Vanghelie: Coldea l-a șantajat pe Maior cu „Dosarul Fregatelor”
- Ionel Dancu
- 21 octombrie 2017, 14:26
Fostul vicepreședinte PSD și primar al Sectorului 5 din București, Marian Vanghelie, a afirmat, sâmbătă, la Antena 3, că fostul director SRI George Maior ar fi fost șantajat de către fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea, cu dosarul fregatelor "Regele Ferdinand" şi "Regina Maria" pe care România le-a cumpărat din Marea Britanie.
„Maior a fost singurul care s-a ocupat de aceste fragate, cadavre plutitoare”, a spus Vanghelie la Antena 3.
“Coldea il santaja pe Maior cu dosarul fregatelor, Maior semna fara nicio problema ce dorea Coldea. Asa s-a ajuns sa faca si echipa”, a adăugat fostul lider social-democrat.
Procurorii DNA au dispus, in 15 iunie 2009, clasarea dosarului care a avut ca obiect urmarirea penala "in rem" (adica fara autor identificat), pentru luare si dare de mita, fapte ce s-ar fi comis in incheierea si derularea contractelor privind vanzarea de care Regatul Unit al Marii Britanii a fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" catre Romania.
Negocierea contractului s-ar fi realizat in perioada in care George Maior era secretar de stat in Ministerul Apararii, potrivit informatiilor din presa.
Cazul fregatelor:
În 8 iunie 2006, o româncă şi soţul ei de origine britanică , Barry George, au fost arestaţi, la Londra, fiind acuzaţi că au încasat ilegal un comision din vânzarea celor două nave britanice către România. George lucra pentru BAE, cea mai mare companie britanică din domeniul apărării, şi a intermediat vânzarea celor două fregate României.
În centrul investigaţiei desfăşurate de Oficiul pentru Fraude Grave (SFO) din Marea Britanie se afla un "comision" în valoare de şapte milioane de lire sterline (aproximativ zece milioane de euro), plătit de BAE. Surse apropiate Ministerului Comerţului şi Industriei au declarat că BAE ar fi recunoscut că s-a plătit un comision, dar a refuzat să spună cine a primit această sumă.
România a plătit 116 milioane de lire sterline pentru cele două nave, cumpărarea lor in 2003 fiind cea mai mare tranzacţie de echipamente militare efectuată de România după 1989.