ÎCCJ a anulat achitarea lui Bogdan Pîrlog. Dosarul disciplinar al procurorului militar va ajunge din nou pe masa CSM

ÎCCJ a anulat achitarea lui Bogdan Pîrlog. Dosarul disciplinar al procurorului militar va ajunge din nou pe masa CSM

Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis dosarul lui Bigdan Pîrlog la Consiliul Superior al Magistraturii, instanța de judecată care a decis achitarea procurorului militar. Pîrlog este acuzat de manifestari care aduc atingere prestigiului Justitiei si activitati cu caracter public.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va rejudeca unul dintre dosarele disciplinare care au fost deschise pe numele procurorului militar Bogdan Pîrlog. Judecătorii Înalții Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) Eugenia Pușcașiu, Adrian Remus Ghiculescu, Maria Hrudei, Simona Lala Cristesc și Veronica Magdalena Dănăila au anulat luni, 20 martie, decizia Secției pentru procurori a fostului CSM. Bogdan Pîrlog a fost achitat de fostul CSM pe 21 septembrie 2022, iar dosarul în care acesta este implicat a fost trimis înapoi la CSM pentru ca acțiunea disciplinară să fie soluționată.

„Admite recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva hotărârii nr. 4P din 21 septembrie 2022 pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii - Secția pentru procurori în materie disciplinară, în dosarul nr. 3/P/2022. Casează hotărârea atacată și trimite cauza Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru procurori în materie disciplinară pentru soluționarea acțiunii disciplinare. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 20 martie 2023”, se precizează în minuta deciziei ICCJ nr. 56.

Ce au decis procurorii CSM în 2021

În minuta hotărârii Secției pentru procurori a CSM, desființată de ICCJ, se precizează că instanța de judecată a constat că acțiunea disciplonară formulată de Inspecția Judiciară împotriva lui Pîrlog este nulă. Procurorul militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucuresti a fost cercetat pentru săvârșirea unor abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a) si d) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inspecția Judiciară l-a trimis pe Pîrlog în judecată pe 28 aprilie. El a fost acuzat că a comis două abateri discplinare. Procurorul militar ar fi avut manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției. Pîrlog este acuzat și că a desfășurat activități publice cu caracter politic. În dezicia Inspecției Judiciare se mai precizează că Pîrlog ar fi susținut USR, prin asociția pe care o conduce, în legătură cu măsurile propuse de formațiunea politică privind reforma sistemului de justiție.

„Pîrlog Bogdan Ciprian a desfășurat activități cu caracter politic, concretizate prin comunicatul din data de 18.10.2021, comunicat prin care preia și susține poziția USR, cu privire la măsurile propuse de acest partid politic în programul de guvernare pentru realizarea reformelor în justiție și în domenii de interes național. Inspectorul judiciar a reținut că în conținutul comunicatului lansat de procurorul Pârlog Bogdan-Ciprian, de pe adresa de mail bogdanpirlog@yahoo.com, sub masca Asociației «Inițiativa pentru Justiție», se regăsesc expresii și afirmații de natură a afecta demnitatea, imaginea publică a procurorilor și a justiției în ansamblul său”, se precizează în decizia Inspecției Judiciare, potrivit Luju.ro.