Evenimentul Zilei > International > România ajută iarăși Republica Moldova. Ministrul de externe se duce azi la Chișinău
România ajută iarăși Republica Moldova. Ministrul de externe se duce azi la Chișinău

România ajută iarăși Republica Moldova. Ministrul de externe se duce azi la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, efectuează o vizită la Chișinău. România acordă un ajutor umanitar cu titlu gratuit Republicii Moldova. Ajutorul constă în echipamente medicale și de protecție pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Bogdan Aurescu în vizită la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va efectua vineri o vizită la Chişinău, cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Potrivit comunicatului transmis de MAE, recentul ajutor se înscrie în linia acţiunii „constante” a României în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova, în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministrul de externe se va întâlni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Ministrul Bogdan Aurescu va avea, în cadrul vizitei, întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. De asemenea, Aurescu se va întâlni cu ministrul Afacerilor externe şi integrării europene a Republicii Moldova şi va participa la evenimentul public de livrare a sprijinului umanitar acordat de România.

„Vizita reprezintă o ocazie de a reconfirma relaţia specială dintre cele două state, precum şi de a asigura cetăţenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care îşi menţine şi onorează în mod constant angajamentele asumate.

Printre temele de discuţii aflate pe agenda întrevederilor se numără stadiul relaţiei bilaterale, proiectele strategice bilaterale de interconectare, precum şi continuarea parcursului european al Republicii Moldova şi a procesului de reforme”, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

Ajutor umanitar cu titlu gratuit oferit Republicii Moldova de către România

La 12 februarie 2021, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat Hotărârea privind acordarea de asistenţă internaţională cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, suplimentarea stocurilor de urgenţă cu produse, materiale şi echipamente sanitare necesare în procesul de vaccinare şi modificarea listei ţărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Conform acestei hotărâri, România va furniza Republicii Moldova, cu titlu gratuit, 1,5 milioane de măşti chirurgicale, 100.000 de măşti de protecţie de tip FFP3, 100.000 de combinezoane complete şi 100.000 de mănuşi de unică folosinţă, în valoare de 11.188.600 lei.