Evenimentul Zilei > International > ILSOLE 24ORE: Vatican: FIA a fost reprimită în „grupul Egmont”, reţeaua globală de informaţii financiare
ILSOLE 24ORE: Vatican: FIA a fost reprimită în „grupul Egmont”,  reţeaua globală de informaţii financiare

ILSOLE 24ORE: Vatican: FIA a fost reprimită în „grupul Egmont”, reţeaua globală de informaţii financiare

FIA, autoritatea de informare financiară a Sfântului Scaun, a fost reprimită în circuitul informaţional internaţional „Egmont Secure Web”, de la care a fost suspendată pe 13 noiembrie, în urma investigaţiilor interne ale Vaticanului privind proprietatea din Sloane Avenue Avenue. Decizia a fost comunicată de preşedintele Egmont, Mariano Federici, preşedintelui FIA, Carmelo Barbagallo.

„Este vorba de o decizie extrem de importantă, a declarat Barballo – care atestă încrederea Egmont faţă de sistemul informaţional financiar al Vaticanului. Decizia de revocare a ordinului de suspendare permite ca, colaborarea cu unităţile de informaţii financiare ale celorlalte ţări să fie reluată în deplină transparenţă şi cu un spirit pe deplin cooperant.”

FIA, înfiinţată în 2011, controlează fluxurile financiare ale Sfântului Scaun şi, prin urmare, ale IOR. Ea a fost cercetată de ancheta din iunie 2019 şi care a dus în luna octombrie la percheziţii şi la suspendarea a cinci angajaţi ai Curiei, inclusiv a directorului AIF, Tommaso Di Ruzza (încă suspendat). În acest context, în luna noiembrie Pontiful (în urma demisiei a doi consilieri ai FIA) l-a înlocuit pe preşedinte, care al cărui mandat de cinci ani expirase deja, elveţianul Rene Brulhart, cu Carmelo Barbagallo, fostul şef de supraveghere al Băncii Italiei. Suspendarea FIA din grupul Egmont fusese decisă de organism pentru confiscarea documentelor de către sistemul judiciar din Vatican, un act complet legitim care nu încălca confidenţialitatea documentelor. Papa Francisc a intervenit personal în această problemă, la întoarcerea sa din călătoria în Japonia. După o serie de demersuri diplomatice ale lui Barbagallo, disputa a fost rezolvată. Acum, Suveranul Pontif va trebui să ia decizii cu privire la director şi la sinod, dacă îl va reintegra, sau îl va numi de la zero.

Articol de Carlo Marroni – traducere RADOR