Plan ultrapervers al Ungariei la graniţa României! Apar şi ruşii. Au fost reperaţi
- Daniel Magureanu
- 4 mai 2020, 13:29
Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, Dan Dungaciu, a comentat recenta prezență a Ungariei în Republica Moldova.
Observaţiile reputatului profesor vin în contextul în care ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a făcut săptămâna trecută o vizită la Chişinău, pentru a însoţi un transport de 100.000 de măşti chirurgicale şi 5.000 perechi de mănuşi medicale donate de ţara sa Republicii Moldova.
În emisiunea „Vocea Libertății”, realizată de politicianul Mihail Neamțu pe pagina sa de Facebook, Dungaciu a explicat interesele Ungariei pentru Republica Moldova.
„Interesul major al Ungariei este pentru autonomie. Ei sunt cei mai mari susținători a unei autonomii extinse a Transnistriei în interiorul Republicii Moldova.
Ungaria e cel mai mare susținător al acestui proiect. Prin această susținere, Ungaria vine în întâmpinarea Federației Ruse, pentru că și Moscova asta vrea mână la urmă, nu să ia Transnistria, asta este o naivitate.
Dorește să o integreze, să dea Transnistria Republicii Moldova pentru a o putea prăbuși total. Ungaria joacă cu Federația Rusă în această zonă”, e de părere Dan Dungaciu, conform defenseromania.ro.
Analistul politic este convins că mai-marii de la Budapesta își construiesc „loialități în interiorul Republicii Moldova”. „Adică acea clasă politică care nu e deloc o prietenă a României, dimpotrivă, și care îți dorește o reintegrare cu Transnistria chiar și în condiții rusești, pentru a lega definitiv Republica Moldova de Est, nu de Vest. Pentru că asta înseamnă Transnistria pentru Republica Moldova.
Ungaria se pune la dispoziție din acest punct de vedere (n.r. la dispoziția politică a Federației Ruse). Ea lucrează cu manta.
Nu în ultimul rând, Ungariei îi place să provoace lucrurile la Chișinău fiindcă știe că cea mai importantă miză de politică externă a României este și rămâne Republica Moldova”, a precizat profesorul Dungaciu.
Explicaţie foto: Premierul Ungariei, Viktor Orban, alături de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.