Vin scumpirile. De la 1 iulie, factura la energie electrică se scumpește cu 25%

Vin scumpirile. De la 1 iulie, factura la energie electrică se scumpește cu 25%

Doar o lună mai au românii la dispoziție în care furnizorii sunt obligați de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul energiei să aplice reducerea consumatorilor care încă nu și-au schimbat furnizorul și au rămas pe piața universală. Concret, dacă nu ați ales încă un furnizor de pe piața concurențială, veți mai primi reducerea până la finalul lunii iunie.

Începând de la 1 iulie, românii vor plăti cu până la 25% mai mult la factura de energie electrică, în cazul în care nu aleg un furnizor de pe piața concurențială.

Pentru a vă schimba furnizorul însă, ar trebui să verificați tarifele pe site-ul ANRE, unde găsiți un comparator de prețuri pe care îl puteți accesa în funcție de consum, de zona în care locuiți și de valoarea facturii pe care o plătiți acum. După ce completați toate aceste date, veți putea vedea ce furnizor are oferta cea mai bună și veți putea alege în funcție de tarifele cele mai mici.

Românii vor plăti cu până la 25% mai mult și pentru facturile la gaze, începând de la 1 iulie Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că vor crește substanțial tarifele. 1 iulie este data de la care vom plăti cu 25 la sută mai mult și pentru gazul natural. Nu vom simți imediat majorarea, însă efectul acesteia se va simți in prima factura din lunile de iarna.

Doi dintre cei mai mari furnizori de gaze anunță că urmează scumpiri majore de la 1 iulie. Unul dintre furnizori spune că va scumpi gazele de la 1 iulie cu 25%, iar cel de al doilea că va majora prețul în două etape: cu 13% de la 1 iulie și cu încă 5% de la 1 ianuarie. Specialiștii în energie spun ca această scumpire a gazelor se va reflecta direct proporțional în factura noastră de la gaz. Scumpirile vor fi pentru cei care nu au trecut pe piața liberă de energie.

Motivele scumpirii gazelor În ultima perioadă, costurile de achiziție a gazelor naturale de pe piața angro s-au majorat substanțial, pe de o parte, pe fondul convergenței prețurilor interne cu cele externe, iar pe de altă parte, ca urmare a reducerii sau a insuficienței cantităților de gaze din producția internă necesare pentru satisfacerea cererii.

Costul de achiziție a gazelor naturale de pe piața internă s-a dublat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, costul cu achiziția gazelor din import s-a majorat cu 60% pentru cantitățile la care prețul este calculat în funcție de evoluția prețului petrolului pe piața internațională și chiar cu 250-300% pentru unele produse în hub-urile europene. Prognozele pentru a doua jumătate a acestui an sunt de continuare a acestei evoluții ascendente.

Trendul crescător al prețului de achiziție a gazelor la nivel european este cauzat de majorarea cererii atât pe segmentul rezidențial, ca urmare a unei primăveri deosebit de reci, cât și pe segmentul industrial datorită revenirii parțiale după scăderea de anul trecut din pandemie. Impactul este resimțit cu atât mai mult cu cât costurile de achiziție din ultima perioadă vin după un minim istoric, aceste costuri reprezentând cea mai mare pondere în factura de gaze naturale, respectiv circa 60%.

Ne puteți urmări și pe Google News