Iasi, zona interzisa de Chiuariu

Iasi, zona interzisa de Chiuariu

Paul Dumitriu, seful Corpului de Control din Ministerul Justitiei, a fost demis de ministrul justitiei Tudor Chiuariu dupa ce a zgandarit oameni din anturajul sefului PNL Iasi.

Cutremurul din justitie a ajuns la intensitate maxima la sfarsitul saptamanii trecute, cand ministrul Tudor Chiuariu l-a demis pe Paul Dumitriu, seful Corpului de control al ministerului. Oficial, demiterea nu a avut nicio explicatie.

Totusi destituirea a venit dupa doua anchete facute de Dumitriu care „au lovit” in sfera de interese a deputatului iesean Relu Fenechiu, mentorul ministrului Chiuariu.

In 2006, Paul Dumitriu a efectuat un control la Camera Executorilor Publici din Iasi. In aceasta saptamana, Dumitriu ceruse aprofundarea controlului la Iasi, din cauza numarului mare de sesizari primite. Chiuariu a refuzat sa-i aprobe controlul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de-al doilea control a fost facut anul acesta la Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP). Un consilier al lui Chiuariu i-a cerut lui Dumitriu sa schimbe sanctiunile dure pe care le-a cerut. Ministrul Chiuariu tocmai il numise la conducerea penitenciarelor ca director adjunct pe procurorul iesean George Spaiuc.

Acum, sotia lui Spaiuc este sefa de cabinet a lui Cristian Adomnitei - ministrul educatiei in cabinetul Tariceanu II -, fost diriginte de santier la o firma a aceluiasi Relu Fenechiu. In raportul de control al Ministerului Justitiei sunt constatate grave nereguli la concursul pentru ocuparea posturilor de ofiteri si subofiteri in Administratia Nationala a Penitenciarelor (AMP).

Corpul de Control al Ministerului Justitiei a tras concluzia ca „persoanele implicate in organizarea si desfasurarea concursurilor au favorizat anumiti candidati ce au rude in sistemul penitenciar”.

Primul pe lista celor care au aplicat evalurea pile-cunostinte-relatii este chiar directorul penitenciarelor, procurorul Alexandru Serban. Sora sa, Olimpia Musat, cumnatul sau, Aurel Musat, si o apropiata a familiei Musat, Nicoleta Cristescu, au fost angajati la Penitenciarul Craiova in urma punctajului mare obtinut la proba de interviu.

Procurorul Alexandru Serban a declarat pentru EVZ: „Nu mi-a fost adus oficial la cunostinta raportul. Pot sa va spun ca, in procedura de selectie, interviul este foarte important pentru aceasta profesie. Altfel, orice autist invata Codul Penal si ia concursul”.

Pe lista candidatilor cu proptele serioase se afla si sotia lui Codrut Olaru, procurorul-sef al DIICOT din Parchetul General. Paul Dumitriu a propus sesizarea Parchetului si anularea concursului.

Prinsi cu evaluarea mica Opt din cei 11 executori judecatoresti din Iasi au fost propusi pentru sanctionare ca urmare a controlului efectuat de procurorul Paul Dumitriu. Verificarea executorilor publici a fost facuta la nivel national. Iasiul a fost unul dintre judetele cu cele mai multe probleme. Sambata, Biroul de presa al Ministerului Justitiei a trimis presei un comunicat prin care se anunta ca ministrul Chiuariu a trimis raportul „Penitenciarelor” la Parchetul General si a avizat anchetarea executorilor din Iasi.

„Interviul-capcana”

Examen pe pile, cunostinte, relatii

Olimpia Musat, sora directorului de la penitenciare Alexandru Serban, a primit la proba interviului mai multe intrebari „incuietoare”.  In urma acestui interviu, Olimpia Musat a fost angajata la Penitenciarul de Maxima Securitate de la Craiova.

Printre intrebarile la care a raspuns s-au aflat urmatoarele: „De unde ati aflat de postul liber la AMP? Care este rolul penitenciarului in societate? Ce calitati aveti? Cum v-ati dori sa fie viitorul sef? Ce persoana publica preferata aveti? Pe care persoana publica o antipatizati?”.

Raportul „Dumitriu” a stabilit ca membrii comisiei de examen i-au defavorizat pe candidatii cu note bune la testul scris la proba de interviu. Dupa un interviu similar, si sotul Olimpiei Musat, Aurel Musat, a fost angajat la Penitenciarul Craiova. Raportul de control efectual de Paul Dumitriu consemneaza ca unii dintre candidati au fost intrebati „Ce animal de companie preferat aveti?”.

Fostul Sef al Corpului de control „Cred ca voia sa scape de mine”

EVZ: Ministrul Chiuariu a decis sa va inlocuiasca. Ce motive vi s-au prezentat? Paul Dumitriu: Niciunul. In schimb, mi-a fost prezentat domnul procuror Humulescu, de la DNA Bacau, ca nou sef al Corpului de Control al Ministerului Justitiei. Am sunat la cabinetul domnului ministru Chiuariu si am cerut o intrevedere. Nu mi-a fost acordata, nu mi s-a facut niciun repros.

Care credeti ca sunt motivele acestei decizii?  Am deranjat prin ce am facut si prin ce intentionam sa fac. In 2006 am facut controalele legate de concursurile de admitere in profesiile de executori si notari, concursuri mai mult sau mai putin corecte... In 2007, pe 25 aprilie, am finalizat controlul la concursurile de la Administratia Penitenciara.

Pe 26 aprilie, un consilier al domnului ministru Chiuariu, domnul Cristian Zaharia, mi-a dat telefon si a incercat voalat sa ma determine sa-mi schimb propunerile de sanctionare. Pe un ton mai dur, mi-a spus la telefon: „Ce facem, incarcam rolul institutiilor publice degeaba?”. I-am raspuns ca este obligatia noastra sa sesizam organele de urmarire penala. Modul in care a pus problema in legatura cu cei in neregula... „Domnu’ Dumitriu, nu acum, poate nu e timpul”. I-am spus ca acestea sunt sanctiunile si ca nu mi le schimb. Ce s-a intamplat cu raportul?I-am prezentat raportul domnului consilier Cristian Zaharia cu cateva modificari, dar cu aceleasi concluzii si propuneri de sanctiune.

Ce s-a intamplat cu actiunea de control la Iasi?Pe 27 aprilie am sunat la cabinetul ministrului Chiuariu sa vad daca s-a aprobat, ca sa fac formalitatile pentru inspectori. Am primit un raspuns care m-a naucit: nu s-a semnat si nici nu se va semna.

Nu mi-a fost comunicat oficial, de aceea nu pot sa divulg numele persoanei care mi-a spus. Insa ulterior am inteles, de la oameni din minister, ca domnul Chiuariu ar fi spus: „Ce sa caute astia la Iasi? Nu au voie la Iasi!”.

Ministerul Justitiei a transmis totusi raportul la Parchet si a semnat si mandatele de control la Iasi, dupa demitere. Nu inteleg de ce mi-a refuzat controlul timp de trei saptamani. Acolo, la Iasi, e o mare problema, pentru ca executorii judecatoresti se judeca ei intre ei si am avut mari dificultati anul trecut acolo. Din nou venisera multe sesizari cu nereguli la executori si intentionam sa verificam din nou.

Este un substrat politic al inlocuirii?Cred ca voia sa scape de mine. Eu nu am facut rabat de la lege si reiese din controalele mele.