"Evenimentul Zilei", din ziua de 24 octombrie 1857, a fost că un grup de foşti studenţi de la Cambridge au format şi înregistrat oficial primul club de fotbal. Se întâmpla la Sheffield, în Marea Britanie.

Tradiţional, pe 25 octombrie, este Ajunul Sf. Dumitru (Sumedru). În ajunul Sf. Dumitru se împarte de sufletul morţilor, căzând anul acesta în zi de duminică, ziua Soarelui, se poate împărţi şi la biserică. Este un ritual cu un pronunţat caracter funerar. Seara, se face Focul lui Sumedru, peste care sar copiii ca să fie sănătoşi tot anul şi tinerii ca să se căsătorească în anul ce va să vie. Femeile şi fetele împart seara, la lumina focului, nuci, mere, struguri, prune uscate, vin vechi şi ţuică nouă.

Cănd focul este să se stingă se coc cartofi şi se spun poveşti, pilde şi ghicitori. Apoi ia fiecare gospodar câte un tăciune şi-l aruncă în livadă pentru ca pomii să se călescă şi să rodească şi la anul.

Tradiţia cere ca să se stea până când focul de Sumedru se stinge de tot. De ce? Pentru că nu departe, în întunericul protector, pe timpuri, pândeau lupoicele cele înţelepte. Dacă puteau să fure un tăciune aprins din Focul lui Sumedru atunci puteau să zămislească Lupii de Foc, Magistraţii şi Executorii Legii vechi.

Or, se ştie, că în ultima mie de ani au mai apărut trei Lupi de Foc, aşa că numărul lor total este de nouă. Când numărul lor va fi de doisprezece şi cu Lupul Şchiop, treisprezece, atunci apele vor îngheţa, pământul se va cutremura şi va înghiţi omenirea, va fi ploaie de foc şi Sfârşitul Lumii…

Evident, un mit vechi de când lumea, când focul trebuia păzit, pentru că oamenii nu ştiau încă să-l reaprindă! O legendă europeană, cum sunt multe pe alte meleguri, scandinave, nordice, cu foc, lupi şi amurgul zeilor!

Este, pe 25 octombrie, ziua de naştere a Majestăţii Sale, Regele Mihai! Să-i urăm sănătate şi viaţă lungă! Multă lume, din străinătate, mai ales pe noul continent, se miră de mezalianţa dintre republică şi regalitate din România.

Acum, să ştiţi, cultul personalităţii nu a fost o invenţie comunistă, este, în general, apanajul dictatorilor. Osanale, poezii dedicate, stadioane pline ochi, femei emoţionate oferind flori, defilări şi demonstraţii pentru “conducătorul iubit” au început în România în timpul dictaturii lui Carol al II-lea.

Foarte tânărul Rege Mihai a moştenit o parte din comportamentul aberant oferit tatălui lui. Aşa se face că, Marele Stat Major, din 1944, a declarat că teritoriul României fusese eliberat de foştii aliaţi de ziua de naştere a tânărului Rege, şeful suprem al Armatei, un “omagiu”! De fapt teritoriul României a fost “eliberat” circa o lună mai târziu, de fapt ocupat de ruşi…

Aşa s-a stabilit Ziua Armatei, declarată, mai târziu, de comunişti, socialişti, sau ce or mai fi fost, oportunişti cu siguranţă, pe 25 octombrie, când “teritoriul sfânt al patriei a fost eliberat de cizma cotropitorilor fascişti”! Bun, nu au fost cotropitori, erau aliaţi. Istoricii post-modernişti afirmă că “întoarcerea armelor” împotriva foştilor aliaţi a fost foarte de mirare, sancţionată şi de “prieteni” şi de “duşmani”! Săracii militari români, au murit mereu cu sutele de mii, cu milioanele, pentru… ce?

Mă miră foarte întoarcerea la vechile sentinţe comuniste privind istoria. Istoria militară. Nu ştiu unde, citeam ceva despre Stalingrad. M-au mirat reacţiile pe forum. Parcă eram, din nou, căzut în timp şi spaţiu, la şedinţa de PCR a organizaţiei de bază mecanică grea, din fabrica “Republica”. Spiritul comunist, reacţiile proletare, răstălmăcirea istoriei după ideologia partidului, mor greu, poate niciodată! Acum mă gândesc că oamenii aceia nu au nicio vină: aşa au învăţat istoria la şcoală, aşa li s-a spus!

Fiind ziua de naştere a Regelui, Ziua Armatei a fost adoptată şi de partidele de pe atunci, care nu ştiau că sunt pe cale de dispariţie, de exterminare. Se împlinesc 71 de ani… oare s-a schimbat ceva?

Istoria se repetă? Probabil… O să avem un nou Stalingrad? Probabil! Bazându-ne în continuare doar pe tratate care nu valorează nici cât hârtia pe care sunt scrise, invităm potenţialii ostili să ne ocupe. Am mai spus-o de mii de ori! Propria armată, dotată corespunzător, este singura garanţie a păcii! Nu putem să învingem pe oricare dintre cei trei mari din zonă, nu avem atâţia bani, suntem o naţiune mică, dar o armată de profesionişti bine instruită şi bine dotată va ţine trupele invadatoare la graniţă. Nimeni nu atacă un stat capabil să se apere singur şi să producă pierderi semnificative!

Dar, observ la cei care ne conduc o somnolenţă, o blocare a gândirii. De fapt ei au dorit doar să ajungă unde au ajuns, în vârf, călcând peste cadavre, în nici un caz nu pot şi nu sunt capabili să rezolve problemele noastre, ale poporului, ale ţării!  Stalingrad!? Tare mă tem…

Am primit în corespondenţă şi ştirea, de la NASA, că în noaptea de Halloween un asteroid de vreo patru sute de metri în diametru va trece prin apropierea Pământului. Prima mea reacţie a fost că este o glumă de Halloween!

Dar nu este deloc aşa! Pentru cine vrea amănunte iată: https://www.nasa.gov/feature/nasa-spots-the-great-pumpkin-halloween-asteroid-a-treat-for-radar-astronomers  Pentru cine nu are timp, să precizez doar că asteroidul 2015 TB145 va trece departe de Pământ, mai departe de orbita Lunii. Având o masă mică nu sunt posibile nici un fel de influenţe asupra binomului cosmic Pământ-Lună. Doar un Mare Dovleac de Halloween! “Trick or treat­?” Pentru amatorii astronomi bine utilaţi cu scule, poate radar, este un cadou. Degeabă mă uit eu cu luneta Harald de 70 mm. Este prea mică, săraca, pentru distanţele uriaşe şi dimensiunea redusă a asteoidului! Iar în ultimul timp din cauza fenomenelor climatice există mereu o turbulenţă, o nebulozitate a atmosferei, care împiedică observaţii de calitate.

Bun, dacă nu pot să mă uit în direcţia asteroidului o să pun câteva filme, alb-negru, cu Norman Wisdom. Nu ştiţi cine este Norman? Ce ruşine! Unul dintre cei mai mari comici din toate timpurile. John Lennon spunea că la un film cu Norman a râs atâta, că l-a apucat sughiţul! Prin anii 50’ şi 60’ se făceau filme bune. Ei bine, ştiţi unde anume Norman Wisdom a devenit cetăţean de onoare şi a primit cele mai multe aprecieri, fiind adorat de mulţime? În mica şi musulmana Albanie! Pot să spun, cu mâna pe inimă, că, musulmanii, cel puţin cei pe care îi cunosc, au un fin simţ al umorului şi apreciează pe un comic de calitate. De Nastratin Hogea, sigur aţi auzit, numai eu v-am spus o groază de pilde. Dar, ce or fi avut cu “Charlie Hebdo”?

 

BERBEC   Conjunctura te împinge către evadare şi spirit rebel. Te întrebi, de ce trebuie să ai neapărat un program de weekend? Este bine să discuţi cu cei din jurul tău, poate şi ei au idei. Sau, nu! Sâmbătă: aspecte favorabile deciziilor importante de genul – fac sau nu fac curăţenie în toată casa şi asta pentru că duminică este sărbătoare mare şi nu este bine să lucrezi.  De asemenea, duminică este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul spectacolelor si vizitelor pe care le poţi face.

 

TAUR    Încearcă să nu te enervezi. Pierzi timpul şi banii pentru că prostia celor din jur nu are leac. Fii liniştit, nu este contagioasă, decât pe termen foarte lung, când devine un mod de viaţă! Sâmbătă stelele spun sa mai astepţi cu confesiunile, sau să le aşterni pe hârtie. Aşa îţi garantez discreţia pe cât posibil în lumea asta în care se află totul până la urmă. Duminică eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane străine, sau discuţiile în contradictoriu cu rudele, partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune.

 

GEMENI   Sunt bine aspectate numai activităţile de rutină, evită orice schimbare de program sau de activitate. Evită deciziile care duc la schimbări majore. Nu judeca cu asprime familia sau prietenii! Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti sâmbătă. Nu promite, la rândul tău, nimic! Evitând tot ce poţi evita, pentru că vorba băieţilor: „eschiva este cea mai bună lovitură!” Duminică, la plimbare prin mall, ai mintea liberă şi gândirea sprintenă. Foloseşte-ţi gândirea limpede la sinteza ultimelor evenimente.

 

RAC   Nu mai sta pe gânduri, acţioneză! Machiavelli spunea că este mai bine să acţionezi şi să regreţi, decât să să nu faci nimic şi să regreţi! Domeniul sentimental este favorizat, în weekend. Sâmbăta seara, o veste nu prea grozavă. Eşti sănătos şi ai putere de muncă, dar te apasa grijile legate de familie. Raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale in cursul zilei de duminica. Şi o petrecere drăguţă la un Scorpion care îşi sărbătoreşte ziua de naştere, sau la vreun Dumitru(ă).

 

LEU    Nu te enerva din cauza unor nimicuri, sau a unor inexactităţi de comunicare. Fii calm şi precis în discuţii. Weekendul este un prilej să recapeţi iniţiativa, să-ţi impui punctul de vedere. Sâmbătă, o ţinuta neglijenta şi o dispoziţie schimbatoare iţi vor marca ziua. De vină este Soarele în Scorpion. Duminică, este sărbătoare, oricum ai lua-o şi este contraindicat să dai cu aspiratorul – nu fii original cu orice pret! De obicei modul ăsta de viaţă oboseşte… Trebuie doar să urmezi fluxul principal. Din punct de vedere emoţional, ai dori să-ţi discuţi problemele personale cu cineva de încredere.  

 

FECIOARĂ     Moralul tău e bun, ceea ce este important pentru că totul se petrece după cum vezi tu lucrurile: în roz, sau în negru! În weekend poate întâlneşti o oportunitate, cere mai multe informaţii! Sunt lucruri si traditii care nu se negociaza, o sa intelegi lucrul asta in cursul zilei de sâmbătă când te pregăteşti de mers la dans, spectacol sau petrecere. Orice este posibil, dar nu totul este permis! Duminică nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale, cea cu detaliile ca să nu vezi intregul. Deschide bine de tot ochii! Şi mintea… Din nou ai de ales intre mai multe posibilităţi si ca intotdeauna te pierzi in amănunte.

 

BALANŢĂ   O perioadă mai puţin favorabilă. Sâmbăta o poţi petrece în mijlocul familiei şi al prietenilor reflectând asupra modului cum ultimele evenimente influenţează viaţa ta. Duminica, pauză totală! Sâmbătă, rezolvarile şi compromisurile cu iz de busuioc au in tine un maestru incontestabil.  Duminică poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite. Poate unde vrei să fie intotdeauna armonie! În general, duminică, poate la masa sărbătorească, nu este favorabil să-ţi iei nici un angajament.

 

SCORPION   Fereşte-te să iei decizii bazându-te pe informaţiile aduse de cei care poartă vorbele, dar nu ştiu pe ce lume sunt. Poate, o veste de departe, sâmbătă. Duminică o zi plăcută, relaxantă. Norocul este, sâmbătă, prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste problemele şi situaţiile ivite, mai mult comice decât grave, fără să faci niciun efort. Duminică, o vizită plăcută şi una nu prea.  Trebuie să-ţi rezervi mai mult timp pentru familie. Implică-te mai mult în rezolvarea problemelor domestice, lăsând la o parte egoismul şi agresivitatea nevertebratei al cărei nume îl porţi.

 

SĂGETĂTOR  Weekend obositoar şi aglomerat. Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Relaxeză-te, odihneşte-te, distrează-te, refă-ţi puterile! Un weekend plăcut, in care sâmbăta te simti tot timpul vesel si entuziast si de aceea orice iti iese, iar familia si prietenii te apreciaza in mod deosebit. Dedică cele două zile de sărbătoare, mai ales duminica, celor dragi, familiei, prietenilor sau partenerilor  apropiaţi.  Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute astăzi pot aduce, mai târziu, multe momente plăcute.

 

CAPRICORN   În weekend pari a fi în ceaţă, nesigur şi nu prea ştii ce să faci. Sfatul stelelor e să nu oferi o premieră, să nu fii original, ci să cauţi rezolvări verificate de timp şi experienţă! În această sâmbătă – bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. O zi bună în toate, duminică, mai puţin la cumpărături. Nu cumpăra nimic, nu paria, nu împrumuta. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung.

 

VĂRSĂTOR   Posibile disensiuni sâmbătă, care pot fi evitate prin amânare. Este bine să eviţi, duminică, subiectele cu caracter emotiv. Lămureşte interesele tale şi unele neînţelegeri cu cei dragi. Sâmbătă primeşti sau faci vizite. Doar este o perioadă liberă, fără programul obligatoriu de la serviciu! Nu lua decizii importante, nu intra în jocul altora, impune-ţi, dacă poţi, propriile regului, dar nu juca de unul singur. Duminică realizezi că întotdeauna trebuie să existe ceva ascuns, tainic, ca un „as în mânecă”, chiar un partener mai mult sau mai puţin imaginar care te ajută din umbră, ca în filmele cu supereroi! 

PEŞTI    Eşti optimist şi în weekend problemele nu îţi mai par aşa de grele. Cu toate ca şi tu suferi din aceleaşi motive, îţi arăţi compasiunea şi iţi oferi sprijinul unei persoane din jurul tau. Weekendul se împarte în două, normal: ziua de sâmbătă dedicată domeniului material, fizic, iar ziua de duminică dedicată domeniului spiritual. Nu ai frică, pastreaza speranţa şi porţile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual! Tot ceea ce începi sau programezi în aceaste zile pot aduce rezultate interesante mai târziu.