Evenimentul Zilei > Horoscop > Cat costă ”fake news”, știrile false? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Cat costă ”fake news”, știrile false? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Cat costă ”fake news”, știrile false? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

15  februarie

 

 

Horoscop Pe 15 februarie s-au născut Galileo Galilei, Charles Tiffany, Jane Seymour, Titu Maiorescu, Iosif Sava, Alexandru Bocăneţ, Petre Solomon, Spiru Haret, V.E. Galan.

 

Horoscop  O altă zi de muncă, fără nicio menţiune în calendarul arhaic, în ”Kalendar”, iar în calendarul creştin-ortodox, trei sfinţi, Sfinții Onisim, Maior și Eusebiu. Se evidenţiază Cuv. Eusebiu “îmbrăcat cu haină de piele, care rătăcea prin munţi hrănindu-se cu mazăre şi cu bob înmuiat, iar poame nu gusta niciodată!” A trăit mai mult de nouăzeci de ani.

 

Dragi mei, domniile voastre v-ați pus vreodată problema cât vă costă ”fake news”, știrile false de care este plină presa isterică, anarhistă și antinațională, de stânga, care constituie 97% din media, după cum declară venerabilul Rupert Murdoch. Probabil că nu v-ați gândit la acest aspect, dar alții au făcut-o, iată:

 

Studiul intitulat Costurile sociale ale "știrilor false" în cadrul pieței unice digitale, produs de Parlamentul European,  explorează mecanismele de "știri false" și costurile acestora pe piața unică digitală. În studiu sunt descrise riscurile pentru integritatea informațiilor și integritatea alegerilor. Se analizează  rolul diferiților actori implicați în producerea și amplificarea unor astfel de tulburări de informare. Studiul analizează modalitățile de rezolvare a problemei  în diferite țări ale Europei. Documentul a fost furnizat de Departamentul tematic la solicitarea Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European. Analiza dezvăluie faptul că alarma declanșată de știrile false este productivă, deoarece publicul enervat, împreună cu media și organismele de reglementare au proiectat deja soluții în funcție de competențele fiecărui actor afectat. Media, platformele digitale, agenții de publicitate, asociațiile profesionale, guvernele și autoritățile de reglementare s-au pus de acord asupra unor modalități de combatere a fenomenului. În Franța, de exemplu, Deepnews, elaborat de jurnalistul Frédéric Filloux, urmărește utilizarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți capacitatea de căutare automată pentru știri. O altă inițiativă a Proiectului H2020 al U.E IN-VID preia controlul informațiilor în domeniile cercetării și învățământului.

 

Alte inițiative se bazează pe actorii societății civile și pe utilizatori, cum ar fi Data Detox, realizat de către fundația Mozilla sau Wikitribune, pentru a opri "știrile false". Acestea  au construit  o comunitate activă, asemănătoare celei care a alimentează Wikipedia. Pentru analiști, este limpede faptul că  este nevoie de coreglementare pe piața europeană. Două inițiative recente indică apariția unor alianțe. Proiectul Open Internet a fost lansat de mai multe corporații digitale europene (Qwant, Axel Springer, LeGuide.com, Sinhorcat …) pentru a prezenta un front comun față de poziția dominantă a celor 5 mari, GAFAM-Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft  pe piața europeană. Iar Alianța Skyline își propune să recupereze unele dintre veniturile publicitare care există în Europa. TF1 (Franța) sa alăturat ProSiebenSat.1 (Germania), Mediaset (Italia și Spania) și Channel 4 (UK) pentru a crea "Exchange European Broadcaster Exchange" și a concura cu Google și Facebook. Este deja funcțională o structură întreagă care ar putea susține acest sistem,  de la motoarele de căutare la rețelele sociale. Companiile de distribuție, însă, sunt în prezent prea mici pentru a concura credibil cu GAFAM. Există motoare de căutare care nu urmăresc (Qwant) mass-media sociale care nu postează reclame (Mastodon, Vero …).

 

Există chiar și algoritmi publici în ceea ce privește interfața de programare a aplicațiilor (API) disponibilă public, care oferă dezvoltatorilor acces la aplicații software sau servicii web personale (Twitter și Yahoo! permit acest lucru). Inițiativele non-comerciale asemănătoare cu Wikimedia pot, de asemenea, să promoveze comunitatea informațională. Tendințele viitoare, se spune în studiu, indică inteligența artificială, realitatea augmentată și alte inovații profunde ce vor putea fi folosite pentru combaterea știrilor false.

