Evenimentul Zilei > EVZ Special > Haos la vamă. Sute de români sunt blocați la intrarea în Grecia. Nu au știut că trebuie un document
Haos la vamă. Sute de români sunt blocați la intrarea în Grecia. Nu au știut că trebuie un document

Haos la vamă. Sute de români sunt blocați la intrarea în Grecia. Nu au știut că trebuie un document

Sute de mașini sunt blocate la intrarea în Grecia. Turiștii români nu au completat un document online fără de care nu pot trece granița.

Sute de români sunt blocați la granița la Kulata- Promachonas. Traficul este infernal, iar asta pentru că cetățenii români nu au știut că, la intrarea în Grecia, trebuie să prezinte autorităților elene și un formular online fără de care nu pot trece granița. Românii doreau să meargă în concediu, însă planurile le-au fost date peste cap. Ambasada României la Atena încearcă să găsească o soluție cât mai repede astfel încât mașinile să nu stea ore în șir la coadă, însă situația pare destul de complicată.

Ce document trebuie să completezi

Dan Adrian Drăgan, reprezentantul Forum Grecia a transmis că situația românilor blocați în vamă a fost cauzată de lipsa de documentare a turiștilor. pe fondul pandemiei de coronavirus, Grecia a impus completarea unui document de călătorie, online, care poate fi prezentat autorităților de pe telefonul mobil – este vorba despre PLF (Passenger Location Form). Formularul are rolul de a ține evidența turiștilor care au intrat în țară.

„Am încercat și noi să vedem care e problema, am luat legătura cu reprezentanții turismului elen, ne-au spus că știu care e situația și încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetățenilor, știe despre situație și încearcă să găsească o soluție astfel încât să se poată trece mai repede.

Cum trebuie planificate concediile

Până la soluție, care ar fi să anuleze verificarea PLF-urilor (formularele electronice), vă spun care cred eu că sunt soluțiile: observăm de ceva timp că turiștii își încep concediile sâmbătă dimineața, poarte ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării.

A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută și țara ca o destinație sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm pe lângă documente și adeverința de vaccinare, dar și LPF-ul (Passenger Location Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr și poate fi arătat direct de pe telefonul mobil.

Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme”, a spus Dan Adrian Drăgan.

„Este o dovadă de lipsă de respect”

Românii susțin pe rețelele de socializare că ceea ce li se întâmplă este o lipsă de respect din partea autorităților elene. „Ceea ce se întâmplă acum este o dovadă de lipsă de respect pentru turiști”, a scris un cetățean.

„Am ajuns în vamă la 8.00 și sunt sute de mașini în față. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare mașină petrece minute bune la ghișeu. Mai am de așteptat cel puțin 4 ore. Cred că pentru îmbunătățirea relațiilor turistice între Grecia și România mai este puțin mai mult de lucrat. Zic și eu. Acum îi înțeleg pe cei care aleg alte destinații. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând dacă nu se schimbă modul de abordare al situației prezente. (…) Mai avem vreo 2 ore de stat. Asta înseamnă 1.2 km în 6 ore”, a scris o altă turistă din România.

„Suntem în vama Kulata, la frontiera dintre Bulgaria și Grecia. Stăm aici blocați de aproape 3 ore și am înaintat aproximativ 500 de metri. Nu trece nicio mașină mică, doar TIR-uri. Nu au nicio explicație, doar stăm. Nici ambasada nu dă nicio lămurire. Nici măcar să ne întoarcem nu putem”, mai spune un alt român.

Turiștii pot intra în Grecia cu certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus, cu test PCR negativ sau cu dovada că au trecut prin boală, însă autoritățile elene au impus și prezentarea unui document online, pentru a putea să țină evidența turiștilor, potrivit Digi24.