Evenimentul Zilei > Horoscop > Paștele comuniștilor. Un film cu Jean Gabin. Mititeii nu sunt creația românilor, adevărata istorie a micilor. Horoscop
Paștele comuniștilor. Un film cu Jean Gabin. Mititeii nu sunt creația românilor, adevărata istorie a micilor. Horoscop

Paștele comuniștilor. Un film cu Jean Gabin. Mititeii nu sunt creația românilor, adevărata istorie a micilor. Horoscop

Horoscop Există părerea larg răspândită în majoritatea populației că micii au apărut cam în timpul Războiului de Independență. Sau că sunt invenția cârciumarului Iordache Ionescu, la sfârșitul secolului XIX, un ardelean care avea o rețetă interesantă de cârnați.

Horoscop  Pe 1 mai s-au născut: Joseph Heller, William Lily, Danielle Darieux, Glenn Ford, Mihai Ralea, Vladimir Colin, Septimiu Sever, Maia Morgenstern.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox fix, pe 1 mai, sunt Sfinţii: Prorocul Ieremia, Eftimie, Ignatie, Acachie şi Isidora.

 

Despre Beltane, Arminden, 1 Mai etc vă rog cu tot respectul să citiți, nu mai repet: http://www.evz.ro/horoscopul-lui-dom-profesor-ziua-celor-care-muncesc-ca-sa-imbogateasca-fiscul.html. Iar despre defilarea de 1 Mai, poate vă interesează ce am scris pe temă: http://evz.ro/cum-am-defilat-de-1-mai-in-anul-1956-fecioarele-trebuie-sa-ia.html.  

 

”Lumea adevărată e cea pe care a făcut-o Dumnezeu, nu cea artificială, pe care a creat-o omul. Călugării, se spune, sunt retraşi din lume. Nouă ne place să spunem că suntem retraşi în lume, în timp ce orăşenii sunt retraşi din lume. Ce fericire să simţi ritmurile naturii, să simţi primăvara pământul reavăn, fărâmicios, să vezi cum plesnesc mugurii!” spune Părintele Pantelimon de la Oasa. Este o temă de meditație, vă invit să reflectați puțin asupra vorbelor bunului monah.

 

Horoscop Este o zi de sărbătoare, o zi liberă, în care sunt puțini cititori care îmi caută compania, lumea călătorește, se distrează, se odihnește.

 

Totuși o să fac efortul să caut filmul cu Jean Gabin, un film alb-negru dintre cele două războaie, în care, la un moment dat, este vorba de pic-nic-ul muncitoresc de 1 Mai. Un polițist îl întreabă pe Jean Gabin, tânăr, frumos și foarte muncitor, cu o șapcă pe o ureche, ce sărbătoresc la pic-nic, cu cârnați și vin roșu. Jean Gabin îi răspunde: ”Le Paques des Communards”. Paștele Comuniștilor, într-o traducere, adaptare, foarte largă.

 

Horoscop La noi, 1 Mai este legat strâns de grătare și mici. Din nefericire, nici ”mititelul” nu este tocmai românesc. Ca multe alte mâncăruri, care conțin carne tocată, sarmalele de exemplu, au ajuns la noi prin filiera turcească. Spun filieră, pentru că turcii nu au inventat mai nimic, în niciun domeniu, ei au luat totul de-a gata de la persani și arabi. Nici în gastronomie, mai toate mâncărurile sunt persane. Așa s-a întâmplat și cu ”köfte”, chiftea, care a apărut pentru prima dată în Persia secolului X, pomenită de Omar Khayyam în rubbaiatele lui, împreună cu usturoiul și vinul roșu de Shiraz. Chifteaua persană era făcută din carne de vită amestecată cu carne de miel și cu gustul îmbogățit de mirodenii. Și acest preparat are un strămoș. În definitiv, în general, preparatele de carne la grătar sunt folosite de triburile nomade. Așa că putem reține părerea istoricului persan Idri Shahin care spune că un preparat similar cu micii contemporani era consumat de triburile nomade ale belucilor în ultimii două mii de ani. Micii belucilor sunt delicioși, sunt un amestec de carne de vițel, cu miel și puțină carne de pasăre. Sunt foarte fini la gust și fac o crustă crocantă. Totul tocat cu cuțitul, sau satârul și amestecat cu tot felul de mirodenii. Așa fac și armenii din zonă.

 

Horoscop Micii au fost aduși în Țara Românească de fanarioți, probabil în secolul XVIII. Totuși, există părerea larg răspândită în majoritatea populației că micii au apărut cam în timpul Războiului de Independență. Sau, că sunt invenția cârciumarului Iordache Ionescu, la sfârșitul secolului XIX, un ardelean care avea o rețetă interesantă de cârnați. La un moment dat s-a terminat mațul pentru cârnați, dar fiind o mulțime de clienți, cârciumarul a pus compoziția pe grătar așa cum a ieșit din mașina de tocat. A avut mare succes cârnatul fără maț!

 

Poveștile acestea sunt la fel ca și folclorul românesc. A început să fie cules și înregistrat oficial pe la jumătatea secolului XIX, dar folclorul exista de mii de ani!

 

Horoscop  Să reținem, este zi liberă și nu se cade să vă plictisesc mult, că mititeii provin din Orient, din Persia și au o vechime de peste două mii de ani.

 

Să mai reținem, că, în defintiv, mâine este o altă zi!    

 

horoscop

 

BERBEC O perioadă de timp bună, spre excelentă. Doar dimineata devreme îţi dă ceva dureri de cap, la propriu şi la figurat. Dacă reuşeşti să zâmbeşti, să amâni ce nu-ţi convine şi să evitaţi graba şi încăpăţânările, nu se va întâmpla nimic notabil. Ziua de 1 Mai poate aduce unora dintre nativii din  Berbec o schimbare în bine: un câştig de bani sau o nouă aventură sentimentală. Configuratia astrologica iti indica mai multe posibilităţi sa ieşi din criza de timp in care ai ajuns cu obisnuitul tau lasă-mă să te las!  Mare atenţie la răceală şi la durerile de dinţi. Distracţii multe şi, poate, nelipsitul pic-nic.

 

horoscop

 

TAUR  Ziua îţi este favorabilă atît sub aspect social cât şi sentimental. Doar este o zi liberă! Dorinţa de schimbare şi ameţeala distracţiilor te fac să cheltuieşti prea mult, preafrumoasa doamnă sau bunul meu domn! Incercaţi să începeţi de acum să vă organizaţi viaţa şi distracţiile – este o perioadă favorabilă pentru interesele dvs.  Atenţie la băuturile reci şi la durerile de gât!  Nu este foarte bine să pleci în delegaţii sau în călătorii lungi, mai bine la un pic-nic în locuri sigure şi păzite. Gandirea pozitiva si arborarea unui zambet permanent te fac sa obţii astăzi sprijin chiar de la persoanele care nu te plac aşa de mult.

 

horoscop

 

GEMENI  Nu este o perioadă favorabilă pentru nativii din Gemeni care fac afaceri sau comerţ, care pot să aibă pierderi importante. Oricum, este zi liberă! Totuși, o realizare care te bucură în mod deosebit, dar din domeniul sentimental. Nu mai comenta si raspandi zvonurile catastrofice si vestile alarmate, care nu fac decat sa te abata de la propriile tale probleme. Nimeni  nu te crede cind faci anumite preziceri de Apocalipsă. In general, le nimeresti, dar victoria ti se pare putin amara si fara importanta. Distrează-te cum numai tu ştii, dar nu uita vinul pelin şi brânza nouă.

 

horoscop

 

RAC   Din nou mici probleme în familie, sau cu prietenii. Nu trebuie să vă faceţi atâtea gânduri pentru orice amănunt. Aveţi noroc pe 1 mai, nu rataţi ocazia. Consolaţi-vă cu gândul că nu sînteţi singurii care aveţi probleme sentimentale şi/sau în familie. In general, această zi din Zodia Taurului, 1 mai, este o perioadă când calităţile personale vă sunt avantajate. Exista momente cand judeci gresit oamenii, asa incat ar fi mai bine sa reflectezi inainte sa compromiti o prietenie aproape ideala. In scenariile pe care le construiesti lipsesc unele detalii, dar fiind vorba de afaceri de inimă si sentimente nu trebuie sa uiti nici un amanunt.

 

horoscop

 

LEU  Planeta negustorilor, Mercur, dar și a hoților, te favorizează să faci cumparături inspirate, care se pot dovedi in viitor foarte folositoare. Mare distracţie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program dens  – sau tocmai de aceea. O schimbare este necesară.  Noi prietenii şi/sau alianţe. O nerealizare, spre sfarşitul zilei, care te pune pe gânduri. Se aproprie nişte termene, sau niste obstacole de depaşit, nervozitatea ta creşte. Nu te lasa impins in afara "ringului" de ultimele insuccese, invata sa nu renunti niciodata, sa insisti pana obtii ceea ce dorești.

 

horoscop

 

FECIOARĂ Spiritul de dreptate care te carcacterizează te face să iei o atitudine care este destul de nepopulară printre colegii de pic-nic. Probabil că îi pui să strângă gunoiul făcut. O realizare notabilă în a doua jumătate a perioadei. Nu te lăsa copleşit de rutina, căută să te distrezi şi în alte locuri decât cele obişnuite, să legai noi prietenii. Ar fi bine sa analizezi cu atentie propunerile care ti se fac in aceasta perioadă, veştile pe care le auzi, pentru ca stelele arata ca in viitor iti pot aduce satisfactii profesionale si sociale. Atenţie la regimul alimentar şi la drumurile prin oraş.

 

horoscop 

 

BALANŢĂ Prima parte a zilei pare indicată pentru scurte călătorii – poate, la un pic-nic? Pe total ziua de 1 mai nu vă este favorabilă pentru luarea unor decizii importante. Insă, aveţi o ocazie care poate să vă schimbe viaţa în mai bine – distracţia întotdeauna a schimbat viaţa în bine! Totuşi, nu exagera cu mâncatul şi băutul, în general, pentru ca stelele indica o supărătoare tendinta catre surmenaj si depresie. Relatiile cu persoanele nascute in semne de aer si foc sunt  armonioase, dar nu sunt  prea grozave cu cei nascuti in semne de apa si pamant.

 

horoscop

 

SCORPION  Ziua de astăzi, 1 mai, îţi conferă energie şi succes. Cu Marte şi Jupiter bine aspectate poţi sa ai succes în tot ceea ce ţine de structuri mari. Configuratia planetelor iti indica un posibil dar de bani, dar dupa cum bine se ştie "noroc la bani inseamna nenoroc in dragoste" ! Ultima parte a zilei este nefavorabilă mai ales pentru nativele din zodie, care trebuie să lase cochetăria deoparte şi să se îmbrace pe măsură, serile sunt încă reci şi iarba udă.

 

horoscop

 

SĂGETĂTOR  Este timpul replierii : “retragerea la timp pregăteşte victoria viitoare”, spune înţeleptul chinez. Nu forţa şi nu lua hotărîri importante mai ales în ceea ce înseamnă afaceri sentimentale. Mare atenţie la incidente sau accidente, sub cerul liber sau pe şosea. Se pare ca, şi Venus este destul de clara in aceasta privință, primesti niste propuneri interesante, dar trebuie sa dai dovada de prudenta si diplomaţie. Trebuie sa zambesti si sa-ti pastrezi calmul, mai ales daca auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile industriale.

 

horoscop

 

CAPRICORN  Prima parte a zilei îţi aduce recunoaşterea seriozităţii şi a muncii susţinute. Zodia Taurului, în general, este o perioadă bună pentru un bilanţ serios şi începutul unor noi proiecte personale. Veşti bune spre sfîrşitul zilei. Anumite aspecte benefice ale stelelor fixe fac sa creasca increderea in fortele proprii, asa ca poţi sa-ţi impui propriul punct de vedere! Dupa cum spune inteleptul, la un prieten trebuie sa gasesti aprobarea faptelor tale, dar si un sfat adevarat, un pahar de apa si o carte buna! Pentru Capricornii seniori: atenţie la un vechi, sau mai nou reumatism, trezit de scaderea de presiune și de vremea caldă şi umedă.

 

horoscop

 

VĂRSĂTOR  Încercaţi, în această zi de 1 mai, să termini acţiunile sau lucrurile neterminate, acasă în camera proprie.  Invenţiile sau inovaţiile, atît de dragi nativilor zodiei, nu sunt întotdeuna recomandate, mai ales cînd este vorba de sentimente şi trăiri. Foloseşte imaginaţia în scopuri lucrative, nu pentru a găsi motivaţii şi explicaţii. Zodia ta este in continuare aspectata complex, asa ca poti sa ai tupeul sa afirmi sus si tare ca te simti formidabil si ca viitorul iti surade. Ceea ce nu este foarte departe de adevăr, aşa că distrează-te, dansează, dă curs sărbătorii.

 

horoscop

 

PEŞTI Acestă zi din Zodia Taurului, 1 mai,  este o perioadă bună pentru nativii din Peşti. Realizări şi cîştiguri. Nu trebuie să vă nemulţumescă că nu aţi realizat mai mult – “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. O nouă dragoste sau o nouă pasiune, poate un nou hobby? Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi. Dar poţi să te uiţi la focurile de artificii. Nu te baga ca musca in lapte, inutil si neinvitat peste problemele altora, nu uita : „cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia!” Atenţie la sănătate, la vreme şi mai ales fiţi atenţi cu ce vă încălţaţi.

 

horoscop