Editura Evenimentul si Capital

Cat costă ”fake news”, știrile false? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 11140 Vizualizari

Horoscop Vă invit, pentru câteva minute, în HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR, un univers extins. Nu este un horoscop oarecare, repet, este ”horoscopul lui Dom’ Profesor”. Un altfel de horoscop, în care vă povestesc multe, multe amintiri adevărate, aventuri nepereche în 54 de țări, folclor, mitologie, știri, unele confidențiale, via UE, astrologie popularizată, teorii, știință, inginerie, pilde cu Nastratin Hogea, umor - pe scurt, viața unui om al păcii care a trecut prin multe, prin prea multe, iubitor de adevăr și de sinceritate, mereu în luptă cu răul și cu ticăloșii. Vă salut, după cum vă salutam acum mulți ani, când, cinci ani de zile am fost pe sticlă în fiecare zi, la două televiziuni diferite: Servus, zodiilor!

15 februarie

Horoscop Pe 15 februarie s-au născut Galileo Galilei, Charles Tiffany, Jane Seymour, Titu Maiorescu, Iosif Sava, Alexandru Bocăneţ, Petre Solomon, Spiru Haret, V.E. Galan.

Horoscop O altă zi de muncă, fără nicio menţiune în calendarul arhaic, în ”Kalendar”, iar în calendarul creştin-ortodox, trei sfinţi, Sfinții Onisim, Maior și Eusebiu. Se evidenţiază Cuv. Eusebiu “îmbrăcat cu haină de piele, care rătăcea prin munţi hrănindu-se cu mazăre şi cu bob înmuiat, iar poame nu gusta niciodată!” A trăit mai mult de nouăzeci de ani.

Dragi mei, domniile voastre v-ați pus vreodată problema cât vă costă ”fake news”, știrile false de care este plină presa isterică, anarhistă și antinațională, de stânga, care constituie 97% din media, după cum declară venerabilul Rupert Murdoch. Probabil că nu v-ați gândit la acest aspect, dar alții au făcut-o, iată:

Studiul intitulat Costurile sociale ale "știrilor false" în cadrul pieței unice digitale, produs de Parlamentul European, explorează mecanismele de "știri false" și costurile acestora pe piața unică digitală. În studiu sunt descrise riscurile pentru integritatea informațiilor și integritatea alegerilor. Se analizează rolul diferiților actori implicați în producerea și amplificarea unor astfel de tulburări de informare. Studiul analizează modalitățile de rezolvare a problemei în diferite țări ale Europei. Documentul a fost furnizat de Departamentul tematic la solicitarea Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor a Parlamentului European. Analiza dezvăluie faptul că alarma declanșată de știrile false este productivă, deoarece publicul enervat, împreună cu media și organismele de reglementare au proiectat deja soluții în funcție de competențele fiecărui actor afectat. Media, platformele digitale, agenții de publicitate, asociațiile profesionale, guvernele și autoritățile de reglementare s-au pus de acord asupra unor modalități de combatere a fenomenului. În Franța, de exemplu, Deepnews, elaborat de jurnalistul Frédéric Filloux, urmărește utilizarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți capacitatea de căutare automată pentru știri. O altă inițiativă a Proiectului H2020 al U.E IN-VID preia controlul informațiilor în domeniile cercetării și învățământului.

Alte inițiative se bazează pe actorii societății civile și pe utilizatori, cum ar fi Data Detox, realizat de către fundația Mozilla sau Wikitribune, pentru a opri "știrile false". Acestea au construit o comunitate activă, asemănătoare celei care a alimentează Wikipedia. Pentru analiști, este limpede faptul că este nevoie de coreglementare pe piața europeană. Două inițiative recente indică apariția unor alianțe. Proiectul Open Internet a fost lansat de mai multe corporații digitale europene (Qwant, Axel Springer, LeGuide.com, Sinhorcat ...) pentru a prezenta un front comun față de poziția dominantă a celor 5 mari, GAFAM-Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft pe piața europeană. Iar Alianța Skyline își propune să recupereze unele dintre veniturile publicitare care există în Europa. TF1 (Franța) sa alăturat ProSiebenSat.1 (Germania), Mediaset (Italia și Spania) și Channel 4 (UK) pentru a crea "Exchange European Broadcaster Exchange" și a concura cu Google și Facebook. Este deja funcțională o structură întreagă care ar putea susține acest sistem, de la motoarele de căutare la rețelele sociale. Companiile de distribuție, însă, sunt în prezent prea mici pentru a concura credibil cu GAFAM. Există motoare de căutare care nu urmăresc (Qwant) mass-media sociale care nu postează reclame (Mastodon, Vero ...).

Există chiar și algoritmi publici în ceea ce privește interfața de programare a aplicațiilor (API) disponibilă public, care oferă dezvoltatorilor acces la aplicații software sau servicii web personale (Twitter și Yahoo! permit acest lucru). Inițiativele non-comerciale asemănătoare cu Wikimedia pot, de asemenea, să promoveze comunitatea informațională. Tendințele viitoare, se spune în studiu, indică inteligența artificială, realitatea augmentată și alte inovații profunde ce vor putea fi folosite pentru combaterea știrilor false.

Este necesar un proces urgent de a stabili o agendă de cercetare, de a ajuta factorii de decizie politică, profesioniștii și cetățenii în general. Răspunsurile adecvate nu vor veni din corecții scurte sau corecții ale pieței unice digitale, nici din tehnologia care corectează știri pe platformele sociale. Ele vor veni dintr-un efort colectiv de restabilire a încrederii în instituții și mass-media și dintr-un efort de colaborare pentru a ajunge la "baza", cu toate contradicțiile și contribuțiile sale. Sunt necesare mult mai multe cercetări interdisciplinare și interculturale pentru a realiza aceste garanții pentru democrație și pentru a oferi noi perspective asupra sferei publice online, a oportunităților și limitărilor sale. Agenda de cercetare ar trebui să ia în considerare toate dimensiunile informației denaturate, de la producție până la difuzarea și amplificarea acesteia, de la agenții săi până la victime.

Am observat că cititorii din Romania au un nivel ridicat de recunoaștere a ”fake news”, poate unde o parte din ei au beneficiat de cultura generală a sistemului de învățământ. Un public rudimentar, fără cultură și repere este ușor de manipulat cu ”fake news”.

Uitându-mă la ce filme să văd, sau să revăd, astăzi, am realizat că dacă ar mai fi trăit, astăzi, Alexandru Bocăneț ar fi împlinit 75 de ani. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească la loc cu verdeață! Nu l-am cunoscut, era cu câțiva ani mai mare ca mine, dar la fel ca toți telespectatorii anilor 70 eram încântat de marile spectacole de revistă regizate de el. Mai ceva ca la Paris, sau Roma, aveam termen de comparație petrecusem aproape doi ani la Paris.

Așa că, în seara aceasta, nu o să revăd ”Somewhere in time” cu frumoasa Jane Seymour, ci comedia ”Gloria nu cântă” singurul film regizat de Alexandru Bocăneț, ultimul film al lui Toma Caragiu. Ambii oameni de cultură și artă, imenși ca statură profesională, au fost uciși de cutremur pe 4 martie 1977. Bocăneț se dusese la Caragiu, acasă, să pună la punct plecarea la munte de a doua zi, pe atunci nu era weekend, ca să sărbătorească terminarea filmărilor. În Piața Universității, unde marele actor avea un apartament in blocul ”Continental”, așa i se spunea, la etajul nouă. La etajul șapte era Doina Badea. Dacă rămâneau în apartament scăpau, dar au ieșit pe scară, care s-a prăbușit. Soarta, nimeni nu poate bate destinul!

Culmea este că în seara aceea, era vineri, am îmbiat-o pe frumoasa mea soție să mergem la barul ”Continental” mai era acolo barman șef domnul Vlăducă, tatăl unui coleg, cel care a scris un ghid memorabil despre băuturi de bar și prepararea lor. Și mereu se găsea o masă liberă, dacă nu, aduceau din ”spate” una pentru noi. Dar nu am plecat, era ceva în aer. Lumea se distra, lumea era simplă și veselă în România, pe atunci, dar, după cutremur ceva s-a prăbușit și nu este vorba numai de clădiri. Ceva s-a pierdut, ceva s-a distrus, România nu a mai fost aceiași. Poate mia aceea de oameni de o valoare ieșită din comun. Destinul… de aceea m-am apucat să studiez astrologia, ca să descifrez tainele destinului!

Destinul este ca mâine, fără nicio excepție, este, în definitiv, o altă zi!

☼ ♂ ♀

BERBEC Dimineaţă densă, atenţie să nu-ţi depăşeşti domeniul de competenţe. Eşti favorizat pe plan sentimental, aşa că uită-te bine în jur, poate întâlneşti pe cineva, cumva. Pe seară, la un film. Este vineri așa că se dau la tv filme horror. Atenţie la viroze, la alergii şi la rudele care îţi doresc binele. Nu se ştie care sunt mai periculoase. Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte şi totul se poate rezolva. Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung. Pe de alta parte nu exagera cu analiza si sinteza. Ca şi catharsis te poţi duce la cumpărăturile săptămânale de vineri şi poate iei şi masa în oraş!

Cu cine joaca Romania in SEMIFINALE! Anunt OFICIAL! Cand are loc meciul de la EURO

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI