Evenimentul Zilei > Politica > Maia Sandu luptă cu corupția. Gruparea Dadon-Șor-Plahotniuc vrea să anihileze acțiunile președintelui
Maia Sandu luptă cu corupția. Gruparea Dadon-Șor-Plahotniuc vrea să anihileze acțiunile președintelui

Maia Sandu luptă cu corupția. Gruparea Dadon-Șor-Plahotniuc vrea să anihileze acțiunile președintelui

Situația social-politică, pandemică, economică este extrem de gravă în Republica Moldova. Gruparea Dadon-Șor-Plahotniuc, susținută de unii de pe segmentul de centru-dreapta, încearcă să anihileze acțiunile președintelui Maia Sandu în luptă cu corupția.

Mulți cetățeni o susțin pe Maia Sandu, însă dezbinarea lasă loc tuturor soiurilor de interlopi, hoți, trădători și netrebnicilor Kremlinului să-și facă nestingheriți jocurile murdare.

Au trecut ceva mai mult de două luni de la investirea noului președinte Maia Sandu, iar kremlinezul Dadon își pune în aplicare metodic planul său de a zădărnici pe orice căi activitatea președintelui. Acesta i-a pus în cârcă chiar din a doua zi după investire toate problemele generate de guvernarea catastrofală Dadon-Kiku.

Trebuie subliniat faptul că președintele Maia Sandu are împuterniciri extrem de limitate, guvernul în exercițiu Kiku fiind trunchiat din cauza dezertărilor organizate de Dadon-Kiku a miniștrilor cheie și a unui număr mare de secretari de stat, când majoritatea șordodonistă a votat la sfârșit de an, la miez de noapte, hoțește, bugetul și o serie de legi controversate, potrivit unor voci importante din Republica Moldova.

Politizarea vaccinării în Republica Moldova

Unul dintre elementele planului de compromitere a activității președintelui Maia Sandu, plan stabilit de către kremlinezul Dadon, este politizarea vaccinării în Republica Moldova, susțin voci importante din republică.

Maia Sandu se implică și rezolvă chestiuni legate de pandemia de coronavirus, lăsată practic fără monitorizare aproape un an de către triada Dadon-Kiku-Dumbrăveanu. Din lotul de 200.000 de vaccinuri promise de președintele României, Klaus Iohannis, Maiei Sandu, a ajuns în Republica Moldova primul lot de 21.600, cu care deja de aproximativ o săptămână sunt vaccinați cei din prima linie de luptă – cadrele medicale.

Din cauza miopiei bășcăniței Vlah de la Comrat, care s-a lăsat atrasă în jocul kremlinez al lui Dadon, medicii din unitatea administrativ-teritorială „Gagauz-Yeri” refuză să fie vaccinați cu vaccinul AstraZeneca (vaccin cu care deja au fost vaccinați milioane de oameni în toate țările Europei, Marea Britanie, SUA ș.a.m.d; este o bună zicală românească: la urma urmei „calul de dar nu se caută la dinți”), au informat voci importante din Republica Moldova. Chiar și Tiraspol Krasnoselskii a mulțumit statului român și a acceptat vaccinul pentru imunizarea medicilor.

Tot grație eforturilor președintelui Maia Sandu, în situația când fosta guvernare nu a făcut practic nimic pentru obținerea prin Programul COVAX a celor 20% de vaccinuri, a fost adus în termeni record primul lot de 14.600 de vaccinuri. „Republica Moldova este prima țară din Europa, care beneficiază de vaccin (prin Programul COVAX – n.n.). Felicitări!”, au declarat joi seară reprezentanții OMS, UNICEF, ambasadorii UE, SUA, etc, la transmiterea lotului de vaccinuri, eveniment la care a participat și președintele Maia Sandu. Ex-premierul Kiku o acuză, însă, pe Maia Sandu practic de demararea unei campanii de publicitate prin intermediul căreia să-și promoveze imaginea. Câtă dovadă de infantilism…

Situația pandemică în Republica Moldova, într-adevăr, este alarmantă în ultimele 3 săptămâni. Din cauza tulpinii britanice, care este mult mai virulentă, spitalele nu mai fac față, sunt arhipline, potrivit surselor reporterului. Într-o situație similară, Republica Cehă a cerut vineri, 05.03.2021, Germaniei, Elveției şi Poloniei să preia zeci de pacienți COVID-19 întrucât în spitalele sale situația a ajuns într-un punct critic. Și Republica Moldova, în caz că situația se va agrava, ar putea să apeleze la ajutorul spitalelor de la Iași, Galați, Suceava, unde situația pandemică este bună, fiind cod verde, mai spun sursele.

