Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor | Moldova, Ucraina și hidrocentralele. Gemenii au o conjunctură favorabilă, Leii pot să fie păcăliți

Autor: | | 1 Comentarii | 3810 Vizualizari

Pe 3 aprilie s-au născut: Helmut Kohl, Marlon Brando, Alec Baldwin, Eddie Murphy, Doris Day, Grigoraş Dinicu, Eugen Cristescu, Luigi Ionescu, Damian Stănoiu.

În calendarul creștin-ortodox, pe 3 aprilie, sunt Sfinții Nichita Mărturisitorul, Ilirie și Elpidifor.

În ”Kalendarul” poporului român nu este mai nimic de semnalat. Muncă şi iar muncă, erau multe de făcut! Calendarul era făcut de ei după trebuința lor, respectând ritmurile naturale, muncile de sezon. Acum calendarul este fix și nemulțumește multă lume, care nu are timp suficient. Dar, totuși, doamna Antoaneta Olteanu arată în ”Calendarele Poporului Român” că zilele de "3, 13 şi 23 aprilie sunt rele”, după Niculiţă-Voronca.

Undeva, poate în Occident, poate în Orient, mai există vechiul calendar al Elfilor. Poate în ceţoasa şi ciudata, dar veșnic verde, Irlandă, poate în misterioasa Scoţie, sau dincolo de Cercul Polar, sau într-o peşteră neştiută din Grecia, sau, adânc, sub pământ, într-o catacombă din Italia. Sau ascuns în fundația unei fortărețe akkadiene, sau persane, sau cine știe unde, într-un oraș pierdut sub nisipul deșertului. Calendarul Elfilor este cel mai vechi calendar terestru. Se pare că celebrul manuscris Voynich era o parte dintr-un calendar, un almanah al elfilor.

Şi în vechile scrieri româneşti, în gromovnice, se fac referiri, în slavonă, despre un calendar al unor „oameni, dar care nu erau oameni, vechi, foarte vechi, ce trăiau mult, erau aproape nemuritori”, de pe vremea lui Matusalem, cel care a trăit 969 de ani.

Ei bine, începând cu data care corespunde astăzi zilei de 3 aprilie, elfii începeau o perioadă de blesteme, își blestemau dușmanii, perioadă de timp care aveau punctul maxim corespunzător zilelor de 3,13 şi 23 aprilie! În Tradiție a rămas că aceste zile sunt nefaste, ”rele”.

Blestemul este o armă vicioasă, dar elegantă. Nu lasă urme, nu face mizerie, asasinul nu poate fi niciodată găsit. Pentru că să fim bine înțeleși dragi, lupi, padawani și hobbiți, există un singur fel de blestem, cel de moarte. Chestiile cu ”legarea cununiilor” și ”cu întoarcerea iubitului” sunt foarte interesante, o metodă dibace de a lua banii naivelor, pe prietenul meu Nelu Țugui îl pufnea râsul, el a studiat mult aceste lucruri. Să stea la dreapta Domnului, la loc cu lumină și verdeață, pentru că a fost un om bun și înțelept!

Dar nu asta doream să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți. Am citit în presa noastră niște articole despre Moldova, Ucraina și hidrocentrale. Despre protestele de stradă de la Chișinău contra construirii unor hidrocentrale, de către ucrainieni, pe râul Nistru. Proteste ecologiste. Poziția ministrului mediului din republică, Valeriu Munteanu este redată de Elena Zaharia în ”Moldova Nouă” moldova9.com.: ”Riscurile sunt foarte mari pentru că este folosită foarte multă apă din Nistru. Este administrativ dozată apa care ajunge în aval de Novodnevstrovsk. Alt aspect extrem de negativ este că apa e tratată termic, respective temperature apei care ajunge în aval de Novodnevstrovsk și de aceste hidrocentrale noi ajunge de o temperature foarte mare”. Au mai fost și alte luări de poziți, la fel de ridicole, asta pe la jumătatea lunii ianuarie. Ceva a întărâtat tărâța în moldoveni, acum, la începutul primăverii. Faptul că ucrainienii scot la licitație construirea a 6 (șase) centrale hidroelectrice, pe Nistru, organizate în cascadă, în amonte de Novodnestrovsk.

De ce spuneam că luările de poziție a oficialilor moldoveni sunt ridicole? Pentru că sunt declarații politice, minciuni, pentru obținerea sprijinului popular în tentativa, care nu este rea deloc, de a obține de la ucrainieni ceva energie în schimbul unor imaginare daune și pagube. Proverbiala viclenie a moldovenilor, cea pe care o admirau și sultanii turci. Hai să analizăm pe text. ”Riscurile sunt foarte mari” – amenințare directă, dar neprecizată. ”…este folosită foarte multă apă din Nistru”. Ca și când hidrocentrala ar consuma, ar mânca apă și ar reduce debitul. După cum știți hidrocentrala, săraca de ea, turbinează apa, cât intră, atâta iese! Nu consumă nimic! ”Este administrativ dozată apa”, adică stă unul cu un robinet imens și dacă se supără pe moldoveni, le taie apa! Ridicol! ”Alt aspect extrem de negativ este că apa e tratată termic, respective temperature apei care ajunge în aval de Novodnevstrovsk și de aceste hidrocentrale noi ajunge de o temperature foarte mare” - asta m-a dat pe spate. Am râs până mi-au dat lacrimile! Sunt inginer hidroenergetician, am participat la construcția mai multor centrale hidroelectrice, una cu un baraj de 127 metri înălțime, am muncit la construcția centralei Lotru, am făcut parte din Comisia barajelor înalte, dar niciodată nu am auzit că o hidrocentrală mărește temperatura apei foarte mult! Cât de mult, domnule ministru? Poți să faci ouă fierte în ea? Sau, e doar căldicică? Mă tem că inimosul ministru moldovean a confundat o centrală atomoelectrică, cu o hidrocentrală! Da, centralele atomice măresc temperatura apei, pentru că folosesc debite foarte mari pentru răcirea în circuitul secundar, de aceea sunt plasate pe malurile unor fluvii, sau râuri mari. Da, centralele atomice, strică apa, o transformă din apă potențial potabilă, în apă tehnică, uneori ușor radioactivă. Dar, NU, centralele hidroelectrice. Ele sunt cele mai prietenoase cu mediul, nu poluează deloc, dar deloc, și apoi nu consumă combustibil, de niciun fel. Dacă Dumnezeu dă apă, hidrocentralele dau energie!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate