Evenimentul Zilei > Politica > Hollande și Cioloș au discutat despre meniurile servite de bucătari
Hollande și Cioloș au discutat despre meniurile servite de bucătari

Hollande și Cioloș au discutat despre meniurile servite de bucătari

Unul din bucătarii care au pregătit prânzul pentru președintele Franței, Francois Holland, și premierul României, Dacian Cioloş, spune că oaspeții au fost încântați de mâncarea oferită

M-am uitat în farfurii, când se întorceau, şi nu mai era nimic în ele. Şi, gândiţi-vă că au fost patru feluri de mâncare gătită, servite în doar o oră şi zece minute”, a povestit , pentru Evenimentul zilei, bucătarul Adrian Hădean, cel care, împreună cu Nicolai Tand, a elaborat meniul pentru demnitarii români şi francezi.

Hădean este mândru şi de o altă întâmplare: a aflat, „pe surse”, că, după masă, oaspeţii au luat cu ei meniurile tipărite şi le-au discutat în maşină, fapt oarecum neobişnuit. La masă au fost nu mai puţin de 24 de invitaţi şi s-au servit cinci feluri de mâncare, inclusiv brânzeturile maturate de la final.

100% produse româneşti

Masa a fost pregătită numai cu produse româneşti, iar ideea i-a aparţinut lui Hădean şi nu, aşa cum s-a presupus, premierului Cioloş. „Aşa mi s-a părut normal, preşedintele Franţei fiind în vizită în România”, a spus chef-ul român. El a explicat că nu este necesar ca, atunci când foloseşti produse româneşti, să găteşti sărmăluţe. Cea mai mare parte a produselor a fost cumpărată din piaţă.

„Sună pentru hribi și trufe, da’ să fie așa și nu altfel. Sună pentru pește și raci vii, da’ să fie de acolo și nu de altundeva. Apoi, du-te la piață și alege cu mâna-ți toate legumele, frunzele, carnea din meniu. Apoi sună pentru plăntuțe și flori (…) Apoi, au început spălatul, coptul, tocatul, friptul și aburii și miresmele și fumul. Asta până spre miezul nopții anterioare”, a relatat Hădean pe blogul său.

5 feluri la meniu

Potrivit lui Hădean, meniul a început cu un antreu: cremă de dovleac românesc, piure de păstârnac copt, hribi sotați în unt din Transilvania. A urmat peştele: file de păstrăv pe plită, bisque de raci, piure de morcovi copți, cozi de raci. Meniul a continuat cu un muşchiuleţ de berbecuţ, cu garnitură de vinete afumate, sos de ardei copti pe cărbuni, arpagic sotat cu unt și oțet de mere, morcovi crocanți, snopi de fasole verde opărită.

La desert au venit quenelle din brânză („ca un papanaș, da’ nu chiar”, explică Hădean) tras în unt, lapte de pasăre, frișcă și piersici confiate cu vanilie.

În sfârşit, masa s-a încheiat cu brânzeturi românești maturate în grotă, sirop de piersici și trufe negre.

Vinurile servite au fost: Solo quinta, un vin alb de la Recaş, Apogeum, un vin roşu de la Tohani şi Nectar de Transilvania, un vin de desert.


FOTO: Premierul Dacian Cioloș a ajuns mai devreme și a intrat în bucătărie să se convingă că e totul în regulăCioloş, discuţii cu cei doi chefi

Şi bucătarul de Nicolai Tand, un maramureşean care a emigrat la 20 de ani şi apoi s-a întors în ţară, a relatat pe blogul său bucuria de a găti pentru demnitarii români şi francezi. „Acum mulţi ani, când am ajuns la Paris şi lucram ca şofer pe ambulanţă, dacă cineva îmi spunea că voi ajunge să gătesc pentru premierul României şi pentru preşedintele Franţei, i-aş fi spus că e nebun de legat”, a scris Tand. De altfel, premierul român a fost extrem de atent cu cei doi chefi şi i-a vizitat în bucătărie, înainte începerea dejunului oficial. Hădean şi Tand au gătit pro-bono!

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: