19,20 ianuarie

 

Horoscop Pe 19 ianuarie s-au născut Edgar Allan Poe, Paul Cezanne, Janis Joplin, Dolly Parton, Robert Palmer, Herbert Walther, Javier Pérez de Cuéllar, Pedrag Mijatovici, Ludovic Bacs, Ionel Brătianu, Ştefan Procopiu, Ludovic Bacs, Constantin Drăghici, Ion Gherman, iar pe 20 ianuarie s-au născut Federico Fellini, David Lynch, Eugene Sue, Ernest Chausson, Aurel Ţicleanu, Ion Frunzetti, Costache Bălăcescu, Vasile Băran, Dan Rădulescu, Acim Nica, Teodor Bratu.

 

Horoscop În calendarul creştin-ortodox, pe 19 ianuarie, sunt Sfinţii Macarie Egipteanul, Arsenie, Marcu din Efes şi Eufrasia, iar pe 20 ianuarie este Sf. Eftimie cel Mare. Eftimie, cel cu numele care în greceşte înseamnă „veselie” – toate supărările sfintelor Biserici le aducea întru veselie. „Numele şi l-a primit cu făgăduinţa de sus, căci, pe când părinţii lui se rugau să aibă fii, glas de sus a venit spunându-le să se bucure şi să fie cu voie bună”.  Vieţile Sfinţilor, după Mineie, pagina 232.

 

În ”Kalendar” Sf. Eftimie se ţine ca să rodească pomii. (Olteanu) Ce frumos!

 

Lupul Şchiop doarme pe cetină de brad, sau urmăreşte pe tinerii lupi în ritualul complicat al nunţii. Peste două-trei luni, exact 63 de zile, se vor naşte puii cei frumoşi, dar curajoşi, iar Lupul Şchiop trebuie să-i prezinte pe fiecare în parte Sfinţilor Andrei şi Petru. Numai ei ştiu să recunoască care dintre pui va fi un Lup de Foc, pentru că la început toţi puii sunt la fel.

 

A fost scandal pe DOA ca să se stabilească cea mai depresivă zi a anului, care este în această perioadă. Când am spus de duminică 20, pe eclipsă de Lună și la început de zodie, cu Pământul încă la perigeu, toți au tăcut din gură, au înțeles, numai americanii au întrebat dacă este 20, sau 21 ianuarie că la ei este diferență de fus orar. La noi, se crede, că depresia sezonieră este legată şi de zilele de post. Însă, în general, statistic vorbind, pe toată perioada anului, duminica seara este cea mai depresivă şi frustrantă perioadă. Deci, 20 ianuarie, „Gloomy Sunday. Prefer varianta cu Paul Robeson, sau cu Billie Holiday, este mai frumoasă și mai dramatică! O ascult acum, dar în varianta originală, în ungurește, iată https://www.youtube.com/watch?v=9dZj7YW5oFQ. Înțelegeți marea disperare sinucigașă?

 

Normal, la început de an primesc mii de solicitări pentru horoscoape personale, pe care ştiţi prea bine, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că nu le fac. Dar, multe fete-cucuiete, fac greşeala să se dea savante: „Dom’ profesor sunt născută în constelaţia Gemini!” Eşti foarte departe de casă, dragă fată, ce cauţi pe Pământ?

 

Din nou şi mereu şi mereu atrag atenţia celor care ştiu mai multă, sau mai puţină astrologie şi mai ales celor care spun că ştiu astronomie să nu confunde constelaţiile cu zodiile. Şi acum şi peste două mii de ani când diferenţa dintre constelaţii şi zodii va fi foarte mare.

 

Acum circa şase mii de ani preoţii din Sumer au stabilit 12 tipuri umane. Au studiant nouă sute de ani ca să lege timpul cu oamenii. Era un factor de putere. Cum să conduci oamenii, cum să le ştii calităţile şi defectele, cum să-i influenţezi, să le spui ceea ce aşteaptă de la tine! Au descoperit că, în funcţie de data naşterii, oamenii pe care i-au studiat se diferenţiau, şi formau 12 grupe consecutive, într-un an de zile.  

 

Deoarece, în acele vremuri, timpul şi calendarul se stabilea prin observarea directă a Soarelui, Lunii, planetelor şi a stelelor, au dat denumiri la 12 constelaţii de pe ecliptică, drumul aparent al Soarelui, ca un factor mnemotehnic. De fapt pe ecliptică sunt 14 constelaţii, în afară de cele alese de preoţi mai există Ophicus, Purtătorul de Şerpi şi elemente din Cetus, Balena, dar 12 a fost numărul ales care corespundea tipurilor umane determinate în circa nouă sute de ani de observaţii. Acest lucru se găseşte scris cu cuneiforme, pe tăbliţele de lut ars, în a două sală de la parterul Muzeului arheologic din Bagdad. Sau cel puţin erau acolo când am fost în Irak. Acum, numai bunul Dumnezeu mai poate ştii unde sunt, poate în colecţiile unor milionari americani.

 

În decursul timpului s-au dat diferite denumiri constelaţiilor. La început purtau numai denumiri de animale, de aceea „zodiac”, adică cerc de animale. În timp, numele zodiilor s-a mai schimbat, s-a mai adaptat la materialul uman. Faptul că anticii cunoşteau faptul că cele douăsprezece segmente de cerc egale de pe ecliptică, care determină zodiacul tropical, nu mai corespund în timp cu constelaţiile (din cauza precesiei echinocţiilor, punctul vernal o ia înainte, anual, cu peste 50 de secunde) ei bine, acest lucru este demonstrat de tavanul templului Denderah din Egiptul de Sus, clădit în secolul I, unde sunt două zodiace concentrice, decalate cu aberaţia timpului respectiv.

 

Hiparchus din Niceea, inventatorul trigonometriei, în secolul II înainte de Hristos enunţă clar în „Ierarhiile cereşti” (prin citate, opera completă s-a pierdut la fel ca şi celelelte 14 opere fundamentale ale grecului): „…zodiile sunt perioade de timp de circa treizeci de zile, fiind corespondente la arce egale de cerc de treizeci de grade de pe ecliptică”

 

Constelaţiile sunt grupuri de stele de un anumit albedo, vizibile, dar care sunt depărtate între ele cu milioane de ani lumină. Le vedem în plan, dar în spaţiu, stelele sunt foarte depărtate unele de altele. Viaţa pe Pământ este influenţată de Soare, în primul rând, de Lună, de planetele vizibile şi foarte, foarte puţin, unii astrologi spun deloc, de îndepărtatele stele, sau de alte corpuri cerești. Astrologii moderni spun că aceste corpuri cerești foarte îndepăratate dau o indicație difuză, permanentă și relativ constantă, care se poate interpreta astrologic.  Stelele sunt repere, ca un ceas, pentru mişcarea Soarelui şi a planetelor, timpul sideral fiind singurul folosit în astrologie.

 

Doar imaginaţia şi cerul foarte clar de acum mii de ani a permis preoţilor din Sumer să determine şi să numescă diferitele constelaţii. În prezent avem numele dat de mitologia greco-romană, de circa două mii de ani. În alte locuri, în China, de exemplu, stelele sunt altfel grupate, sunt alte constelaţii. Şi mai diferite sunt constelaţiile stabilite de maya sau incaşi. Cerul, la fel ca şi religia, este o carte în care fiecare popor se oglindeşte şi se descoperă. Nu întâmplător “sediul” zeilor, dumnezilor, este… cerul!

 

V-am spus toate acestea ca să vă mai explic ceva. Despre eclipsa totală de Lună din noaptea de 20 spre 21 ianuarie, vizibilă de pe teritoriul României.

 

Eclipsa se produce în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2019, mai spre dimineață, și este totală, adică Luna intră în totalitate în conul de umbră al Pământului, nu se mai vede! Au mâncat-o vârcolacii, cum se spunea în Evul Mediu. Maximul eclipsei se produce la ora 07:12 pe 21 ianuarie, în partea de nord-vest, Luna fiind gata să apună. Soarele nu răsare încă, decât peste aproximativ o oră. Eclipsa începe la ora 04:36 când Luna intră în penumbra Pământului, Luna aflându-se foarte puțin deasupra orizontului cu circa 20 de grade. Din oraș, din cauza blocurilor, cu siguranță că nu se poate observa. Deci: eclipsa începe, parțial, la ora 04:36 și se sfârșește la ora 09:48, cu Luna apusă, sub orizont. Eclipsa totală este de la ora 06:41 și se sfârșește la ora 07:44. Are loc, în zodiac, la un grad în zodia Leului, așa că dacă aș fi Leu, sau Rac, aș fi mai precaut în perioada aceasta. Este ceva mai rară deorece Pământul se află relativ aproape de Soare, a fost la perigeu pe 3 ianuarie. Efectele celor două mase celeste care trag, prin gravitație, diametral opus de Pământ se pot manifesta prin seisme și o vreme haotică, spune Jacky Ragot, un mare astrolog francez. Eu nu spun nimic, că de câte ori am spus ceva, tot de atâtea ori s-a împlinit!

 

Sigur, în astrologia clasică, orice eclipsă are o conotație negativă, este un fenomen care pare că nu este în ordinea lucrurilor. Dar nu este un lucru rar, de exemplu anul 2019 are cinci eclipse, trei de soare și două de Lună. Am mai vorbit despre aceasta în ”2019. Anul Norocului, dar nu pentru toată lumea!” vezi https://evz.ro/2019-anul-norocului.html. Dar până la aberațiile cretine din presa isterică, anarhistă și antinațională este cale lungă! Luna Sângerie??? Catastrofe, război, dezastru… Ce pisici mai este și asta? L-am trezit, pe un mare astronom, din somn, de la antipozi, tocmai din Mauna Kea, care a căscat și a mai întrebat odată ”Red Moon? Crezy, hysterical press!” Bun, cam știam…

 

Vă anunț că eu NU mă uit la eclipsă, a fost un fizician pe DOA care  a făcut o demonstrație de m-a durut capul, de atâtea formule și radiații polarizate sau perverse, care apar în timpul unei eclipse și de ce nu este bine să te uiți la ea. Cred că niciunul de pe DOA nu o să se mai uite la eclipse, de acum înainte, demonstrația fizicianului de la MIT, specializat în fizică cuantică, ne-a căzut greu și ne-a lăsat fără grai! Nici depresie nu o să fac, am pregătit o petrecere duminică seară, cu Diana, Red Princess, cățelușele costumate în foci și cu fantomița pisicuței Gina!

 

Așa trece eclipsa și depresia, doar mâine este altceva, o altă zi!

 

☼      ♂       ♀

 

BERBEC  În acest weekend, călătoriile, drumurile nu sunt bine aspectate. Stai acasă, la căldură, cu pisica şi căţelul, cu un ceai fierbinte şi multe vorbe şi viaţa o să ţi se pară frumoasă şi lungă. Stai la căldură şi gândeşte-te.  Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta. Sâmbătă este cazul să devii mai practic şi ceva mai diplomat, totodată; numai aşa poţi evita un mic, dar bine organizat, episod de deprimare, pe fond sentimental. Aspecte uşor nefavorabile la bani, dar foarte bune la sănătate. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes cel putin in acest weekend! Depresie, eclipsă? Hai să fim serioși, nu ai timp tu de așa ceva!

 

TAUR Limitează-te la distracţiile de sâmbătă. Nu trebuie să întreprinzi nimic important financiar. Investiţiile şi achiziţiile constituie o nebunie periculoasă în această zi de iarnă continentală. Weekendul este sub semnul vitezei. Repede vine, repede trece. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu faci, nu spui ceea ce doresti, de fapt. Nu ai timp! Aşa timpul trece foarte repede, confiscat de grijile cotidiene! Sâmbata ai un prilej de distracţie, o petrecere sau participi la o zi de naştere. Chiar dacă oboseala îşi spune cuvântul, distrează-te – este singura soluţie de evitare a stresului cotidian, soluţie chiar încurajată de sistem. Dacă te distrezi nu treci prin depresia, iar în timpul eclipsei probabil că o să dormi cu pumnii strânși!

 

GEMENI Sâmbătă cheltuieşti prea mult şi până la urmă pe mici lucruri inutile. Spre seară, o veste bună, de departe. Probabil un raspuns favorabil pentru una dintre problemele tale. Şi o petrecere drăguţă! Aspecte favorabile in acest weekend. Sigur, nu tuturor nativilor din zodie pentru ca astrologia nu este o filozofie comunista şi nu dă tuturor in mod egal. Sâmbătă este o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă, sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi dar neglijaţi. Tot sâmbăta probabil ca te duci la cumpăraturi, duminică o să vrei să faci puţină curătenie în casă şi în suflet. Depresie? Nu pentru zodia Gemenilor!

 

RAC O zi de sâmbătă obositoare, dar până la urmă foarte plăcută. Seară deosebită. Dacă eşti cu prietenii, un plus de distracţie. În general, lucrurile devin mai dinamice, evenimentele mai dese.  Ai mai multe ocazii să ieşi în evidenţă. Totuşi o bună parte dintre Raci trebuie să ocolească cu abilitate şi diplomaţie subiectele tabu de acasa, problemele tăioase din familie. Nu uita că tacerea este de aur, vorba de tinichea! Weekendul acesta trezeşte o bruscă dorinţă de excursii şi călătorii. Mercur, mesagerul zeilor şi protectorul călătorilor, face şi unele aspecte favorabile. Totuşi sfatul meu este să stai acasă, la căldură, iarna pe care o traversăm este departe de a fi una blândă şi îşi merită numele de „temperat continentală”.

 

LEU Este momentul unui mic bilanţ personal. Ce ai făcut, ce mai ai de făcut, câţi bani îţi trebuie, pe cine mai suni… treburi din astea de contabilitatea sufletului. Stabileşte priorităţile. Configuraţia astrală te sprijină să obţii mai multă stabilitate. Weekendul acesta este pentru imperialii Lei perioadă a pregătirilor şi a planurilor. Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Sâmbătă, cu o configuraţie neutră, ai totuşi mai multe oportunităţi şi posibilităţi, pe care cu înţelepciune şi chibzuinţă nu o să le risipeşti, cum faci de obicei. În ultima zi din weekend îţi este mai uşor să învingi dificultăţile vieţii cotidiene – doar este duminică.

 

FECIOARĂ O sâmbătă senină şi frumoasă, în spirit, în trăirile tale, nu ca vreme, cum nu ai mai avut de mult timp. Astăzi norocul este prietenul tau cel mai bun, care te ajută să treci peste obstacole şi necazuri fără să faci nici un efort. Promovează-ţi cu hotărâre interesele personale. Nu te speti cu munca şi nu fă eforturi. Netul este anonim şi dubios, adevărata informaţie o găseşti tot dintr-o carte, sigur, o poţi descărca de pe net! Partea bună a netului este că poţi să ai acces gratis, sau foarte ieftin, la biblioteci virtuale de zeci de milioane de cărţi!  Este timpul unor decizii, mai mult sau mai putin importante şi dacă ai tărie de caracter, voinţă, po să dobândeşti mai multe avantaje. 

 

BALANŢĂ Compromisurile au în tine un maestru incontestabil. Astăzi poţi media între membrii familiei care sunt de păreri diferite şi poţi obţine armonia şi consensul atât de preţuite de zodia ta. Sâmbătă programul prestabilit va suferi modificări neaşteptate. Nu este nimic, însă, negativ. Trebuie să-ţi păstrezi calmul şi să dai dovadă de umor la unele informaţii mai ciudate pe care poţi să le primeşti. Duminică ai un program scurt: te trezeşti târziu şi te culci devreme, asta dacă nu te duci pe seară la vreun spectacol, club sau o petrecere instant, așa că nu-ți pasă nici de depresie, nici de eclipsă.

 

SCORPION În acestă zi de sâmbătă trebuie să lupţi din greu ca să-ți aperi convingerile şi ideile tale, dar nu duci lipsă nici de argumente nici de inspiraţie… la o convorbire de două ore pe mobil! Încep să se profileze avantajele şi succesele. Weekendul este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar.  Asta inseamnă că trebuie să faci o cheltuială neprevazută.  Încep să se profileze avantajele şi succesele eforturilor susţinute din ultima perioadă de timp.  Duminică eşti la un spectacol sau la o aniversare sau fă ca acest lucru să se întâmple – te relaxezi şi faci provizii de bună dispoziţie, oricum ți se pare ridicolă toată povestea asta cu depresia și eclipsa de Lună.

 

SĂGETĂTOR Sâmbătă, o zi veselă pentru tine şi ai tăi, poţi să-ţi permiţi să nu faci nimic şi doar să-ţi scoţi trupa la un film 3D. Gândurile care te framântă nu au temei, o rezolvare neaşteptată te va mulţumi. Un weekend bun la toate, mai puţin la bani. Nu trebuie sa faci cheltuieli importante şi atenţie unde pui banii sau cărţile de credit. Nu da cu împrumut bani, nu lua cu împrumut, ocoleşte cazinourile şi casele de pariuri. Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Nu ai grijă, o să te descurci şi de data aceasta. Conjunctura si vremea dar şi vremurile, puternice prin schimbări, îţi conferă energia de care ai atâta nevoie.

 

CAPRICORN O vreme de vacanţă şi petreceri, de un timp plăcut petrecut în compania celor dragi. Unii Capricorni au ceva timp liber şi pentru relaxare. O zi plăcută, în care te simţi tot timpul vesel. Carisma proprie şi tupeul personal sunt foarte bine  aspectate. Aşa că nimeni nu te poate întrece! O mică nerealizare, sau un eşec minor care te pune pe gânduri, asta sâmbăta. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului din ziua de sâmbătă. Nu te lăsa copleşit de rutină, căută să te distrezi cu ceva nou în acest weekend şi să legi noi prietenii. Poate distracţia are şi o parte educativă, poate noua cunoştiinţă îţi oferă informaţii noi.

 

VĂRSĂTOR Vrei neapărat să pleci la munte! Dacă nu vrei să asculţi sfatul stelelor şi să stai acasă, pregăteşte-te temeinic, va ninge viscolit şi vei avea nevoie de mult noroc. Nu uita trusa medicală! Poţi să pleci la munte, dar mai bine te distrezi acasă. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi petreceri. Cam asta se face în weekend. Sau cumpărături pentru petreceri, pentru că ceea ce cumperi in acest weekend va face mare plăcere celor dragi. Petrecere care, cum altfel, s-a stabilit pentru sâmbăta seara. Poate fi o sărbătoare a unui dragălaş şi foarte iubit membru junior al familiei, așa că nu te gândești la depresie sau la eclipsa de Lună.

 

PEŞTI Stai acasă, nu pleca la drum lung! Oricum, tot nemulţumit o să ajungi, pentru că, ca te obicei, se vor folosi alţii de tine. Familia şi/sau prietenii, care îţi fac program complet de weekend. Un weekend obositoar, dar poate fii plăcut. Seară de sâmbătă deosebită în compania celor dragi. Nu te mai lăsa prins in capcana clasică întinsă zodiei tale ca să nu vezi întregul. Deschide bine de tot ochii, mai ales la relaţiile tale sociale! Pe de alta parte vremea te invită la ţară, poate şi pentru o aprovizionare direct de la producător. Da, dar dacă începe viscolul rămâi acolo! Mai bine stai la căldură, acasă şi faci curăţenie. Așa o să uiți de depresie și eclipsă.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop