Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, urmăriți penal. Au fraudat Republica Moldova cu 14,5 milioane de dolari

Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, urmăriți penal. Au fraudat Republica Moldova cu 14,5 milioane de dolari

Fostul președinte al Republiciii Moldova, Igor Dodon și oligarhul fugar Vlad Plahotniuc, sunt acum umăriți penal de procurorii anticorupție de la Chișinău într-un dosar de fraudă cu energie electrică de aproape 15 milioane de dolari.

Cei doi sunt acuzați că ar fi pus la cale o schemă frauduloasă din 2008 prin care se importa energie electrică din Ucraina.

Procurorii și-au retras, luni, ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul, în cadrul unui proces de a avut loc Judecătoria sectorului Ciocana din Chișinău. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianîi, acum s-au găsit legături ce îl implică și pe oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. Dosarul e la Procuratura Generală. Zilele următoare, voi prezenta detalii”, a precizat pentru Anticoruptie.md expertul în energie și fost consilier prezidențial, Sergiu Tofilat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procuratura Generală încă nu a confirmat această informație.

În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari

Mai mulți experți, printre care și Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Prim-vicepremierul Igor Dodon anunța în 2008 un nou „succes remarcabil” în privința prețului de import pentru energia electrică, argumentând că, inițial, partea ucraineană cerea o majorare de 50%. Însă majorarea de preț s-ar fi făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia ar fi persoane influente din conducerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.

Anterior, în 2008, reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) au publicat o investigație în care au devoalat aceste scheme frauduloase, pe când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier, scrie g4media.ro.