Cazul procurorului militar Bogdan Pîrlog, pe masa CSM. Acuzațiile sunt grave

Cazul procurorului militar Bogdan Pîrlog, pe masa CSM. Acuzațiile sunt grave

Inspecția Judiciară cere suspendarea din funcție a procurorului militar Bogdan Pîrlog în trei cauze disciplinare. Printre acestea se regăsește și sesizarea trimisă împotriva lui Pîrlog de 39 de actuali și foști procurori militari.

Pîrlog-  adjunctul Parchetului Militar București -  este sub anchetă și pentru comentariile pe care le-ar fi făcut sub pseudonimul Caius Marcius, în care acuză „nevertebratele din fruntea MPR” și că Înalta Curte va fi populată cu „loazele sistemului care 'au pupat inelul”.

Secția pentru procurori în materie disciplinară din CSM vor discuta cazul Pîrlog în ședința din 2 iunie 2021.

Cererea de suspendare a fost făcută de Inspecția Judiciară în temeiul art. 52 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (invocat în facsimilul de mai sus), care prevede că:

„Pe durata procedurii disciplinare, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției. Măsură suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acțiunii disciplinare, până la pronunțarea hotărârii de către secția corespunzătoare”.

Cele trei dosare ale lui Pîrlog

Potrivit jurnliștilor de la  Lumea Justiției, cele trei cauze în care IJ îi cere Secției pentru procurori în materie disciplinară suspendarea lui Bogdan Pirlog au legătură cu discuțiile de pe un forum al magistraților-activiști, unde Pîrlog i-ar fi atribuit președintelui CSM Bogdan Mateescu porecla „Slugarete”.

Altă cauza are în vedere sesizarea trimisă la Inspecție împotriva lui Pîrlog de către 39 de actuali și foști procurori militari, aceștia reclamând că #rezistentul ar fi încălcat Codului deontologic al magistraților și ar fi comis abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, constând în „manifestările care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afară exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Sesizarea depusă la Inspecția Judiciară privește comunicatul dat publicității de către Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ) în 17 martie 2021. Concret, cei 39 de actuali și foști procurori militari care i-au deferit Inspecției Judiciare pe Bogdan Ciprian Pirlog, dar și pe procurorul Sorin Marian Lia (șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia și co-președinte al AIJ, alături de Pirlog) arată că:

„La dată de 17.03.2021, pe site-ul de specialitate Juridice.ro a fost publicat articolul intitulat 'Analiză Asociației Inițiativa pentru Justiție cu privire la necesitatea reformei sistemului parchetelor militare'. Conform preambulului articolului, acesta reproduce un comunicat al Asociației Inițiativa pentru Justiție, care a fost dat publicității miercuri, 17 martie 2021, comunicat semnat de 'proc. Bogdan – Ciprian Pîrlog, co-președinte, proc. Sorin Marian Lia, co-președinte'.

Ulterior, la solicitarea scrisă a domnului procuror Pîrlog Bogdan Ciprian, din cuprinsul articolului a fost înlăturată mențiunea semnării comunicatului de către cei doi procurori, copreședinți ai Asociației Inițiativa pentru Justiție. După cum arată titlul articolului postat pe Juridice.ro, comunicatul asociației reprezintă 'o analiză cu privire la necesitatea reformei parchetelor militare', care cuprinde mai multe capitole și se finalizează prin formularea mai multor propuneri 'pentru restructurarea și reformarea sistemului parchetelor militare”.

A treia speță are în vedere, conform unor surse, mai multe deconturi controversate atribuite aceluiași Pirlog.