Evenimentul Zilei > Actualitate > Hepatita C, vindecată prin terapia fără interferon
Hepatita C, vindecată prin terapia fără interferon

Hepatita C, vindecată prin terapia fără interferon

Aducerea în România, din acest an, a tratamentului revoluționar cu un medicament american constituie „marea provocare”, spune ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu. Terapia costă 85.000 de dolari.

Un român stabilit în Germania spune că a învins hepatita C în urma unui tratament revoluționar, fără interferon. Medicamentele primite de Livius au costat 85.000 de dolari, însă au fost decontate de casa de asigurări din Germania. Pentru bolnavii din România, acest tratament este doar un vis frumos!

Livius Kohlen, în vârstă de 47 de ani, originar din Fălticeni, este stabilit în Germania din 1991, unde este căsătorit, are un job frumos în domeniul IT și o familie minunată, cu doi copii. Livius are asigurare socială de sănătate pentru care achită 10,9 la sută din salariu, la fel ca angajatorul. În 2009, a suferit un șoc groaznic în momentul în care a fost diagnosticat cu hepatita C, în urma unor analize de rutină.

Boala îi dădea dureri în piept și i-au verificat inima

„M-am dus la doctorul de familie, m-a consultat și m-a trimis la internist. Aveam dureri mari în piept și m-a verificat la inimă, apoi m-a mai pus să merg și pe bicicletă vreo jumătate de oră și îmi măsura tensiunea regulat. După toate astea mi s-a spus că nu am nimic la inimă și să merg înapoi la medicul de familie, pentru că o valoare a ficatului de la analizele sângelui e prea mare și să mai controleze o dată. Zis și făcut! M-am dus după o lună, adică după Sărbătorile de Crăciun și Anul Nou. Mi-am făcut iar analize de sânge și iar am avut valori mari la ficat. Medicul de familie mi-a spus că nu-i nici o problemă, poate că am băut la Sărbători un pic mai mult sau am mâncat un pic mai gras și de aceea poate s-au ridicat un pic valorile”, povestește Livius. 

Un român stabilit în Germania a beneficiat de un tratament fără interferon în valoare de 85.000 de dolari, decontat de casa de asigurări germană. Doar o tabletă costă 1.000 de dolari

La scurt timp însă, românul avea să primească vestea îngrozitoare.

„Eu am plecat în concediu în România și după trei săptămâni, la întoarcere, găsesc în poștă un plic de la Ministerul Sănătații din Germania, pe care scria că trebuie neapărat să iau contact cu ei din cauză că mi s-a găsit ceva în analizele de sânge. Am sunat doctorul să-mi explice ce și cum. Nici nu-mi venea să cred, am început să vorbesc singur. Nu pot să-mi dau seama de unde m-am infectat cu hepatita C. Am avut o operație la stomac la naștere și pe la 10 ani mi s-au scos amigdalele la clinica din Iași. În rest, nu știu de unde și cum. Poate de la Armată, prin vaccinuri, habar n-am”, mărturisește Livius.

Interferonul i-a făcut viața un adevărat calvar

La scurt timp, bărbatul a început tratamentul cu interferon. Nu i se potrivea însă genetic, iar efectele adverse au fost cumplite, cu stări de rău general și cu nopți nedormite. După șase luni, timp în care a primit sprijin gratuit de la psiholog, Livius a oprit tratamentul iar reacțiile adverse îi măcinase deja organismul.

Egiptenii au reușit să negocieze cu producătorul

Anul trecut, în august, medicul l-a anunțat că exista în aplicare o terapie nouă fără interferon și cu vindecare a peste 90 la sută dintre pacienți, fără chin. A primit acest tratament, decontat de casa de asigurări germană, iar după trei luni s-a vindecat total.

„Este vorba de Daklinza, un medicament produs în America. Este puțin probabil că bolnavii de la noi vor putea fi tratați cu acest medicament. Este foarte scump, iar la ce haos e la noi, nu cred că ar putea fi adus. Doar o tabletă costă 1.000 de dolari, iar tot tratamentul, cu 85 de pastile, ajunge la 85.000 de dolari. Singura soluție esta ca statul să negocieze direct cu această companie și să obțină reduceri majore. În Egipt, de exemplu, costul acestui tratament este de 25.000 de dolari”, ne-a declarat prof.dr. Alexandru Oproiu, formatorul școlii moderne de gastroenterologie și hepatologie din România.


FOTO: Dr. Alexandru OproiuInteresant este însă faptul că acest medicament are un cost de producție uluitor de mic, în comparație cu prețul de vânzare.

„Costul de producție al celor 85 de tablete, adică un tratament întreg, este de doar 265 de dolari. Cam așa funcționează sistemul”, ne-a mai declarat Oproiu.

Ministrul Sănătății este optimist

„Marea provocare pentru noi în ceea ce privește hepatita C în România reprezintă aducerea, încă de anul acesta, a terapiei fără interferon”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății. Tratamentul fără interferon în cazurile de hepatita C, considerat revoluționar, constă în administrarea unor tablete timp de trei luni, aceleași pe care le-a luat și Livius.


FOTO:Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: