„Evenimentul Zilei” din 21 ianuarie… dar să o luăm în ordine, aşa cum le-am găsit, pe ele, evenimentele, în „Book of Days”!

În 1846, pe 21 ianuarie apărea prima ediţie a prestigiosului „Daily News” editat de Charles Dickens. Ce timpuri, ce ziare, ce jurnalişti, mon cher!

În 1907, tot pe 21 ianuarie şi tot în Marea Britanie, taxiurile au fost recunoscute în mod oficial.

În 1911, pe 21 ianuarie, de data aceasta pe bătrânul continent, la Monte Carlo, începe primul „Rally”. Învingătorul, o săptămână mai târziua, pe 28 ianuarie a fost Henri Rougier.

În 1937, tot pe 21 ianuarie, Marcel Boulestin devine primul bucătar realizator al emisiunii, la BBC TV, „Cook’s Night Out”. Deci, emisiunile de la televizor cu bucătari, au o lungă tradiţie.

În 1954, pe 21 ianuarie, Statele Unite, lansează la apă, sau mai curând subapă, primul submarin atomic din lume, care se numea, cum altfel, „Nautilus”! 

În 1976, pe 21 ianuarie are loc zborul de inaugurare a splendidului supersonic de pasageri „Concorde”. Un avion British Airways pleacă de la Londra la Bahrain şi un Air France pleacă pe cursa Paris- Rio de Janeiro. Amândouă au decolat simultan, la ora 11:40 GMT. Regret multe lucruri în viaţă. Unul dintre ele este că nu mi-am permis să cumpăr un bilet pe „Concorde”!

Am o deosebită slăbiciune faţă de cei foarte tineri, care sunt curioşi şi cer să li se spună cât mai multe, despre un subiect. Am fost întrebat, de mai multe ori şi cu insistenţă, de mai mulţi dintre domniile voastre, şi de unii foarte tineri, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, despre metodele prin care se poate „prezice” viitorul. Câte bordeie, atâtea obiceiuri! O să vă spun şi eu, cum mi s-a spus şi mie la şcoală, la Madrase Omar Khayyam. Bine că nu am rătăcit cele cinci caiete groase, de două sute de foi, de matematică, cu coperţi de plastic albastru, în care am notiţele de la cursuri.

Iată:

Aeromaţia: prezicerea observînd fenomenele meteo deosebite, din aer şi cer. Forma norilor, culoarea, tăria şi direcţia vîntului, fenomenele spectrale (halourile Lunii, aurolele) şi alte asemenea aspecte sînt folosite pentru prezicere.

Alectriomanţia foloseşte pentru prezicere o pasăre, de obicei o găină neagră sau un cocoş alb, care este pusă înr-un cerc alcătuit din litere, avînd în dreptul fiecăreia boabe de porumb. Pasărea ciuguleşte boabele (literele) care formează fraze pentru respectiva prezicere. Altă metodă este de a se recita rar alfabetul la ivirea zorilor şi a se nota literele care coincid cu cîntatul cocoşilor. Din literele astfel selectate se formează prezicerea.

Aleuromanţia foloseşte bileţele cu răspunsuri la întrebări. Bileţelele sînt încorporate în cocoloaşe de cocă care se coc. Apoi “chifla”, care este aleasă, dă răspunsul la problemă – prezicerea care se va realiza. Acest mod de prezicere a viitorului este strămoşul “plăcintei cu răvaşe”.

Alomanţia este  prezicerea cu ajutorul sării. Cei strînşi în jurul mesei luau sarea cu ajutorul vîrfului pumnalelor: era privit ca semn rău faptul de a lua prea multă sau prea puţină sare, iar dacă se vărsa sarea era o prezicere de mare nenorocire.

Antropomanţia este denumirea cultă pentru sacrificiul uman ritual din antichitate. În momentul intrării în agonie, victimei i se puneau întrebări iar răspunsurile erau considerate ca nişte  preziceri deosebit de importante.
Apantomanţia este interpretarea întîlnirii întîmplătoare cu diferitele animale – din această familie a prezicerilor face parte şi “pisica neagră”. Se spune că oraşul Mexic a fost fondat în locul unde un magician aztec a văzut luîndu-şi zborul de pe un cactus gigant un vultur cu un şarpe în gheare – imagine care şi astăzi este însemnul heraldic al oraşului.

Augurii şi Auspiciile: strict vorbind, auspiciile constituiau metoda de a face preziceri observînd zborul, cîntecul, apetitul şi modul de comportare al păsărilor. Această tehnică de divinaţie, de origine etruscă era la mare cinste în Roma antică, avînd un caracter oficial. Augurii aveau ca obiect de interpretare fenomenele meteorologice, în special fulgerul şi tunetul care se socoteau a fi răspunsurile lui Jupiter la întrebările puse zeilor.
Auspiciile neprevăzute (dirae) erau de natură malefică precizînd nenorociri: căderea unui obiect în templu, fluieratul în timpul ritualului (fluieratul în biserică), chiţăitul unui şoarece, stingerea unei lămpi sacre, troznetul vreunei mobile.
Cicero, Valerius Maximus şi Titus Livius au făcut să ajungă pînă în zilele noastre tragica istorie a consulului roman Flaminius Nepos care, contrar interpretării clare a auspiciilor prevestitoare de mari nenorociri, a angajat totuşi lupta cu Hanibal, în anul 217 î.H. pe malul Lacului Trasimene. Rezultatul: consulul, omorît în luptă, legiunile romane decimate.

Aritmomanţia este forma veche a numerologiei, ocupîndu-se în special cu stabilirea valorii numerice a literelor şi interpretarea lor în modul unei preziceri.

Acutomanţia este metoda de prezicere folosindu-se obiecte ascuţite: acele şi andrelele. Acestea se dispun, prin aruncare, în diferite forme care apoi se interpretează.

Astragiromanţia este prezicerea obţinută cu ajutorul zarurilor, care pot avea faţetele marcate cu cifre sau cu litere.

Axiomanţia se foloseşte de un topor. Druizii foloseau un topor de argint. După modul în care respectivul topor loveşte trunchiul arborelui (în general un stejar) şi a modului în care sar şi se dispun aşchiile, se face prezicerea. 

Belomanţia, una dintre cele mai vechi forme divinatorii interpretează zborul şi modul de cădere a săgeţilor trase vertical dintr-un arc.

Bibliomanţia este tehnica de prezicere care foloseşte cărţile (de exemplu Biblia, sau I Ching).

Capnomanţia este prezicerea făcută prin observarea formelor pe care le face fumul.

Cartomanţia este metoda care foloseşte pentru prezicere cărţile de joc. O variantă deosebită este tarotul, un joc special de 78 cărţi (lame), care poartă o puternică încărcătura simbolistică.

Catoptromanţia utiliza un sistem de oglinzi (sau o oglindă) care era poziţionat astfel încît să reflecte razele lunii.

Causimomanţia era prezicerea extrasă din comportarea unor obiecte puse pe foc. Dacă ele nu se aprindeau sau ardeau mai încet decît s-ar fi cuvenit, era un semn bun.

Cafedomanţia este prezicerea care foloseşte interpretarea figurilor formate de zaţul de cafea pe ceaşcă.

Caromanţie: termenul provine din greceşte: Karos care semnifică “somn adînc”. Metoda cuprinde toate prezicerile obţinute de la persoana care se găseşte într-o stare de somn, de letargie, hipnoză, sincopă sau chiar agonie (în general, într-o stare de transă superficială sau profundă).

Cefalomanţia este ghicitul viitorului folosind un craniu sau un cap mumificat (iniţial uman, apoi înlocuit cu unul de măgar sau ţap).

Ceroscopia este o modalitate foarte spectaculoasă de prezicere, care studiază forma figurilor în care se solidifică ceara topită turnată într-un borcan cu apă rece.

Chiromanţia îşi  bazează prezicerile pe studiul liniilor mîinii, iar 

Chirognomia ia în consideraţie forma mîinilor.
Clidomanţia sau Cleidomanţia foloseşte ca oracol o cheie. Este o formă rudimentară a radiesteziei.

Cromniomanţia îşi extrage prezicerile din foiţele cepei.

Cristalomanţia este clasica prezicere făcută de o clarvăzătoare, care vede viitorul într-o sferă de cristal.

Ciclomanţia foloseşte ca unealtă a oracolului o roată care se învîrteşte.

Dactilomanţia, la fel ca şi clidomanţia, se foloseşte de un obiect suspendat, în acest caz un inel.

Dafnomanţia face preziceri pe baza comportării ramurilor de laur, de dafin, puse pe foc. Cu cît în procesul arderii ramura pocneşte mai tare, cu atît semnele sînt mai bune.

Demonomanţia este o formă de prezicere (în prezent printre tehnicile magiei negre) prin invocarea demonilor.

Dendromanţia foloseşte pentru preziceri arborii. Persoana care face prezicerea se reazemă de trunchiul unui arbore mare şi sănătos, în plină vegetaţie (de obicei se alege un stejar, vara) punînd palma mîinii stîngi  pe inimă, iar cea dreaptă pe coaja copacului. După circa zece minute de relaxare, gîndul care apare în mintea celui în cauză este prezicerea aşteptată.

Geloscopia este prezicerea făcută după felul rîsului unei persoane. 

Geomanţia este o mantică divinatorie importantă. Printr-un procedeu aleatoriu se trasează figuri pe nisip sau puncte cu creionul pe o hîrtie în rînduri de cîte patru. Apoi se obţine o figură finală formată din patru rînduri care conţin fiecare unul sau două puncte (par, impar), care se interpretează după un tabel de referinţă. Procedeul este cunoscut în Madagascar şi Africa sub denumirea de Djabé sau sub numele de arab de Hadour Rāmli, iar în Brazilia şi Cuba sub numele de Fé mai precis, Voudou Fé.
Metoda foloseşte un “sistem binar” şi “octeţi” ca un calculator electronic din secolul XX.
Grafologia este, de asemenea, o tehnică de prezicere importantă care studiază scrisul de mînă al persoanei în cauză. Experţii grafologi sînt folosiţi şi astăzi pentru stabilirea, în justiţie, a apartenenţei diferitelor documente.

Hipomanţia era metoda de prezicere după urmele cailor şi, mai ales, ale potcoavelor. O potcoavă găsită pe drum era semn de mare noroc. Dacă potcoava respectivă se dovedea a fi a unui cal mort era un semn nefast.

Hidromanţia acoperă toate felurile de preziceri în care este implicată apa. Apele tulburi erau un semn rău. Numărul de ricoşeuri făcute de o piatră plată aruncată paralel cu suprafaţa apei: dacă era impar era semn bun. Din această categorie face parte şi prezicerea obţinută prin interpretarea modului şi dispunerii obiectelor aruncate de mare pe ţărm (sau animale şi/sau vegetale marine).
De asemenea, citirea viitorului în frunzuliţele de ceai rămase pe ceaşcă îşi are originea în această metodă.

O să continui mâine, că nu au intrat zilele în sac. Să ţinem minte că am rămas la litera “I”!

Recitind notiţele mele din şcoală, unde am învăţat astrologie, nu poate să nu mă uimească încă odată efortul imens făcut de umanitate ca să descopere, puţin mai devreme, ce rezervă viitorul. Unele mantici de divinaţie, aşa se numesc, aşa era numele cursului, par ridicole, dar însemnau ceva, ceva important, pentru populaţia care o practica.

Haideţi de consultaţi horoscopul meu pe zodii, face parte din manticile divinatorii matematice, aşa a spus la curs profesorul acela din India, un mare matematician şi cercetător al ocultului.

 

BERBEC   Sănătatea e bună, dar atenţie la durerile de cap (poate dinţii, poate o răceală, o sinuzită) şi la pierderea de energie. Evită cumpărăturile, azi Mercur, retrograd, nu îţi este favorabil! În această perioadă eşti deosebit de suspicios – toată lumea pare a complota împotriva ta!  Parţial adevărat este faptul că nu eşti cea mai bună companie, în această perioadă. Vremea puţin prea rece decât obişnuitul iernii statistice şi capricioasă te face să te iriţi repede. De fapt mai toata lumea este cu capsa pusa şi cu fitilul aprins. 

TAUR   Raporturi bune cu semnele de pământ şi aer, dar atenţie la posibilele interpretari greşite făcute de semnele de foc şi apă, în special Leul şi Racul. Nu sunt de aşteptat schimbări majore! Nativii şi nativele din Taur trebuie să-şi îndrepte atenţia către asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu sau partenerii/familia de acasă. Pentru a evita, bineînţeles, unele surprize sau „stupize” neplăcute. În general, trebuie să eviţi ca să pui cei din jurul tău în situaţia de a-şi da „arama” pe faţă, adică maximum de prostie. 

GEMENI   Trebuie să acorzi atenţie bugetului tău de venituri şi cheltuieli. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar şi evită creditele, cel puţin cât Mercur e retrograd. Analizează, gândeşte-te mai mult! Trebuie să nu exagerezi în această expansiune îndrăzneaţă pentru că este deosebit de riscantă: poţi să faci gafe monumentale şi cheltuieli extravagante. Ziua de azi este, de asemenea, favorabilă nativilor cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică sau tehnologie. Trebuie să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus, în general, pentru toţi nativii din zodie. Dar, nu îţi face griji, viitorul îţi este favorabil!
  
RAC   Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide! Poţi să primeşti o veste, să te întâlneşti cu cineva care-ţi povesteşte despre o cunoştiinţă comună. Oare te poate ajuta, în problemele tale? Pentru un procent mare din Racii cei armonioşi, dar posesivi, este o zi bună.  Pentru un procent mic: o pierdere, sau ratacirea unui obiect poate fi evitată prin grijă şi atenţie. Normal! Trebuie să fii mai optimist şi să gândeşti pozitiv. Nu uita ca optimismul este incapatanarea de a spune ca te simti bine cand totul in jurul tau merge rau. Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. 

LEU    Eşti foarte zâmbitor, dar pari şi puţin cam distrat. Astăzi ţi-ai propus o multime de scopuri de atins şi lucruri de facut. Timpul pare că nu mai ajunge, aşa că trebuie să te grăbeşti! În a doua parte a zilei, evenimentele, situaţiile şi emoţiile tale sunt la fel de alternative ca acul unui seismograf în Japonia. Ba fericiţi, ba posaci, o să vă faceţi un titlu de glorie, dragi nativi şi native din zodia imperială şi orgolioasă a Leului să comunicaţi tuturor alternanţele simţămintelor profunde ale fiinţei voastre. Ca şi când de asta ar avea nevoie anturajul!  Dar dacă te simţi bine ca şi comunicator de emoţii, continuă, sunt puţine satisfacţiile în ziua de astăzi! 

FECIOARĂ   Contrar obiceiului, azi nu trebuie să dai mare importanţă detaliilor. Zâmbeşte şi bucură-te de viaţa ta, pentru că primeşti o veste bună, care te ajută să-ţi regăseşti buna dispoziţie. Perioada favorizează nativii care activează  în transporturi, educaţie şi turism, dar şi pe cei care stau acasă crescând copiii sau bucurându-se de amintiri strânse în peste jumătate de veac. Şi pe seniori, pe cei care au construit o ţară şi oraşele unde locuim, iar acum incompetenţii şi iresponsabilii care guvernează îi consideră o „povară”. Povară sunt guvernanţii şi politicienii, în general, nu uitaţi asta!

BALANŢĂ   O vorbă, un telefon sau o informaţie iţi aduce o veste, ceea ce pare că îţi confirmă intuiţia. A doua parte a zile este revelatoare pentru presupunerile tale. Rămâne doar să spui: am zis eu! Nu te aştepta la cine ştie ce cuvinte de laudă din partea şefilor sau de aprecieri de la anturaj. Nimeni nu zice nimic pentru că mai tot zodiacul este lovit de vreme şi vremuri, şi te bucuri de o relativă înţelegere pentru comoditatea ta cea mare. De astăzi, cu o configuraţie favorabilă, incepi să te simţi mai bine şi să te frămanţi mai puţin. Fii mai atent la forma fizică!

SCORPION   Eşti gata să-ţi respecţi promisiunile făcute şi astăzi cauţi serios mijloace şi oameni ca să te poţi ţine de cuvânt. Eşti pregătit moral şi material pentru schimbările care se profilează. Te poţi relaxa astăzi, ce a fost mai greu, a trecut. Totuşi, nu lăsa nici o schimbare să te tenteze! Lasa lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te vei numi. Scorpionii artişti,  şi/sau educatori, învăţători, profesori, sunt mai avantajaţi în aceasată perioadă. Nu-ti schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Un semn de foc îţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură, probabil un Leu generos şi mândru că poate fi de ajutor.  

SĂGETĂTOR   O zi care se anunţă tonică. Încearcă să ceri ceea ce ţi se cuvine, să obţii ceea ce ai dreptul. Impresia de greutate pe care o ai poate trece prin mişcare, dietă şi eliminarea toxinelor. Este o perioadă în care nu trebuie să te laşi descurajat de nerealizări sau de întîrzierea finalizării unor proiecte. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Mai ales dacă te interesează domeniul. Pe de altă parte conjunctura este complexă, aşa că astăzi poţi avea fie continuarea unei mari pasiuni, fie mari probleme în dragoste.

CAPRICORN   Nu te lua după zvonuri, verifică şi controlează. Forţa morală şi curajul care te caracterizează suplinesc, astăzi, lipsa de energie provocată de oboseala cronică. Pe seară, relaxează-te! Concentrează-te pe problemele tale urgente! Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în niciun fel. Dacă ai propria afacere trebuie să fii foarte atent(ă) la noii furnizori sau clienţi.  Trebuie să incepi să faci economii, fără să-ţi schimbi esenţial felul în care traieşti – economia este arta prin care obţii maximum de la viaţă. Pe de altă parte conjunctura astrală indică faptul că este momentul să-ţi iei adio de la nişte planuri, fără remuşcări şi regrete!

VĂRSĂTOR   Dedică ziua lucrurilor obişnuite, de rutină, nu face multe promisiuni şi, mai ales, nu împrumuta bani. Evită hotărât orice noua afacere care promite bani mulţi, poate un nou joc piramidal! Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna. Trebuie să-ţi îndrepţi atenţia către asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu pentru ca să eviţi să fii tras pe sfoară. Mai ales dacă este vorba despre vreun “joc” cu bani. Evită decepţiile printr-o atitudine precaută şi o bună evaluare şi verificare a detaliilor. În mod particular sunt favorizaţi nativii din zodia Vărsătorului care desfăşoară activităţi medicale, de asistenţă socială etc.
 
PEŞTI  Încă de dimineaţă primeşti o veste buna şi una mai puţin fastă, dar activitatea cotidiana nu te lasă să faci o analiză a faptelor. Abia pe seară descifrezi consecinţele. E prea târziu! În special în relaţiile amoroase nu te lăsa condus numai de pasiune, mai foloseşte-ţi şi mintea. Şi vorbeşte, nu fi enigmatic mai mult decât trebuie, pentru că nu o să mai înţeleagă nimeni, nimic. Traieşte in prezent, fii mai pragmatic şi mai realist, lasă planurile opulente şi strategiile iscusite. Lumea este mult mai primitivă decât poţi tu să-ţi imaginezi, aşa că nu complica lucrurile inutil!