 

Este necesar un proces urgent de a stabili o agendă de cercetare, de a ajuta factorii de decizie politică, profesioniștii și cetățenii în general. Răspunsurile adecvate nu vor veni din corecții scurte sau corecții ale pieței unice digitale, nici din tehnologia care corectează știri pe platformele sociale. Ele vor veni dintr-un efort colectiv de restabilire a încrederii în instituții și mass-media și dintr-un efort de colaborare pentru a ajunge la "baza", cu toate contradicțiile și contribuțiile sale. Sunt necesare mult mai multe cercetări interdisciplinare și interculturale pentru a realiza aceste garanții pentru democrație și pentru a oferi noi perspective asupra sferei publice online, a oportunităților și limitărilor sale. Agenda de cercetare ar trebui să ia în considerare toate dimensiunile informației denaturate, de la producție până la difuzarea și amplificarea acesteia, de la agenții săi până la victime.

 

Am observat că cititorii din Romania au un nivel ridicat de recunoaștere a ”fake news”, poate unde o parte din ei au beneficiat de cultura generală a sistemului de învățământ. Un public rudimentar, fără cultură și repere este ușor de manipulat cu ”fake news”.

 

Uitându-mă la ce filme să mă uit astăzi, am realizat că dacă ar mai fi trăit, astăzi, Alexandru Bocăneț ar fi împlinit 75 de ani. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească la loc cu verdeață! Nu l-am cunoscut, era cu câțiva ani mai mare ca mine, dar la fel ca toți telespectatorii anilor 70 eram încântat de marile spectacole de revistă regizate de el. Mai ceva ca la Paris, sau Roma, aveam termen de comparație petrecusem aproape doi ani la Paris.

 

Așa că, în seara aceasta, nu o să revăd ”Somewhere in time” cu frumoasa Jane Seymour, ci comedia ”Gloria nu cântă” singurul film regizat de Alexandru Bocăneț, ultimul film al lui Toma Caragiu. Ambii oameni de cultură și artă, imenși ca statură profesională, au fost uciși de cutremur pe 4 martie 1977. Bocăneț se dusese la Caragiu, acasă, să pună la punct plecarea la munte de a doua zi, pe atunci nu era weekend, ca să sărbătorească terminarea filmărilor. În Piața Universității, unde marele actor avea un apartament in blocul ”Continental”, așa i se spunea, la etajul nouă. La etajul șapte era Doina Badea. Dacă rămâneau în apartament scăpau, dar au ieșit pe scară, care s-a prăbușit. Soarta, nimeni nu poate bate destinul!

 

Culmea este că în seara aceea, era vineri, am îmbiat-o pe frumoasa mea soție să mergem la barul ”Continental” mai era acolo barman șef domnul Vlăducă, tatăl unui coleg, cel care a scris un ghid memorabil despre băuturi de bar și prepararea lor. Și mereu se găsea o masă liberă, dacă nu, aduceau din ”spate” una pentru noi. Dar nu am plecat, era ceva în aer. Lumea se distra, lumea era simplă și veselă în România, pe atunci, dar, după cutremur ceva s-a prăbușit și nu este vorba numai de clădiri. Ceva s-a pierdut, ceva s-a distrus, România nu a mai fost aceiași. Poate mia aceea de oameni de o valoare ieșită din comun. Destinul… de aceea m-am apucat să studiez astrologia, ca să descifrez tainele destinului!

 

Destinul este ca mâine, fără nicio excepție, este, în definitiv, o altă zi!

 

☼     ♂     ♀

 

BERBEC Dimineaţă densă, atenţie să nu-ţi depăşeşti domeniul de competenţe. Eşti favorizat pe plan sentimental, aşa că uită-te bine în jur, poate întâlneşti pe cineva, cumva.  Pe seară, la un film. Este vineri așa că se dau la tv filme horror. Atenţie la viroze, la alergii şi la rudele care îţi doresc binele. Nu se ştie care sunt mai periculoase. Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte şi totul se poate rezolva. Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste.  Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Ca şi catharsis te poţi duce la cumpărăturile săptămânale de vineri şi poate iei şi masa în oraş!

 

 

TAUR O zi nu prea grozavă. Astăzi trebuie să stai liniştit şi să aştepţi ca ziua să treacă în linişte şi fără necazuri. Nu te implica în nimic important, sau nou, doar activitatea obişnuită. Trebuie să te concentrezi astăzi pe problemele urgente care te pot face să pierzi bani. Sună prietenii, ca să vezi ce mai fac, dar nu uita că şi ei au probleme urgente şi facturi de plătit. Amână orice ai de făcut până după amiază când configuraţia stelelor îţi este mai favorabilă. Supraveghează cheltuielile şi redu-le sau renunţă la cele pe care le consideri extravagante. O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să te gândeşti la deciziile necesare. Există un timp pentru fiecare lucru. Astăzi stai liniştit!

 

 

GEMENI De dimineaţă configuraţia astrologică pare a-ţi aduce noroc. Mai în toate domeniile. Dar este bine să ţii cont şi de sfaturile prietenilor, ale membrilor familiei, ei au o părere obiectivă. Totuşi, atenţie mărită să nu pierzi sau să ratăceşti un obiect, cheile sau, Doamne fereşte, portofelul. Fereşte-te de discutii aprinse la miezul zilei. Nu reacţiona la nimic, taci şi zâmbeşte, mai ales dacă provocările vin din partea unei femei. O atitudine de felul „da, înţeleg!” descureajează o femeie pusă pe revanşă. Ceva legat de un aspect legal, de jurisprudenţă, poate fi şi o moştenire sau în general atitudinea ta faţă de viaţă şi de persoana respectivă. Cooperează mai strâns cu partenerii, colegii, rudele şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei.

 

 

RAC Cheltuieli importante pentru activităţile de weekend. Preţurile sunt mai mari decât ai prevăzut, te încurcă un pic, dar, banii vin şi se duc, investiţia în distracţie aduce mereu bucurii! Configuraţia astrală favorizează domeniul emoţional. Poţi încerca să lămureşti o problemă sentimentală care te obsedează. Mai mult o neînţelegere. Încercă astăzi, poate merge ca pe roate. Nu trebuie să te prinzi în jocul celorlaţi, mai ales dacă bănuieşti că este aranjat. Nu întreprinde nimic important sau riscant. Ia  lucrurile mai uşor, aproape în glumă. Evită intimităţile despre secretele altora, ca să nu faci şi tu confidenţe şi compromisuri costisitoare. Ascultă însă cu atenţie. O informaţie poate fi foarte folositoare în viitor.

 

LEU Astăzi amâna ce nu poţi rezolva, este o metodă infailibilă. Mai ales dacă este vorba despre relaţii sentimentale cam încordate, sau din contră, prea reci. Cere un sfat, nu strică niciodată! Dimineaţa, la serviciu sau acasă, eşti plin de glume imperiale cam răutăcioase, dar eşti iertat pentru că ai haz. La prânz, posibilă schimbare de program, care se pare că nu iţi place mai deloc. La serviciu, sau aiurea, ai pe cineva care nu prea te place. Sau un rival. Înţeleptul sufi spunea : „…seninătatea şi liniştea sunt bunul cel mai de preţ. Dacă ai inamici, scapă repede de ei, sau fă pace, ca să-ţi păstrezi starea de echilibru interior !”. Aviz amatorilor, mai ales leilor sumbri!

 

 

FECIOARĂ O veste, poate din presă. Conjunctura astrologică indică o perioadă favorabilă, dar atenţie ce cumpări şi la valabilitatea produsului. Moderaţie, la regimul alimentar, mai ales la cantitate. Dacă eviţi tot ceea ce se poate numi nou, poate fi o zi obişnuită. Pe care o poţi colora cu ceva muzica bună, la caşti, numai pentru tine. Trebuie să te izolezi puţin de haosul din jur. Se apropie nişte termene, stresul este în creşte. Fie că este o întâlnire importantă, fie că ai un prag în viaţă, sau o reuniune de familie sfatul meu este să te grăbeşti încet. Atenţie la regimul alimentar şi la primul semn de oboseală cronică. 

 

BALANŢĂ O zi bună. Îţi place vremea, aerul rece şi mai curat şi te pregăteşti cu entuziasm pentru o destinație de weekend, la munte, cu prietenii. Fii atent la drum, dacă conduci şi la persoanele necunoscute! Ai o problemă care te obsedează dar astăzi există o conjunctură favorabilă, şi împotriva sorţilor, printr-o abordare directă şi iscusită poţi avea câştig de cauză, sau măcar să progresezi. Nu te repezi să intri în discuţii tăioase – pot degenera. Conflict dintre simţăminte şi logică. Nu forţa găsirea unei soluţii, temporizează, doar. Nu lua decizii importante. Amână toate întâlnirile pe care le poţi reprograma. Nu te implica în promisiuni strategice, pe termen lung. Nu, nu, nu, astăzi ! Organizează-ţi o seară festivă, meriţi după tot efortul făcut să refuzi pe toată lumea. Aşa poate o să înveţi să nu mai te folosescă alţii.

 

SCORPION Astăzi nu te implica în discuţii cu alte semne de apă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la strictul necesar. Atenţie la unul dintre păcatele tale, vanitatea, astăzi eşti vulnerabil la linguşeală. Şi iei de bun ce spune primul venit. Mai multă prudenţă ca să nu păţeşti ca ursul păcălit de vulpe! Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Dacă telefonul tău nu sună asta nu înseamnă că rudele tale, copii, părinţii, prietenii te-au uitat. Toată lumea este ocupată şi strivită de sistem. În a doua parte a zilei sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, reuniunile de familie sau prozaicele cumpărături de vineri.

 

SĂGETĂTOR Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. O veste te interesează ceva mai mult. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. Domeniul avantajat de conjunctura astrologică este cel al comunicării, dar nimeni nu e profet în ţara lui! Dacă ai de convins, pe cineva, poate pe mai mulţi, trebuie să fii foarte elocvent. Cu toate că pare a fi încă o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut, când discuţi, negociezi şi mai ales în convorbirile la telefon! Nu promite nimic, mai ales membrilor familiei. Oricum, majorităţii nativilor din zodie nimic notabil nu i se poate întâmplă.

 

CAPRICORN Configuraţia astrologică îţi este favorabilă, în special în ceea ce priveşte noile idei, noile proiecte, noile căi de urmat. Trebuie doar să îndrăzneşti, norocul ajută pe cei curajoşi! Eşti în pragul crizei de timp, ai multe de făcut în weekend şi timpul este scurt. Trebuie să te organizezi, să termini lucrurile, şi să nu mai pierzi timpul. Este una din zilele acelea cand razi tot timpul fara motiv, situaţia te face să râzi si râzi mereu şi de orice! Un râs nevrotic… Traiesti momente de fior şi râs, o tragi-comedie ionesciană, care se datoreşte numai felului original în care amesteci tu relaţiile de amor în şi în afara familiei. Până la urmă să ştii că nu este nimic rău, doar hazul de necaz este mare. Adică trebuie să te gândeşti de nouă ori şi să tai odată. Nu tot ce este nou este şi mai bun!

 

 

VĂRSĂTOR Atenţie la vremea schimbătoare, conjunctura spune să nu pleci la drum. Chiar dacă este, sau nu este, ziua ta de naştere, poţi primi mici cadouri de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Din cauza unor fanfaroni nefolositori tensiunea nervoasă creşte în jurul tău. Nu trebuie să te implici şi tu, păstrează-ţi modul de viaţă, calmul şi mintea limpede şi chiar puţin umor! Dimineaţa, evita la birou, sau oriunde te afli, orice lucru, vorbă, faptă sau gest care pot avea o implicatie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudenţei. Nu semna contracte, nu încheia înţelegeri. Nu te duce la bancă sau la bursă, nici măcar în piaţa la cumpărături. Un aspect disarmonic te poate face să pierzi astăzi ceva bani, ceea ce este un adevărat dezastru în aceste timpuri de criză.

 

PEŞTI Spiritul tău pacific şi dorinţa de armonie găseşte azi aprobarea şi susţinerea anturajului. Lumea s-a cam săturat de conflicte şi înfruntări, aşa că liniştitul Peşte poate să prevaleze. Domeniul favorizat de stele este cel emoţional. Nu te grăbi, nu te repezi, în delicata zonă a sentimentelor trebuie să faci scenarii complete, planuri bine întocmite, fără să uiţi nimic. Astăzi emoţiile tale sunt pastelate iar conjunctura astrologică arată, mai ales în a doua parte a intervalului, un interes crescut pentru frumos. Ai idei, mai precis o idee. Stelele spun să nu o mai plimbi de colo-colo, să o aplici repede că o să ţi-o ia altul înainte.

 

horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop horoscop

 

 

 

 

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.