Vouchere pentru electrocasnice. Programul continuă și în 2025

Vouchere pentru electrocasnice. Programul continuă și în 2025Mașină de spălat. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. Peste 7 200 de gospodării au beneficiat de sume de până la 7 mii de lei (circa 350 de euro) pentru achiziționarea electrocasnicelor noi eficiente energetic. Banii au fost acordați în cadrul primelor două sesiuni ale Programului de Vouchere pentru Electrocasnice. Acesta este implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și Ministerul Energiei.

Programul este finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Uniunii Europene

Beneficiarii au folosit voucherele în valoare de 7 000 de lei și 6 000 de lei pentru a achiziționa 3 974 de mașini de spălat rufe și 3 246 de frigidere. Noile electrocasnice urmează să contribuie la scăderea facturilor la energie și la protecția mediului.

Rezultatele programului

Rezultatele programului. Sursa foto: CNED

Beneficiarii au primit vouchere care au acoperit până la 70% din prețul de achiziție al electrocasnicelor noi, dar nu mai mult decât valoarea voucherului care nu depășește suma de 7 000 de lei. Banii au putut fi folosiți pentru a procura frigidere, inclusiv cele cu congelator integrat și mașini de spălat, inclusiv cele cu uscător integrat.

De la lansare, Linia Verde CNED a gestionat peste 15 000 de apeluri din partea beneficiarilor, pentru a oferi asistență în procesul de verificare și utilizare a voucherelor.

Programul a fost conceput pentru a reduce sărăcia energetică a populației prin sprijinirea familiilor cu mulți copii, persoanelor în etate și a celor cu nevoi speciale. Astfel, prin intermediul inițiativei se oferă acces la electrocasnice moderne, cu un consum redus de energie.

De asemenea, prin înlocuirea echipamentelor vechi și energofage, beneficiarii înregistrează, pe termen lung, economii semnificative la facturile de energie. Economiile totale în urma înlocuirii electrocasnicelor vechi cu altele noi eficiente vor ajunge la aproximativ 4 milioane de lei pe an. Acestea, echivalează cu o reducere anuală în factură pentru energie electrică de circa 550 de lei pentru fiecare gospodărie care a beneficiat de voucher.

Pe lângă sprijinul financiar, programul promovează protecția mediului prin reciclarea echipamentelor vechi. Acestea sunt preluate la momentul valorificării voucherului.

Programul va continua și anul viitor

CNED a anunțat că programul va continua prin lansarea unor noi sesiuni. În acest sens, instituția a semnat recent un acord cu Agenția Norvegiană pentru Cooperare în Dezvoltare (Norad). Prin intermediul documentului se va aloca 7,5 milioane de euro pentru finanțarea programului în anul 2025.

Electrocasnice uzate

Electrocasnice uzate. Sursa foto: retail.ro

„Prin acest program am demonstrat că tranziția către un consum energetic eficient poate merge mână în mână cu protecția mediului și sprijinirea comunităților vulnerabile”, a specificat directorul CNED, Ion Muntean.

Programul de vouchere pentru electrocasnice a fost lansat pe 30 septembrie curent.

Anul trecut, în Republica Moldova a fost implementat programul pilot „Rabla pentru electrocasnice”. Prin intermediul acestuia mai mulți cetățeni au beneficiat de vouchere pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi. Programul a avut un buget de 5,8 milioane de euro. Acesta a fost dezvoltat cu suportul financiar al Uniunii Europene, fiind implementat de PNUD Moldova.