În situația în care se află, părăsită și de aliații naturali de pe segmentul de centru-dreapta (PPDA), președintele Maia Sandu face față acestor crize (pandemică, politică, constituțională, economică), fără pârghii serioase, însă cu ajutorul grupului de consilieri.

Gruparea Dadon-Șor-Plahontiuc își simte puse în pericol planurile

Deoarece criza politică legată de alegerile anticipate și instalarea unui guvern legitim se lungește, președintele Maia Sandu împreună cu premierul în exercițiu E. Ciocoi au început pregătirile aducerii și distribuirii a 5.000 tone de motorină, promise de președintele Klaus Iohannis, mai informează sursele.

În acest context, luptătorii și „apărătorii” Constituției îi pun președintelui Maia Sandu bețe în roate. Gruparea de hoți Dadon-Șor-Plahontiuc își simte puse în pericol schemele frauduloase, hoțomăniile, sutele de milioane de lei din bugetul de stat „planificați” pentru coțcăriile lor, care trebuie sustrași din buget.

Alături de valeții lui Dadon, scopul cărora este arhicunoscut – „cu cât mai rău pentru președinte cu atât mai bine pentru ei” – seară de seară îi vedem pe la diverse televiziuni pe cei care în mod natural nu ar trebui să fie alături de socialiști și șoriști PPDA, spun sursele. Liderul PPDA, A. Năstase, depășise niște linii roșii în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale din toamnă. Năstase făcea presiuni ca Maia Sandu să se retragă din cursă „fiindcă doar el este în stare să-l învingă pe Dodon”. Iar acest înfumurat lipsit de simțul realității a obținut tocmai sub 3,26%.

Iată că președintele Maia Sandu a câștigat în fața kremlinezului Dadon cu un scor zdrobitor. A învățat ceva din aceasta liderul PPDA, Năstase? Nimic. Se întoarce din nou împotriva Maiei Sandu. „Și Zelenski a avut 70%, iar acum are 30%”, a declarat cu o oarecare satisfacție Năstase. Evident, s-ar bucura dacă ratingul Maiei Sandu ar scădea. Să nu înțeleagă, însă, că aceasta ar fi o pierdere totală și că revenirea la putere a bandei de interlopi și hoți Dadon-Șor-Plahotniuc va fi iminentă. Oare electoratul va ierta astfel de atitudini?

Liderul PPDA tulbură apele

Acum Năstase tulbură apele cu această idee năstrușnică de „guvern minoritar cu A. Năstase în frunte”, care este o variantă din strategia „marelui” Dadon. Pentru a obține cele 51 de voturi, sunt dispuși să se pupe cu oricine din Parlament, susțin sursele. Și pe cât timp le vor ajunge? Pentru, să zicem, două luni? Și apoi o iau iarăși de la început? Cei de la PPDA să nu creadă că aceste pupături cu Dadon vor fi mortale. Ei deja sunt în hău, dar alegătorul îi va taxa și mai dur pentru aceste trădări. Pentru toată lumea este absolut clar că alegerile parlamentare anticipate sunt iminente. Cu cât vor avea loc mai repede, cu atât costurile vor fi mai mici.

Tot soiul de „părerologi constituționaliști” strigă de dimineața până seară că președintele Maia Sandu încalcă Constituția prin neacceptarea guvernul Durleșteanu, al „majorității formalizate”, motivând cu stropul Constituției. Valeriu Reniță (cel care plângea că Voronin nu a și-a asigurat președinția pe viață, învinuindu-l de trădare; a nu fi confundat cu minunații Iurie și Alecu Reniță), C. Ciurea și părerologul constituționalist T. Cîrnaț sunt nelipsiți la televiziunea lui Dadon NTV, potrivit surselor. Cu câtă râvnă „apără ei Constituția de răufăcătoarea Maia Sandu”! Câtă solidaritate în apărarea penalilor din partea lor! Dar printre rânduri, în spiritul Constituției, nu scrie că președintele este obligat să accepte un guvern al unei majorități penale. Iar pentru președinte, „când tirania devine lege, revolta devine datorie”.

