria Evz într-un articol precedent, s-a implicat, printre altele, în afacerea de peste 2 miliarde € a fregatelor franțuzești. Un contract care este la ora actuală blocat în mod discret de autoritățile române și care este pe agenda președintelui Franței Emanuel Macron.

Ce poate să facă Florian Coldea pentru francezi?

Păi, în primul rând face un lobby agresiv la președintele comisiei de atribuire a contractului fregatelor. În al doilea rând, poate să bea cât mai multă șampanie franțuzească la orice masă este invitat. De aceea nu ratează nici un eveniment monden. În această ipostază l-am surprins în urmă cu câteva zile la o reuniune selectă. Era un botez de la care Florian Coldea nu putea să lipsească. Mai ales că se dădea șampanie.

De altfel de când a devenit mare consultant în afaceri, în afacerile altora,  Florian Coldea poate fi văzut din ce în ce mai des prin restaurantele de cinci stele ale Bucureștiului. Fără mustrări de conștiință, fără tremuratul din cap care l-a făcut celebru, din ce în ce mai surâzător. Flitrează cu tinerele din jur, se dă prieten cu vreo doi gigolo ușor fanați, pare un om împlinit. Și de ce n-ar fi? Când ai la dispoziție o grămadă de fraieri pe care pot să-i storci de bani, de ce n-ai zâmbi…

De ce ni s-a părut interesant, la prima vedere, acest botez din parcul Herăstrău?

Măcar pentru că interlocutorul lui Florian Coldea seamăna izbitor de mult cu unul dintre vicepreședinții Naval Grup, care se ocupă de achiziții și parteneriate. Cel care poate fi omul de legătură cu șantierul miliardarului Gelu Bosânceanu, cel care va construi pentru Naval Grup. Influențați fiind de știinta faptului că face un lobby agresiv la președintele comisiei de atribuire a contractului fregatelor, am crezut că este unul dintre cei de la Naval. Unele surse ne-au confirmat, altele ne-au infirmat prezența vreunui oficial francez.

Este adevărat că Naval Grup este o firmă uriașă în care de multe ori nu știe stânga ce face dreapta, dar informații certe vorbesc despre intervenții la limita traficului de influență pe care Florian Coldea le-a făcut la Ministerul Apărării Naționale în favoarea grupului francez. Cum este cea menționată mai sus.

Și este foarte greu de crezut că a făcut-o pentru că este Cavaler al Legiunii de Onoare. Nu de alta, dar așa cum se exprimă pe vremuri, nu dă doi bani pe tinichele. În schimb, oricând dă tinichelele pe bani.

De ce este interesant, la a doua vedere, acest botez din Herăstrău?

Revenind însă la momentele suprinse de camera de filmare. Interlocutorul lui Coldea este, de fapt, un reputat chirurg, doctorul Vladislav Brașoveanu, fosta ”mâna dreaptă” a profesorului Irinel Popescu, actualmente șef al sectiei de Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni.

Aparent, nicio legătură care să dea de gândit.

Dincolo de aparențe, însă, există firma Medicare Technics SA, condusă de George Tudor Coldea, vărul fostului prim adjunct al SRI. Iar Medicare Technics SA, cu o cifră de afaceri de 20.209712 raportată pe anul 2019 și cu un profit de peste 5 milioane de euro, e cam abonată la contractele cu statul.

O afacere ”de famgilie”

Aproape 5000 de contracte, potrivit informațiilor apărute în Jurnalul Național, în perioada 2007- 2016,  din care peste 4.000 prin încredinţare directă. Valoarea totală a înţelegerilor a fost de circa 85 de milioane de euro, ”o sumă uriaşă pentru o firmă care a reuşit să se menţină discretă, în pofida scandalului legat de mafia din sistemul medical.”, scrie Jurnalul Național.

”Cel mai bun an pentru Medicare Technics SA a fost 2015, când a primit un contract de peste 55 de milioane de euro pentru lucrări de construcţii la Spitalul Orăşenesc „Sf. Spiridon” din Mioveni. Valoarea acestora este uriaşă: nu mai puţin de 85 de milioane de euro. Printre clienţii Medicare Technics SA s-a aflat inclusiv SRI, generalul Florian Coldea cumpărând astfel consumabile şi servicii medicale de la propriul său văr”, mai notează JN.

A încercat să-i sufle lui Erbașu un contract de 45 de milioane de euro

În afară de contracte bănoase și spate puternici, firma are și vreo 20 de dosare în instanță. Despre unul, răsunător, a relatat, în septembrie anul trecut, site-ul 7est.ro, sub titlul ”’Contract bombă de 45 milioane de euro. Nume grele implicate în cursa pentru bani”

”Anul acesta, (2020 – nr) Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a scos la licitație proiectul de extindere și recompartimentare a secției de Neurochirurgie în valoare de aproximativ 45 de milioane de euro. Inițial, licitația a fost câștigată de SC Constructii Erbașu, societate reprezentată de omul de afaceri Cristian Erbașu. Însă, firma Medicare Technics, societate legată de fostul adjunct al SRI, Florian Coldea a contestat procedura, iar CNSC a dispus reanalizarea ofertelor.”

Lucrările au primit ”undă verde” abia în februarie anul acesta. ”Lucrările pentru construirea noii secții de neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj Napoca, un proiectul în valoare de 45 milioane de euro, pot începe. La începutul acestei luni, Curtea de Apel Cluj a dat o sentință definitivă în procesul dintre Medicare Tehnics, pe de o parte, și Spitalul Județean Cluj și SC Construcții Erbașu, pe de altă parte. Firma Medicare, conectată la afacerile lui George Coldea, fostul adjunct al SRI, a contestat licitația organizată de spitalul clujean care a desemnat câștigătoare societatea Construcții Erbașu. Potrivit soluției emise de Curtea de Apel Cluj în data de 1 februarie, contestația făcută de societatea Medicare Technics a fost respinsă definitiv.” a scris Gazeta de Cluj.

Marile înțelegeri se încheie la o șampanie și-un trabuc

Intertitlul e speculativ. Că ”Generalul Negru” a discutat cu reputatul chirurg la botez despre achiziții medicale, lictații, contracte, nu putem afirma fără putință de tăgadă. Nu am participat la aceea discuție, iar cei prezenți au evitat să ne dea mai multe detalii. Însă a spus-o explicit un cunoscut fugar, într-o intervenție telefonică din vecinătatea României la un post de știri, comentând fotografia apărută ieri în Evenimentul Zilei.

Reproducem declarația cunoscutului fugar: „Pot să vă spun, chiar dacă-s la Chișinău, că Florian Coldea a avut discuții foarte lungi la acel eveniment. Persoana de lângă el este medicul chirurg Vlad Brașoveanu, care prestează și la spitale particulare, la Spitalul Fundeni. (…) O somitate în domeniu, fiind un chirurg renumit. (…) Subiectele discuției au fost achizițiile din zona medicală, cu care Coldea ne-a obișnuit în ultimii ani, firmele prin interpuși ale lui Coldea”, a spus Fugarul, adăugând că „este absolută implicarea lui in bugetul Ministerului Sănătății și căpușarea acelui buget, a celui care se află în spatele acelor achizitii, a celui care este Florian Coldea.

Să-l credem pe Cunoscutul Fugar? Sau să mizăm pe o relație sinceră de prietenie între cei Generalul Negru și Eminentul Medic ? La această întrebare puteți răspunde alături de noi. Sau pe adresa de mail [email protected]