Evenimentul Zilei > EVZ Special > HALAL ONOARE! Cetățeni de onoare, condamnați penal
HALAL ONOARE! Cetățeni de onoare, condamnați penal

HALAL ONOARE! Cetățeni de onoare, condamnați penal

Dan Diaconescu, Mihail Vlasov, Liviu Dragnea sau Miron Mitrea sunt doar câțiva dintre cei care au primit titluri de fruntași ai unor orașe. Meritele lor nu au fost identificate până acum

Imediat după 1989, consiliile locale abia înființate s-au grăbit să acorde titluri de cetățean de onoare fără să se gândească prea mult la criterii. Era epoca entuziasmelor postrevoluționare, când un transport cu medicamente sau voluntariatul admirabil al vecinilor se considerau acte eroice. Nimic de zis, când Timișoara i-a acordat consulului iugoslav, Mirko Atanackovic, primul titlu de cetățean de onoare în martie 1990 pentru „curajul cu care s-a angajat din prima zi în Revoluția noastră și justelor informații difuzate în toată lumea”, titlul a fost pe deplin meritat. După 25 de ani, numele său se întâlnește, pe aceeași listă, cu numele martirilor distinși post-mortem, dar și cu numele unor vechi comuniști sau cu oameni de încredere ai Securității dați în vileag, sau nu.


FOTO: Viorel HrebenciucAmestecul e indigest pe toate listele publicate pe site-urile primăriilor de azi. Prima lege a administrației publice locale, Legea 69/1991, nu prevedea condiții de acordare a titlului, abia mai târziu, odată cu Legea 215/2001, cetățenia de onoare primește un regulament-cadru. Se stipulează că merită titlul personalități recunoscute național și internațional, care aduc prestigiu, progres și faimă localității. Adică, oameni de onoare.


FOTO: Miron MitreaCarul cu distincții

Caracalul bate tot în generozitatea cu care împarte onoarea, ambiționând să depășească în număr listele Capitalei sau ale Clujului. Până în 2013, an la care se oprește informația de pe site-ul oficial, se acordaseră deja peste 130 de titluri celor mai diverși cetățeni (Clujul e undeva pe la 180). Printre ei: Rodica Stănoiu, fost ministru al Justiției și turnătoare cu nume de cod „Sanda”, omul de afaceri George Păunescu, actori, sportivi, scriitori și un șir întreg de generali și fețe bisericești. Printre cărăcălenii de frunte se găsește și Dan Diaconescu, fost OTV, condamnat la 5 ani pușcărie pentru șantaj. Cum primăria a adoptat un regulament clar în 2013, „Senzaționescului” i s-ar putea retrage titlul conform art. 13-15 din regulament. Dar cine să își bată capul cu asta? Moineștiul se laudă și el cu nume prestigioase. Alături de înalții prelați Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Ioachim Băcăuanul, alături de Beatrice Veteau, președinta organizației „Farmaciști fără frontiere”, iată-l pe Viorel Hrebenciuc cetățean de onoare din 2002. Acesta avea să adauge peste ani un stufos dosar penal gloriei orașului, ca de altfel și Sergiu Sechelariu, băgat până în gât în afaceri de corupție cu Adrian Năstase și Miron Mitrea. Și aceștia au binemeritat, pe lângă dregătorii, și titluri, decorații, pupăciuni.


FOTO: Sergiu SechelariuDouă refuzuri și câteva concluzii

Dacă de „reperarea” onoarei nu se preocupă edilii (poate doar titlul lui Vlasov să fi fost suspendat până acum), nici comunitățile nu par supărate că se asociază numele localității cu numele unor infractori. Ba, mai mult, aceștia păstrează avantajele, gratuitățile, drepturile. Orașele mari sunt mai prudente, cetățenia de onoare fiind conferită unor personalități culturale sau unor străini de marcă, diplomați, universitari, sportivi și mai rar conjunctural. Ca să vezi, soarta: Sibiului i-au refuzat (sau doar amânat?) titlul doi candidați: președintele Băsescu și președintele Iohannis. Iar la Timișoara au protestat împotriva desemnărilor cu toptanul chiar revoluționarii, la aniversările de un sfert de veac. Setoși de măriri, fie ele deșarte, românii rar refuză o diplomă, un titlu, o honoris causa, o insignă, orice, indiferent de companie. O statistică empirică arată că, pe liste, cel mai frecvent se regăsesc printre cetățenii de onoare Regele Mihai, PreaFericiții și … caricaturistul Popa’s.


FOTO: Gheorghe NichitaDosarele de corupție și onoarea

Ceva rumoare s-a iscat când un consilier local al Craiovei a început să strângă semnături pentru retragerea cetățeniei de onoare fostului premier Năstase, de două ori sancționat cu închisoare și lui Sorin Tănăsie, boxer pușcăriaș. S-a opus vocal primărița PSD, fostă PRM, Olguța Vasilescu, fiindcă așa vrea ea. Iar la Craiova, ea face legea. Ziarul regional al Olteniei, Ediție specială, semnala în ediția din 11 mai, că președintele PNL Mehedinți și consilier local a inițiat o hotărâre pentru a i se retrage Elenei Udrea cetățenia de onoare a Severinului, acordată în 2010, când era ministrul Dezvoltării. Dar a omis să ceară același lucru pentru Miron Mitrea, deja condamnat penal, onorat mult anterior, împreună cu soția, deputat al județului.Toți aceștia au primit titluri contra fonduri. De ce, atunci, discriminarea, se întreabă publicația? Poate fiindcă în Mehedinți USL trăiește…


FOTO: Dan DiaconescuDarius Vâlcov, cetățean de onoare la Pomârla. N-a mai apucat!

Greu de găsit personaj garnisit cu dosare penale sau aflat la „mititica”, fără cetățenie de onoare. Listele sunt indicatori relevanți pentru absența unor criterii serioase și, mai ales, pentru degradarea ideii de onoare în societatea românească de tranziție. Reputației i-a luat locul notorietatea, iar prestigiului autentic i se substituie funcțiile vremelnice și interesele politice, mai mult cele ale primarilor, decât ale comunității.


FOTO: Darius VâlcovUite așa au ajuns cetățeni de onoare la Târgu Frumos Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, azi încarcerat, și Gheorghe Nichita, înamoratul primar al Ieșilor. Apoi, Mihail Vlasov, „excelența” de la Camera de Comerț și Industrie, acuzat de trafic de influență, la Târgu-Neamț, tata-socru Ilie Sârbu la Caraș-Severin (fiindcă de o vreme se împart și titluri de cetățeni de onoare ai județului). Tot cetățeni de onoare sunt și frații Cristescu, maeștrii privatizărilor încă nedeslușite, la Orăștie, ca mulțam pentru Arsenal Park, Sebastian Ghiță la Ploiești, Dragnea și Ponta la Racșa, jud.Satu-Mare la pachet cu Dușa, Geoană, Pașcu etc.


FOTO: Liviu DragneaCât a avut fonduri pe mână ca ministru al dezvoltării, Liviu Dragnea a fost răsfățatul distincțiilor, fiindcă „vrednic este”, cum i-au cântat popii, deci a mai primit cetățenii din astea la Negrești-Oaș, la Tătulești-Olt și cine mai știe pe unde. Cât pe ce să se bucure și Darius Vâlcov de o ceremonie la Pomârla, unde primarul l-a propus în ianuarie 2015. N-a mai apucat, l-au umflat în martie, pentru mită, trafic și alte fapte de onoare.


FOTO: Relu Fenechiu 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: