Orange și Proximus au ales Nokia pentru a contribui la construirea rețelelor 5G în Belgia, în timp ce renunță la Huawei pe fondul presiunii SUA de a exclude firma chineză de la furnizarea de echipamente cheie de telecomunicații..

Măsurile sunt printre primele luate de operatori comerciali din Europa de a exclude Huawei din reţele de generaţie viitoare şi survin după luni de presiuni diplomatice din partea Washingtonului, care acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj.

Bruxelles este locul unde se află sediul NATO şi Executivul şi Parlamentul Uniunii Europene, fiind un motiv de îngrijorare specială pentru agenţiile de informaţii americane.

Belgia a fost 100% dependentă de furnizorii chinezi

”Belgia depindea în proporţie de 100% de furnizorii chinezi de reţele de telecomunicaţii, iar cei care lucrează la NATO şi UE efectuau apelurile telefonice prin intermediul acestor reţele”, a declarat John Strand, consultant independent danez în domeniul telecomunicaţiilor.

„Adoptăm o concurență loială, cu cât un lanț de aprovizionare este mai diversificat, cu atât devine mai competitiv”, a spus el şi continuă: Huawei furnizează echipamente în Belgia de mai bine de un deceniu și angajamentul său a rămas neschimbat. Deciziile lasă Telenet din Liberty Group ca singurul operator de telefonie mobilă din Belgia care încă nu a spus ce furnizor va folosi pentru următoarele rețele mobile. Telenet se bazează în prezent pe echipamentele fabricate de China ZTE și intenționează să anunțe decizia sa 5G în prima jumătate a anului 2021, a spus o purtătoare de cuvânt.

Reacția Statelor Unite după deciziile luate de Orange şi Proximus

Statele Unite au salutat deciziile luate de operatorii Orange Belgium şi Proximus, care au un acord de folosire în comun a reţelei.

”Este cel mai recent exemplu al evaporării acordurilor Huawei şi o nouă confirmare a tendinţei mondiale spre furnizori de încredere”, a declarat Keith Krach, subsecretar al Departamentului de Stat pentru creştere economică, energie şi mediu. Huawei, cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume a criticat puternic apelurile SUA de blocare a accesului său la reţelele 5G.

Cu toate acestea, compania chineză a anunţat vineri că acceptă deciziile luate de Orange Belgium şi Proximus. Companiile nu au dezvăluit valoarea contractelor. Acţiunile Nokia au urcat vineri cu circa 3%, informează theglobeandmail.