Evenimentul Zilei > Social > Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Eu susțin o dezbatere rațională”
Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Eu susțin o dezbatere rațională”

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Eu susțin o dezbatere rațională”

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marți, că susține ”o dezbatere rațională” privind pensiile speciale. Kelemen Hunor a spus că nu poate fi de acord cu pensionarea sub 50 de ani și cu pensii mai mari decât salariul.

Kelemen Hunor, despre pensiile speciale: „Eu susțin o dezbatere rațională”.

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că susţine „o dezbatere raţională” privind pensiile speciale,dar că nu poate fi de acord cu pensionarea la 48-50 de ani şi cu pensii mai mari decât salariul, relatează Agerpres .

Kelemen Hunor solicită o discuție foarte serioasă privind pensiile speciale

„Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa.

Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte. Ori mergem pe contributivitate pentru toată lumea, inclusiv pentru magistraţi ori, dacă statul român decide că sunt anumite domenii unde după serviciul public, luând în considerare toate restricţiile, dai peste contributivitate o anumită limită, atunci asta se poate discuta. În majoritatea statelor din lumea civilizată aşa se întâmplă”, a declarat Kelemen Hunor într-o emisiune la Realitatea Plus.

”Trebuie pusă o limită la pensii”, susține Kelemen Hunor

În opinia lui Kelemen Hunor, trebuie pusă o limită pentru pensii, astfel încât acestea să nu fie mai mari decât salariul. De asemenea, el a mai spus că nu este normală sau acceptabilă pensionarea l vârsta de 48-50 de ani și nici cumulul pensiei cu salariul la stat.

„Ce s-a întâmplat? Noi, în 30 de ani, am construit o societate absolut anormală. Şi aici suntem vinovaţi cu toţii, cei care am intrat mai târziu în politică, cei care au făcut politică de la bun început”, a subliniat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor a exemplificat. Un fost ofiţer de Securitate care l-a anchetat înainte de 1989 şi care în prezent are o pensie de 25.000-30.000 de lei şi mai lucrează la o primărie. De la primărie ofițerul mai primeşte un salariu de 9.000-10.000 de lei.

Kelemen Hunor: „Eu susțin o dezbatere rațională”

„Eu susţin o dezbatere raţională. Încerc să fiu în această coaliţie şi nu numai, în Parlament, vocea raţiunii şi să spun haideţi să tratăm pe toţi cetăţenii egali”, a adăugat Kelemen Hunor.

Vicepremierul Kelemen Hunor a indicat astfel că în 2021 se doreşte o reformă a sistemului de pensii şi o recalculare a acestora. La nivel statal de dorește ca nicio pensie să nu fie mai mare decât indemnizaţia preşedintelui României.