Evenimentul Zilei > Actualitate > Premieră în Republica Moldova. E despre vaccinuri şi se vorbeşte în toată lumea
Premieră în Republica Moldova. E despre vaccinuri şi se vorbeşte în toată lumea

Premieră în Republica Moldova. E despre vaccinuri şi se vorbeşte în toată lumea

Republica Moldova a devenit prima ţară din Europa care primeşte doze de vaccin împotriva Covid-19 prin intermediul platformei globale COVAX.

Premieră în Republica Moldova. E despre vaccinuri şi se vorbeşte în toată lumea. Primul lot de vaccinuri gratuite împotriva Covid-19 au fost livrate joi seara în Republica Moldova, conform MOLDPRES. „Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical şi să reducem rata de răspândire a virusului.

Premieră în Republica Moldova. E despre vaccinuri

În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetăţenii moldoveni să beneficieze gratuit şi cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID-19”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, după recepţionarea lotului.

Aceasta a subliniat totodată vaccinurile aprobate sunt o soluţie eficientă împotriva COVID-19, indiferent de compania producătoare. În cadrul discursului ei, Maia Sandu a mulţumit celor care au făcut posibilă iniţiativa COVAX:

„Suntem recunoscători tuturor statelor şi organizaţiilor care susţin financiar aceasta platformă globală – Germania şi alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia şi altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toţi.

Mulţumim Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile.”

Reacţii de la trimişii SUA şi ai UE

La recepţionarea vaccinurilor a fost prezent şi ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko. Acesta a declarat că Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Totodată, Michalko a subliniat că accesul echitabil şi corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. „Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost şi va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces”, a declarat reprezentantul UE.

Şi ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Dereck J. Hogan, a declarat că SUA susţin livrarea vaccinurilor sigure şi eficiente pentru cetăţenii Republicii Moldova: „Aceste vaccinuri sunt esenţiale pentru controlul pandemiei de COVID-19 şi pentru a oferi speranţa că vor fi zile mai bune şi mai fericite.”

Reprezentanta UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, şi Reprezentantul Biroului OMS la Chişinău, Igor Pokanevych, au reiterat reamintit care este importanţa vaccinului în lupta împotriva COVID-19.

Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI), OMS, UNICEF şi Coaliţia pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Ea are ca obiectiv accelerarea dezvoltării, producţiei şi accesului echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19.