Horoscop. Dragi lupi, padawani și hobbiți ne apropiem de al șaselea an de colaborare. Sper să-l duc și pe acesta, anul care vine, 2017, la bun sfârșit. Mai înainte de orice, vă rog din inimă să mă scuzați de greșelile mele, cele făcute cu voie, sau fără voie. Dezacorduri, litere mâncate, cuvinte sucite, topică ca în urdu sau farsi etc. Greșeli de formă, de conținut sunt foarte rare și oricum nu pot să-mi dau seama de ele, așa gândesc eu. Nici de multe greșeli de formă autorul nu poate să-și dea seama, de aceea existau, pe timpuri, la edituri și redacții, corectorul și capul limpede, editori de pagină și șefi de număr. Primul articol, de fapt poezii de dragoste de adolescent, l-am publicat la ziar în anul 1965, dar nu m-am considerat niciodată jurnalist, este o meserie prea periculoasă!

În condițiile ”altarului digital” cum bine spune d-l Baconschi, un far monocrom în întunericul intelectual, ce vreți, fumător de pipă – nu mai există aceste filtre ale calității scrisului, din motive evidente. Așa că-mi cer, cu umilință, scuze. Mai ales că articolul de ieri este, poate, cel mai dezacordat și plin de greșeli din cariera mea. Aveți milă, eram sub impresia meteoritului pe care l-am văzut și nu am mai avut timp să mai citesc odată ce am comis, am oră fixă când trebuie să expediez, ceea ce am scris, la redacție! Am întrebat în dreapta și în stânga, am dat telefoane și am scris emailuri. Nimeni nu a mai văzut meteoritul, bolidul de Crăciun. Doar eu mă uitam pe cer la momentul și în locul potrivit, se pare. Așa s-a întâmplat și cu Craii de la Răsărit, puternici astrologi? Numai bunul Dumnezeu știe, cu siguranță El știe! Dar, sunt sigur, CEVA IMPORTANT o să se petreacă, poate, cine știe, în curând!

Dragi lupi, padawani și hobbiți pe 27 decembrie în calendarul creștin-ortodox se amintește pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan. Sărbătoare foarte importantă cu roșu în calendar, considerată de popor a treia zi de Crăciun.

Uneori articolele pe care le scriu nu au surse de informație oficioase, nu sunt convenționale, ci dau o istorie alternativă, vă invit să ieșiți din șabloane și cenușiul ”déjà vu”! Cred că aici este unul dintre ele. Tradiția este bună, dar nu întotdeauna, nu tot ce este nou este mai bun, dar nici ce este vechi, poate nu se mai potrivește! Dacă nu vă place, este o poveste, și dacă tot nu vă place, nu mai citiți, nu am ce să fac, unora le place jazzul, altora, nu!

Trebuie să mai știți ceva despre mine. Unchiul meu, episcopul Roman, mă vedea îmbrăcând sutana și poate, de ce nu, un vlădică, poate chiar în vârf. Eram un copil bun, ascultător și liniștit. Citeam mult, imens și testele de inteligență, făcute la școală, au arătat un IQ mare. Tataie Pascale s-a opus. Dar unchiul îmi aducea mereu cărți pe care le devoram. Pot să spun că am făcut o parte din seminar acasă. Așa că nu mi-a fost greu să ajut un prieten când a vrut să-și dea doctoratul în teologie, cu o temă de istorie religioasă, ceva cu creștinismul și imperiul roman. O lucrare de doctorat, este, de cele mai multe ori, o lucrare colectivă. Pe doctorant îl ajută prietenii și ceilalți doctori în domeniu, uneori. Conducătorul de lucrare și asistentul lui. Alți referenți de specialitate. Profesori asociați de peste hotare, cărora li se solicită expertiza. O lucrare de doctorat, foarte simplist, are două părți. O parte care descrie starea și stadiul subiectului, până la acel moment și apoi contribuția originială, teza doctorului. Ajutorul poate fi ajutat NUMAI la partea de istorie a subiectului – să cumperi sau să consulți cărțile pe domeniu, să citești și să fișezi, poate să faci și niște considerații pe ceea ce a fost deja scris. Cred că trebuie strigat PLAGIAT numai la partea originală care ar fi trebuit să aparțină 100% autorului. Plagiatul care se referă la partea care prin definiție este istorică, se referă la ceea ce au scris alții, este dubios și evident tendențios. Dar, România este patria tuturor posibilităților și tuturor perversităților!

Ceea ce vă spun acum este rodul a mulți ani de cercetări și consultări de mii de cărți din biblioteci și înscrisuri din arhive. Inclusiv din Orient. NU este nimic luat de pe net, sau de pe vreun site religios. Știți că nu-mi place netul!

Ei bine, noi avem o imagine a lui Yessus, Iisus și a ceea ce s-a întâmplat cu el numai prin prisma scrierilor religioase sau a filmelor de Hollywood. Interesantă alăturare, dar nu fără intenție.

Autorii mei preferați se numesc Jaroslav Pelikan, Edward Gibbon, Adolf von Harnack și bineînțeles, cei patru evangheliști: Matei, Marcu, Ioan și Luca.

Să ne amintim că în acele timpuri, acum două mii de ani, religia era politică și politica era religie. Mișcarea lui Iisus a fost, de la început, îmbrățișată de multă lume, un partid revoluționar evreu, o mișcare de tineret și a avut și mulți oameni puternici și cu bani, dar care au preferat să rămână anonimi, mai mult sau mai puțin. Gen Iosif din Arimateea care apare doar la Judecata lui Iisus și îi ține partea și apoi îi oferă un mormânt pe măsura unui conducător de popoare.

Un cântec de slavă copt, sau o omilie, spune cam așa: dar ce sunet frumos se aude, ce cântec al îngerilor, iată vine cetatea lui Iisus în marș, iată-i pe cei cinci mii, iată-i și pe cei șaptezeci, iată-i pe cei doisprezece și iată-l și pe Iisus, Învățătorul, Regele Lumii. Nu am pus ghilimele pentru că așa am tradus eu din germană, după von Harnack, iar varianta originală poate să difere. Ideea, mesajul, contează!

Informația este că partidul lui Iisus avea o structură piramidală: cinci mii de membrii permanenți, șaptezeci de activiști și doisprezece adjuncți. Ștefan făcea parte din activiști. Nu, nu era diacon, pentru că Iisus nu a vrut nicio Biserică nouă. El dorea doar reforma vechii Legii iudee, de aceea i-a alungat pe cămătari din Templul Tatălui Lui, în loc să-l dărâme. O mișcare care vrea să înlocuiască, în primul rând distruge tot ceea ce este vechi și neconform cu noua credință. Departe de intenția lui Iisus să creeze o altă credință!

Este cert că Ștefan nu era diacon, pentru că nu avea unde să fie, nu era o organizație clericală ci o mișcare iudee revoluționară spirituală, care, la început, a fost considerată contra romanilor. Dar Iisus își pierde susținerea politică și națională după cuvântarea de pe munte. Toată lumea se aștepta să fie o parabolă contra romanilor, a invadatorilor străini, o invitație la luptă, la revoluție. Nu a fost așa, Iisus era pe un nivel mult mai sus, superior! Ciocnirile, chair bătăile dintre oamenii lui Iisus și iudeii ortodocși, dar și foștii aliați, zeloții, de exemplu, devin dese. Simple păruieli, mici ciomăgeli, înjurături și scuipături cât cuprinde. Să ne închipuim fanii a două echipe de fotbal. Până în anul 30, așa spune un document. O bătaie confuză dintre oamenii lui Iisus și zeloți și un zelot moare, fără o rană vizibilă, probabil că l-a lăsat inima. Prilej pentru Sanhedrin să-l acuze pe Iisus. Ștefan, care participase la bătaie, ia cu curaj asupra sa vina. Sanhedrinul îl condamnă la moarte prin lapidare, după legea talionului, ochi pentru ochi, moarte pentru moarte. Episodul declanșează o prigoană împotriva partizanilor lui Iisus. Trei mii fug din Iudeea și ajung la Antiochia, mare oraș pe atunci, capitală regională, unde dau afară din sinagogi pe vechii rabini și instaurează pentru puțin timp credința în Iisus, Învățătorul, Regele Lumii. După această versiune istorică, creștinismul a început în anul 30, înainte de Crucificare, cu trei ani!

Versiune oficioasă, a Bisericii, este că diaconul, de fapt arhidiaconul Ștefan a fost omorât în aceleași condiții arătate mai sus, dar motivul a fost altul, predicile, în anul 34 sau 35, deci după Crucificare. Și că exista o Biserică, după intervenția Duhului Sfânt.

Istoria spune că Biserica lui Iisus a fost edificată mult mai târziu, în secolul II, din cauza dogmei. O mișcare religioasă, o credință are o dezvoltare explozivă în primii 30 de ani. Nu a fost așa cu creștinismul, poate de aceea a avut o rezistență extraordinară. Se aștepta a Doua Venire a Lui Iisus. Mâine, săptămâna viitoare, poate peste o lună! A Promis, doar! Vine Șeful și le rezolvă pe toate, ce nevoie avem de organizare, de biserici, de preoți, diaconi și episcopi?

După aceea, prin secolul II, organizarea, mai ales în teritoriu, a Bisericii creștine a fost nec plus ultra. A fost unul dintre motivele pentru care creștinismul a devenit religie de stat în imperiul roman. Vă amintesc, politica era religie și religia era politică. Cu mintea noastră secularizată este greu să înțelegem importanța păstrării și continuării canonului ortodox creștin pe aceste meleaguri unde a fost și este factor civilizator și de progres. Mulțimea mai are niște reflexe cu conotație religioasă și niște obișnuințe gastronomice. Aici s-a ajuns în secolul XXI, când o reclamă comercială, Moș Crăciun, a înlocuit Nașterea Pruncului și islamul face prozeliți pe FB. De fapt nu este bine să te joci cu timpul, să minți. Iisus nu s-a născut pe 25 decembrie, s-a stabilit data aceasta ca să se acopere vechi sărbători romane, Sol Invictus și Saturnaliile. Iată că acum o altă minciună, mai nouă, Moș Crăciun, acoperă o minciună veche. Nu m-am făcut episcop, m-am făcut inginer. Am mințit mult mai puțin, cu tot respectul din lume cuvenit clerului!

Minciuni religioase, minciuni din dragoste, minciuni din interes, minciuni pur și simplu. Prezentarea alterată a adevărului, pentru că în orice minciună există un pic de adevăr, așa cum în Yang este întotdeauna un pic de Yin și în Yin este întotdeauna Yang. Uneori o minciună frumoasă, în dragoste, poate salva o relație sau o minciună medicală poate salva viața unui om. Ce credeți, dragi lupi, padawani și hobbiți este minciuna, uneori, necesară?

Gândiți-vă până mâine, aveți timp, doar este în definitiv, o altă zi!

Horoscop

BERBEC   Te întrebi ce să faci, pentru că nu ai nimic de făcut, precum vulturii din "Cartea Junglei"! Te poţi juca cu cei mici, sau cu animăluţele tale, orice vârstă am avea, rămânem tot nişte copii! Confuzia şi dezordinea sentimentală proprie zodiei pot deveni calităţi poetice, dacă dai dovada de abilitate şi nu vorbeşti prea mult! Dar atenţie, nu tot românul este poet! Şi ca burghezul lui Moliere o să constaţi că toată viaţa ai vorbit în proză. Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale.

TAUR   Eşti un om de casă, căminul tău e castelul tău, aşa că aştepţi cu plăcere musafiri. În a treia zi de Crăciun, a diaconului Ștefan, liniştea te cuprinde şi doreşti tot binele din lume, tuturor! Azi ai chef sa manânci ceva special, după mâncărurile grele şi indigeste de Crăciun. In lipsa unor alte satisfactii, dar nu te păcăli singur ca poţi sa slăbeşti mancând mult şi dulce! Mai bine du-te într-o sală şi fă puţin sport, pentru că afară nu este timp frumos să alergi într-un parc. Şi oricum, eşti prea comod ca să înfrunţi frigul, chiar fără zăpadă!

GEMENI Exact când erai mai relaxat îţi vin câteva veşti neliniştitoare. Dar, dacă analizezi mai bine, poţi să reacţionezi şi în 2017! Nu te grăbi, că graba strică treaba, spune vorba din popor! Dimineaţa este favorabilă lucrurilor ceva mai importante. Ai ocazia sa-ţi faci ceva invidii in plus, daca vei relata cu lux de amanunte, in cercul prietenilor, ce ai mai citit în ultimul timp, sau îi ameţeşti de cap cu citate din Dan Puric. Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil!

RAC  Energia şi optimismul îţi revin treptat, după excesele alimentare! Conjunctura arată că, pe plan mental, eşti motivat şi într-o stare de spirit bună. Nu pleca la drum lung, mai ales pe seară! Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună. La serviciu, dacă lucrezi şi nu eşti în vacanţă, sau în societate încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar siguri, renunţând la strategia, puţin recomandată, mai ales astăzi : "totul sau nimic"! Cu toate ca totul pare o mare comedie, sau un scenariu care nu a fost bine montat, te complaci in continuare in jocul tău cotidian. Pentru că, se pare, obişnuinţa este o a doua natură!

LEU  Astăzi nu mai vrei musafiri şi sarmale ci doar o oază de linişte şi relaxare. Ai lucruri mult mai importante şi mai plăcute de făcut, de exemplu, să te joci cu pisica! Sau cu căţeluşul!  Oamenii se schimbă, situaţia se schimbă – nu este bine să încremeneşti în poză. Trebuie să ştii cel mai bine acest lucru, doar eşti ca aurul, așa te consideri de prețios. Aurul este metalul zodiei! Dar uneori uiţi lucrul acesta, mai ales dacă anturajul este obtuz şi mediocru. Întelegerile trecute trebuie mereu reînnoite, atât în afaceri cât si in dragoste, altfel partenerii işi cam "uita obligaţiile" !

FECIOARĂ   Domeniul familiei, al parteneriatului de viaţă este avantajat de conjunctura astrologică. Poţi să stabileşti unele lucruri cu jumătatea ta, cu familia, să faceţi împreună planuri pentru 2017! Cu moderaţie, mai ales în relaţiile cu anturajul şi poate şi cu atenţie la cumpărături, vei evita neplăcerile. Trebuie neaparat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun şi să iei imediat măsurile necesare. De asemenea, trebuie să continui cu aceleaşi metode verificate de până acum.  O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului.

BALANŢĂ   Petrecerile şi efortul din ultimul timp te doboară astăzi. Trebuie să faci o pauză şi mai ales să modifici comportamentul alimentar. Mâncare uşoară, salate, fructe şi mult, foarte mult somn! Astazi ai o imagine care poate fi mult îmbunătăţită, mai ales dacă nu te enervezi când eşti contrazis şi nu te repezi să dai sentinţe! Nu incerca sa impui anturajului si lumii intregi propriul sistem de referinta, ci mai bine respecta regulile jocului – asta ca sa obţii ceea ce vrei. Repet mereu şi lucrul acesta, poate odată şi odată chiar o să vrei să-l experimentezi!

SCORPION   Atenţie la atenţie! Şi la ce vorbeşti… uneori şi azi este una din zilele acelea, te trezeşti vorbind. Dar dacă în felul acesta te descarci de energia negativă, de venin, e foarte bine! Evită astăzi discuţiile seriose şi strategice cu femeile, de orice sex sau orientare sexuală ai fi. Cu un compliment bine plasat poţi schimba cursul discuţiei.  Nu face eroarea fatala sa-ti subestimezi dusmanii, mai ales in dragoste, pentru ca dacă calci pe dintii greblei, te loveste coada in cap! Doar suntem o naţiune de proto-ţărani şi fiecare avem, în tabletă, o greblă virtuală!

SĂGETĂTOR   Astăzi te simţi chiar bine pentru că te simţi în siguranţă. Nu ai nimic obligatoriu de făcut, situaţie care te încântă!  Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieţii! Mâncare ușoară, salate, fructe și mult, mult somn. Stelele iţi recomandă sa nu intri astazi in competitie cu persoane nascute in zodia Berbecului sau a Leului, in general cu semnele de foc. Amână ce nu poți rezolva, este o metodă verificată. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes. Stelele spun să te plimbi prin Mall, sau macar printr-un supermarket local in căutarea unui obiect dragut, util şi poate chiar şi ieftin.

CAPRICORN    Anul se sfârşeşte şi ai regrete. Nu ai făcut tot ceea ce ţi-ai propus! Dar, fii mulţumit dacă eşti sănătos şi alături de familie, de prieteni! Vreme trece, vreme vine, o să ai timp în 2017! Nu te băga în chestiuni care nu te privesc, mai ales daca este viata intima a unui coleg, a unui prieten, a unei rude. Limitează-te la trăncăneala mondenă obişnuită. În Orient se spune că trebuie să-ţi oferi ajutorul de trei ori. Dacă eşti refuzat de trei ori înseamnă că ţi-ai făcut datoria. Nu  poţi, nu este permis, să “ajuţi” pe cineva împotriva voinţei lui!

VĂRSĂTOR  Trebuie să fii energic, dinamic, ca să poţi rezolva bine problemele cu familia, prieteni, cele de acasă. Pe seară poţi să faci vizite sau, după caz, poţi primi o veste, poate o invitaţie! Atâta vreme cât te simţi bine, nu schimba nimic din rutina vieții! Relaţiile cu familia şi anturajul pot sa sufere unele modificari in sensul unei segregatii urmare repetatelor tale declaratii ca vrei sa pleci din ţară. Trebuie să te hotărăşti dacă chiar vrei să emigrezi, să schimbi totul, sau este doar o scuză ca să nu-ţi asumi responsabilităţi. Secretul cel mare este că peste tot este la fel, ba în unele locuri este mai rău decât în România.

PEŞTI   Rişti, în ziua primului martir, diaconul Ștefan, cu roșu în calendar, să cazi în propriile capcane, în domeniul sentimental. Nu provoca gelozii şi invidii, mai multe decât poţi să suporţi! Astăzi lasă analizele sofisticate pe altă dată. Experienţa acumulata, antrenamentul până la urmă, din discuţiile avute în ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajează sa fii elocvent şi sa ai astăzi ultimul cuvant. Pe de altă parte, viata ta sentimentala nu este suficient de intensa pe cat ai dori. In orice caz, trebuie sa dai dovada de discreţie, diplomatie şi eleganta. Poate că, totuşi – în această perioadă relaţiile se stabilesc mult mai uşor!