„Southern Shield” în România. Militarii americani, demonstrații spectaculoase în spațiul aerian

„Southern Shield” în România. Militarii americani, demonstrații spectaculoase în spațiul aerianSursa foto: Ambasada SUA la București

Militari ai Armatei SUA desfășoară în România exercițiul de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune „Southern Shield” (Scutul Sudic), având ca obiectiv consolidarea securității spațiului aerian al NATO. Acest exercițiu a fost lansat pe 14 noiembrie și este coordonat de Comandamentul Forțelor Armate ale Statelor Unite în Europa, în colaborare cu structurile militare române.

„Southern Shield” are un caracter pur defensiv

„Statele Unite ale Americii și NATO sunt ferm angajate în apărarea spațiului aerian al României”, a declarat locotenent-colonelul Andre Ruff, comandantul Batalionului 1 din Regimentul 57 Artilerie și Apărare Antiaeriană. Ruff a subliniat că acest exercițiu, cu un caracter pur defensiv, întărește capacitățile României de apărare antiaeriană și oferă cetățenilor încredere prin măsuri vizibile de securitate integrate, arată Ambasada SUA în România.

Exercițiul „Southern Shield” pune în evidență cooperarea puternică dintre Statele Unite și România, demonstrând angajamentul de lungă durată al SUA față de securitatea euroatlantică. Potrivit colonelului Hailey Bairu, comandantul Brigăzii 52 Artilerie și Apărare Antiaeriană, „exercițiul contribuie semnificativ la îmbunătățirea interoperabilității între aliați, validând capacitățile de reacție și pregătire ale forțelor americane.”

Această colaborare evidențiază agilitatea și flexibilitatea militarilor americani în fața provocărilor regionale, contribuind la consolidarea poziției defensive a NATO și la protejarea spațiului aerian românesc pe fondul escaladării tensiunilor din regiune.

Soldații armatei americane din plutonul 1, bateria Alpha, Regimentul de artilerie de apărare antiaeriană 1-57, sunt pregătiți în timpul exercițiului Southern Shield din România, 17 noiembrie 2024. Exercițiul întărește angajamentul NATO de a apăra spațiul aerian aliat prin pregătire și pregătire cooperantă.

Soldați americani la Southern Shield. Foto: Armata SUA

Capacitățile SHORAD și rolul lor în apărarea NATO

Exercițiul are ca scop dezvoltarea capacităților integrate de apărare antiaeriană și antirachetă ale României și NATO, prin utilizarea sistemelor SHORAD (Short-Range Air Defense). Aceste sisteme sunt special concepute pentru a contracara amenințările de la joasă altitudine și pentru a asigura protecția spațiului aerian al alianței.

În cadrul „Southern Shield”, forțele participante testează desfășurarea rapidă a acestor sisteme și integrarea lor în operațiuni comune, contribuind la întărirea securității în regiunea euroatlantică.

Exercise Southern Shield Demonstrates NATO Air Defense Readiness in Romania

Foto: Armata SUA

Mesaj pentru cetățenii români

„Southern Shield” transmite un mesaj clar cetățenilor români: apărarea și securitatea spațiului aerian al țării sunt priorități esențiale pentru SUA și NATO. Măsurile luate întăresc încrederea populației și demonstrează angajamentul ferm al aliaților în fața provocărilor de securitate actuale.