El a spus că instanţele militare pentru care CSM intenţionează să propună desfiinţarea sunt Curtea de Apel Militar Bucureşti, precum şi tribunalele militare Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti, potrivit Agerpres.

''Ca să aveţi o imagine, un judecător de la Curtea de Apel Suceava soluţionează pe lună, în afara vacanţei judecătoreşti, peste optzeci de dosare, un judecător militar soluţionează per lună, la Iaşi, de exemplu, 1,9 dosare sau la Cluj 1,5 dosare. La Bucureşti, e adevărat că sunt mai multe, opt dosare pe lună. Trebuie să echilibrăm munca judecătorilor pe toate palierele, inclusiv la instanţele militare şi avem în intenţie acest lucru. Mai bine, spre exemplu, ducem un post de la aceste instanţe militare, prin desfiinţare, la Judecătoria Botoşani care a avut încărcătură pe judecător, în 2014, 1.806 dosare'', a spus Dumbravă.

El a arătat că s-a discutat deja acest subiect în cadrul CSM şi va fi avansată ''cât de curând'' o propunere în acest sens.

''A apărut, ca un fetiş, cum că Tratatul de aderare la Alianţa Nord Atlantică nu ar permite acest lucru. Nu este adevărat. Dacă citim cu atenţie Legea cadru 362 din 2004, nu se face referinţă la existenţa instanţelor militare'', a spus Dumbravă, adăugând că CSM va propune existenţa unor complete specializate pentru militari la instanţele ordinare, inclusiv la Înalta Curte.

''Instanţele militare nu au efectiv de lucru. Trebuie să vă imaginaţi că în anul 2014 nu au avut niciun rechizitoriu de soluţionat, trimis în 2014. Este inadmisibil, dacă ne gândim în raport cu celelalte instanţe cum e Curtea de Apel Bucureşti, care are dosare extrem de complexe în penal, dar nu numai în penal. Trebuie să facem propuneri, iar Parlamentul să intervină'', a mai spus Dumbravă.