Tentativa de lovitură de stat a lui Igor Dodon

Tentativa de lovitură de stat a lui Igor Dodon

Crimele nepedepsite nasc monștri - unul dintre acești monștri născuți de „crimele nepedepsite” este kremlinezul trădător Igor Dodon, susține basarabeanul Valeriu Dulgheru, membru al Academiei Oamenilor de Știință din Republica Moldova.

Crimele financiare Bahamas, Kuliok, caracatița cu diverse scheme frauduloase, crimele de înaltă trădare prin stimularea separatismului transnistrean și cel găgăuz, prin supunerea totală a Republicii Moldova intereselor Federației Ruse, au rămas nepedepsite, ceea ce l-a impulsionat pe fostul președinte la săvârșirea altor crime.

Una dintre ultimele crime a fost tentativa de lovitură de stat făcută de banda de interlopi și hoți Dodon-Șor-Plahotniuc, în Parlament, prin votarea unor legi care subminează din temelii statutul statului de drept. În urmă cu zece zile, această majoritate a votat la pachet „legile” privind rechemarea judecătorului Curții Constituționale Domnica Manole și numirea fulger a unui nou judecător, Boris Lupașco, fără concurs, fără discuții, fără prezența la momentul dării jurământului a președintelui Maia Sandu și a CSM, subliniază Valeriu Dulgheru.

Această acțiune a fost stabilită pe fondul deciziei Curții Constituționale, care nu a fost pe placul lui Dodon, privind posibilitatea dizolvării Parlamentului, invocând o presupusă „uzurpare a puterii în stat de către Curtea Constituțională”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cum poate CC să uzurpeze CC-ul?”, și-a pus problema marele constituționalist Arsene. Atunci când unele decizii anterioare ale CC, de exemplu considerarea nulă a decretului privind desemnarea a doua oară a Nataliei Gavriliță în funcția de premier, respingerea notei privind autodizolvarea Parlamentului, au fost bune. “Președintele Domnica Manole a fost la înălțime. Acum ea a devenit „coruptă, nedemnă” de ocuparea înaltei funcții și trebuie rechemată. Așa a hotărât acest nimeni (vorba ex-premierului Ion Sturza), kremlinezul Dodon”, a spus Valeriu Dulgheru.

Spre onoarea Curții Constituționale, în seara aceleiași zile hotărârile Parlamentului care vizează numirea unui magistrat nou la CC și revocarea Domnicăi Manole, au fost stopate, decizia fiind luată de președinta ad interim a Înaltei Curți, Liuba Șova.

„Fac apel la comunitatea internațională să urmărească situația din țara noastră și să ofere tot sprijinul pentru apărarea democrației în fața tentativelor de subminare a instituțiilor statului. Deciziile neconstituționale votate astăzi în Parlament reprezintă subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. Niciun atac la independența Curții Constituționale nu va fi tolerat. Fac apel direct la socialiști. Strategia voastră de a arunca țara în haos după alegerile prezidențiale trebuie oprită.

Cetățenii nu sunt ostaticii unor politicieni cu orgoliul rănit care nu se pot dezlipi de fotolii. Suveranitatea aparține cetățenilor. Frăția penalilor folosește metode banditești pentru a prelua controlul asupra instituțiilor statului. Domnului Lupașcu îi transmit să citească toată legislația si să înțeleagă ce răspundere poartă pentru că și-a dat acordul să participe la un act neconstituțional. El nu are imunitate parlamentară așa că la el lucrurile s-ar putea să se întâmple mai repede decât la parlamentari”, a declarat președintele Maia Sandu.

Reacția partenerilor occidentali nu s-a lăsat mult așteptată

„Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică gravă. Reiterez faptul că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu conduc la rezolvarea niciunei crize. Cultura și maturitatea democratică necesită reținere instituțională, bună-credință și respect reciproc între instituțiile statului”, a declarat președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio.

„Ambasadele Franței și Germaniei sunt foarte îngrijorate de evoluțiile în curs de desfășurare în Republica Moldova și, în special, de încercările de a schimba componența Curții Constituționale, încălcând astfel Constituția. Ambasadele Germaniei și Franței reiterează atașamentul lor față de respectarea ordinii constituționale în Republica Moldova. Facem apel la atenuarea tensiunilor politice și la soluționarea dezacordurilor prin mijloace democratice, cu respectarea deplină a separării puterilor și a statului de drept”, se transmite în comunicatul oficial al ambasadelor.

„Marea Britanie este profund îngrijorată de evenimentele de astăzi din Parlament, în special încercarea de a schimba componența Curții Constituționale fără justificare și fără urmarea procedurilor corespunzătoare. Astfel de acte contravin intereselor democrației și ale poporului moldovenesc”, se spune într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova.

„Prin aceste acțiuni, actuala majoritate parlamentară a pierdut de tot încrederea partenerilor europeni”, a declarat și raportorul deputat european Mureșan.

Contează pentru Dodon aceste reacții? Nu. Omul de știință Valeriu Dulgheru susține că interesul său este de a face ce e pe placul stăpânului de la Kremlin. “Dodon a alergat iarăși la Moscova după instrucțiuni, făcând o „vizită fulger”. Fiecare pas îl coordonează cu șeful de la Kremlin, pleacă la boss după instrucțiuni și să raporteze ce a făcut pentru binele Rusiei”, a spus Valeriu Dulgheru.

„La presiunea străinilor, Maia Sandu aduce Republica Moldova alături de Ucraina împotriva Rusiei, care este partenerul nostru strategic”, declară Dodon. Probabil stăpânul i-a apreciat zelul. Fără nicio funcție în stat, Dodon spune că va avea întrevederi în scopul intereselor Republicii Moldova. „Dragi prieteni, episodul de azi al „Președintele (Dodon încă nu se poate obișnui că nu mai este președinte, arată basarabeanul Valeriu Dulgheru) Igor Dodon răspunde” va fi publicat în seara zilei de azi și urmează să vin cu multe noutăți bune pentru cetățenii Republicii Moldova, pe care de mult le așteptați”, a declarat Dodon de la bordul avionului în zbor spre preaiubitul său Kremlin, a evidențiat Valeriu Dulgheru.

Această tentativă de lovitură de stat nu este singulară

De fapt, ultima „aventură” a lui Dodon cu această tentativă de lovitură de stat nu este singura. “Vă mai amintiți cum Dodon, în penultima zi de campanie electorală din primul tur, în fața Teatrului de Operă și Balet le vorbea susținătorilor săi despre Planul B (simțea kremlinezul că va pierde alegerile): „Dacă vom pierde, trecem la planul B”, a declarat Dodon.

Acest plan B, elaborat la Kremlin, însemna zădărnicirea cu orice preț a activității noului președinte. Până la intrarea în funcție a președintelui Maia Sandu, Dodon „oficializează” alianța cu grupul Șor, cere votarea pe bandă rulantă a multor legi controversate, care urmau să deterioreze relațiile cu organismele internaționale (mă miră naivitatea unora, care declară că „încă în luna decembrie trebuia să fie votat un guvern pro-european care să facă curățenie în sistem”; oare această bandă de interlopi sclipuită, care și-a votat legi pentru ei, și-au împărțit bugetul pentru anul 2021, ar fi acceptat ca cineva să le încurce ițele în scheme?!).

Au urmat tot soiul de tentative de zădărnicire a declanșării alegerilor anticipate cu candidaturi la funcția de prim-ministru și, în final, declanșarea ilegală a stării de urgență de către Parlament, uzurpând prerogativele președinției (guvernul în demisie nu avea dreptul). Iar prin votul de vinerea trecută, kremlinezul Dodon a uzurpat și prerogativele Curții Constituționale. Cu ce instrucțiuni a venit de la Moscova vom vedea chiar în zilele următoare, dar este clar că în continuare prin banda sa de interlopi și hoți din Parlament va zădărnici instalarea normalității în acest colț de țară atât de prost guvernat”, a declarat basarabeanul Valeriu Dulgheru.

„Din moftul unor imbecili/ Şi este vai şi-amar de noi./ Nu mai există nici valori,/ Nu se mai nasc nemuritori,/ Există bani şi-atâta tot”, scria cu durere în suflet marele tribun cu rădăcini basarabene Adrian Păunescu.