Furnizorii de servicii de comunicații, Orange și Vodafone, au achitat, fiecare, contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea până în 2031 a licentelor pe care le dețin.

În cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilita la echivalentul în lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cele două companii trebuie să achite taxele ce le revin pâna cel mai târziu pe 30 noiembrie 2021, dupa aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.

ANCOM a stabilit cuantumul taxei pentru prelungirea licentelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publica lansata în luna decembrie 2019. Nivelul acesteia a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licentele Orange si Vodafone si echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licentele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications.

Potrivit comunicatului, Orange, Telekom și Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Conform datelor existente la nivelul ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila.