Evenimentul Zilei > Social > Hunor Kelemen, „18 ani de pușcărie cu executare”? Banciu are bomba! Alertă
Hunor Kelemen, „18 ani de pușcărie cu executare”? Banciu are bomba! Alertă

Hunor Kelemen, „18 ani de pușcărie cu executare”? Banciu are bomba! Alertă

Jurnalistul Radu Banciu a lansat în emisiunea lui de pe B1 Tv o comparaţie între ceea ce a fost în Spania cu autonomia Cataloniei şi episodul recent din România, cu proiectul Ţinutului Secuiesc.

În emisiunea „Lumea lui Banciu”, jurnalistul a explicat cum au rezolvat autorităţile spaniole situaţia incendiară din 2017 şi s-a întrebat dacă şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, ar trebui să fie pedepsit de legea românească la fel cum au fost pedepsiţi liderii catalani.

Banciu a mai vorbit şi despre ce s-ar fi întâmplat dacă proiectul de lege prin care Ardealul ar fi primit autonomie (adoptat tacit şi apoi respins în Senat, după atacul preşedintelui Iohannis, care a întrebat public PSD dacă vrea să dea Ardealul ungurilor), ar fi fost aprobat, dar și despre reacția şefului statului despre acest subiect.

„Nu este posibil să fim călcați în picioare acasă și nici măcar să nu avem o reacție. Să ne cerem scuze că Președintele României a vorbit urât?

A vorbit la 7% din cât vorbeam eu. Se va întâmpla într-o zi și o să rămânem fără zona aia.

Este mai grav decât să rămâi fără un copil, sau fără un picior sau fără serviciu, pentru că identitatea națională contează.

Nu pentru noi, ci pentru cei care vor veni. Ce vor învăța aia? Că la Cluj sau la Târgu-Mureș trebuie să vorbească în ungurește musai, că nu se mai poate vorbi în limba română în țara lui, că nu mai poate să intre decât cu pașaport.

Să nu spuneți că nu e așa. După ce aveau această autonomie, făceau ce voiau. A doua zi redactau încă un pachet de legi și spuneau «Astea sunt. La revedere!».

Plan ultrapervers al Ungariei la graniţa României! Apar şi ruşii. Au fost reperaţi

Așa ceva nici în Kosovo nu există. Ăsta este un subiect care dacă ajunge în Europa, ați încurcat-o cu toții, clasa politică toată. De ce nu ne-a apărat nimeni în cazul ăsta?

Cum este posibil ca o șleahtă de politicieni… 30 de ani, de neinsprăviți… să fie pusă în fața faptului împlinit?

«L-a bătut unu pe umăr și i-a zis: moșule, vezi că trece proiectul ăla!» Nici nu știa despre ce e vorba. «Vezi că ne iau ăia Transilvania!»

Atunci a avut o reacție epidermică șeful statului, ca oricare dintre noi… Și alții ar fi avut aceeași reacție dacă ar fi auzit că am pierdut Transilvania.

Hai să vedem acum cum o dăm ca să nu îi supărăm pe maghiari că ne-au luat casele, ne-au luat terenul, glia.

Ăsta nu e naționalism. Naționalist este să vopsești niște cutii poștale într-o culoare și dacă vine altul, să îi spui n-ai voie! Ăla e naționalism. Nu să îți aperi țara!

Tancuri la Madrid și la Barcelona. Au tras cu tunul în ei. Ați mai auzit de vreun plan de independență a Cataluniei? Ați auzit Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, înfierând autoritățile de la Madrid că au vorbit urât și că au tras cu țeava tunului?

N-a vorbit nimeni. Ăla a venit și a citit articolul unu al Constituției: Stat indivizibil! La pușcărie toți! Băieții aia au luat de la 18 ani de pușcărie în sus, liderii.

Vreau să văd Hunor Kelemen ia 18 ani de pușcărie cu executare? În Spania, lua 18 ani de pușcărie, nu 5.000 de lei amendă.

A se verifica: 18 ani a luat șeful independenților Catalani că a mârâit serios, e adevărat.

Noi n-am ajuns acolo, dar dacă s-ar fi votat acolo eram. Un ziar românesc scrie că trebuie să ne fie rușine… pentru că Președintele meu le-a zis maghiarilor pe un ton aproape părintesc, «Ce vreți? Să ne furați Ardealul?»

E vreo insultă aici? Asta se întâmpla. Sigur că termenul de furat e amendat în societate. Dar în realitate asta era.

Sigur că nu îl duceau în Ungaria, dar era al lor. Puneau niște garduri, nu contează termenii… Dar de ce să îl luați dacă tot al vostru e?

Aici era marea întrebare! Dacă totul e al vostru acolo: licee, școli în limba maghiară, se vorbește numai maghiară, actele trebuie să le depui în limba maghiară…

Nu te încurcă nimeni. Nu e vorba de extremism sau naționalism, ci de purul adevăr. Dacă nici în cazul asta nu te aperi, când?”, a declarat Radu Banciu în emisiunea sa de pe B1 Tv.