România acordă un nou ajutor Republicii Moldova. Câte doze vom livra
- Radu Balaj
- 15 aprilie 2021, 18:00
România va mai acorda, cu titlu gratuit, Republicii Moldova, un ajutor umanitar care constă într-un număr de 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, ”Hotărârea pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 41 alineat (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”.
Ajutor cu titlu gratuit
Astfel, actul normativ prevede acordarea de către România a unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19 ca urmare a activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii. Un număr de 132.000 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca vor fi alocate pentru Republica Moldova.
Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin Departamentul pentru Situații de Urgență-Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, structuri în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Situația pandemică rămâne îngrijorătoare în Republica Moldova
România a mai oferit două tranșe gratuite de doze de vaccin anti-COVID-19 în acest an, concretizându-și astfel susținerea și bunele intenții pentru țara vecină de peste Prut. Republica Moldova se găsește momentan într-o situație pandemică destul de îngrijorătoare, iar criza parlamentară contribuie și ea la capacitatea de acțiune actuală a Republicii Moldova.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat de fiecare dată recunoștința față de România, iar momentan relațiile româno-moldave sunt deosebit de cordiale. De asemenea, chiar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat inițiativa României de a acorda un ajutor umanitar cu titlu gratuit Republicii Moldova, la a doua acțiune de acest gen a țării noastre.
În același timp, Republica Moldova este în căutarea propriului destin și a propriei orientări europene, în condițiile în care forțele politice pro-ruse sunt încă considerabile și deosebit de active. Astfel, deși episodul Maia Sandu este lăudabil pentru democrația moldovenească, viața politică și parlamentară din Republica Moldova riscă să degenereze. Este foarte probabil ca în curând, Maia Sandu să semneze actul pentru dizolvarea parlamentului pentru a stopa prelungirea crizei parlamentare.