Toată lumea care trebuie să înțeleagă, înțelege. „Așteptăm ca actorii politici să acționeze în interesul superior al cetățenilor. UE este cel mai de încredere partener al Moldovei, iar sprijinul nostru merge mână în mână cu reformele. Combaterea corupției și consolidarea statului de drept sunt singura cale de urmat”, a menționat președintele Consiliului European, Charles Michel. Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Mihalko, spune că, deși a fost criticat pentru opinia exprimată anterior, poziția comunității europene rămâne neschimbată: „Nu-mi schimb părerea ca unii. Corupții vor să formeze Guvernul”. Atunci care este rostul scrisorii lui  A. Năstase, expediate tuturor instituțiilor europene și ambasadelor statelor europene acreditate în Republica Moldova, prin care solicită implicare și mediere prin oferirea expertizei în vederea depășirii crizei politice în care se află Republica Moldova, dacă răspunsul UE, SUA, RO este arhicunoscut?

Încurcate sunt căile fruntașilor PPDA…

Unii fruntași ai PPDA, participanți în dezbateri la televiziuni, luptă chiar împotriva propriilor convingeri, încercând stângaci să promoveze linia șefului. La una dintre emisiunile Nataliei Morari de la TV8, secretarul general al PPDA, I. Terguță, declara cu patimă că „pentru procurarea vaccinului sunt necesari vreo 600 mln lei și nu avem planificați niciun leu (de parcă odată cu instalarea guvernului Năstase, banii vor apărea chiar a doua zi). Întâmplător, în același timp, premierul în exercițiu E. Ciocoi expunea la emisiunea „Secretele puterii” a lui A. Cozer de la Jurnal TV: „140 mln lei pot fi luați din cei peste 300 mln lei din Fondul de Sănătate. Alți 160 mln lei pot fi luați din fondul de rezervă al Guvernului. Zece mln Eur (apr. 210 mln lei) dintr-un proiect al UE de 70 mln euro de ajutorare în lupta cu COVID-19, sunt deja pe conturile Guvernului. Se mai așteaptă și alți bani din alte proiecte ale ONU ș.a.m.d”. Prin urmare, care sunt motivele pentru care Terguță manipula telespectatorii? Doar pentru a promova linia șefului?

Într-o altă emisiune, fruntașul PPDA I. Munteanu, vrând să accentueze cât de grea este situația pandemică, care poate fi „rezolvată doar de guvernul Năstase”, a făcut o declarație care nu-i este caracteristică: „Din decembrie până acum numărul decedaților de COVID-19 a depășit cifra de 4000!”, uimindu-l pe moderatorul emisiunii, A. Cozer. În altă transmisiune, alături de N. Pascaru, I. Munteanu lovea în Maia Sandu. De asemenea, într-o altă emisiune televizată, invitații cărora erau V. Batrîncea, V. Năstase, A. Candu și S. Litvinenco, pe parcursul întregii emisiuni Litvinenco a trebuit să se apere de cei trei „aliați de moment șorcandon”. Credeți că electoratul nu observă?

Maria Ciobanu, deputat din partea PPDA, a dat-o în bară deunăzi prin declarația sa aberantă: „Cetățeanul nostru habar nu are ce se macină în politica de pe Bâc… Atunci când încerc să spun că nu este firesc să consulți doar așa-zisa societate civilă…”. Adică cetățenii de rând habar nu au de politica de pe Bâc. Doar ei știu. Aleșilor le este dat s-o înțeleagă.

Vorbim despre o situație extrem de neplăcută pe un segment extrem de divizat, în eventualitatea unor alegeri parlamentare anticipate. Surse care au militat pentru unificarea forțelor proeuropene pe segmentul de centru-dreapta spun acum că nu mai este posibilă această unificare și nu mai este nici chiar productivă în eventualitatea existenței în permanență a unor focare, care vor sustrage atenția de la problemele de bază.

Unica forță proeuropeană de pe centru-dreapta rămâne doar PAS, susțin militanții. Poate până la urmă vreun grup de militanți PPDA își vor da seama de caracterul destructiv al politicii liderului lor, A. Năstase, se vor desprinde de PPDA și vor Adera la PAS. Va fi o cale de salvare a unor personalități bine pregătite, de care cetățenii din Republica Moldova duc mare lipsă. Iar pe dreapta este strict necesară unificarea tuturor forțelor unioniste într-un singur bloc unionist. Dacă am fi uniți, am fi de nebiruit, susțin voci importante din Republica Moldova.