Republica Moldova, sufocată de corupție. Președintele Maia Sandu, discurs disperat în Consiliul Europei
- Nicolae Comănescu
- 20 aprilie 2021, 10:50
Maia Sandu a cerut ajutor de la Uniunea Europeană pentru ca Republica Moldova să scape de corupția care ține țara în stadiul de subdezvoltare.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei despre marile probleme cu care se confruntă țara sa. Liderul de la Chișinău a cerut ajutor pentru a putea lupta cu corupția care macină țara vecină. Maia Sandu a remarcat că Moldova are fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupției, contrabandei și spălării banilor.
Maia Sandu a tras un semnal de alarmă în privința corupției din Republica Moldova
„Contrabanda, spălarea banilor, amenințările hibride sunt toate amenințări transnaționale. Observăm că multe țări din Europa de Est se luptă, de asemenea, cu instituțiile slabe, ceea ce sporește nesiguranța noastră colectivă în regiune. Înțeleg că în Europa există o oboseală în ceea ce privește transformarea democratică prelungită.
Oamenii din țara mea sunt, de asemenea, obosiți să audă despre reforme interminabile și despre încercările eșuate de a oferi o viață mai bună pentru toți. Transformările autentice necesită o voință politică puternică. Iar această voință politică de reformare este prezentă astăzi în Moldova”, a spus Maia Sandu în cadrul discursului.
„De această dată, politicienii moldoveni nu trebuie să-și dezamăgească poporul”
Președintele a atras atenția că cetățenii din Republica Moldova vor ca țara să scape de probleme de corupție, care o împiedică să se dezvolte. „Cetățenii moldoveni vor ca Președinția să-și unească forțele cu un nou parlament și cu un nou guvern pentru a curăța țara de viciile care o împiedică să se dezvolte și vă solicit sprijinul în acest demers.
Iar de această dată, politicienii moldoveni nu trebuie să-și dezamăgească poporul (...) Astăzi, țara mea are nevoie de ajutor. Poporul moldovean este hotărât să o readucă pe drumul cel bun și să o facă să funcționeze pentru ei. (...) Poate că suntem o democrație tânără și fragilă, dar am fost întotdeauna o națiune deschisă, plină de resurse și corectă”, a mai afirmat liderul de la Chișinău.