Evenimentul Zilei > Social > Orban a decis! Injecție de capital în buzunarele românilor. Bani pentru următoarele șase luni
Orban a decis! Injecție de capital în buzunarele românilor. Bani pentru următoarele șase luni

Orban a decis! Injecție de capital în buzunarele românilor. Bani pentru următoarele șase luni

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, s-au întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii HoReCa. Cea mai bună veste o reprezintă faptul că cei mai mulți dintre angajați vor avea parte de sprijinul Guvernului Orban pentru a li se acorda șomajul tehnic în următoarele șase luni, conform proiectului.

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au discutat, miercuri, cu reprezentanţii HoReCa despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor înregistrate de companiile din acest sector din cauza crizei sanitare.

S-a decis prelungirea cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza pandemiei

Guvernul Orban va discuta în primă lectură, cel târziu săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care prevede acordarea de granturi firmelor din industria ospitalităţii şi agenţiilor de turism pentru compensarea pierderilor înregistrate în contextul pandemiei.

Un alt punct al discuţiei s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa, a arătată în mesaj.

Guvernul Orban se pregăteşte să acopere 20% din pierderile antreprenorilor din HoReCa

„În cursul acestei săptămâni sau, cel târziu, săptămâna viitoare, Guvernul va analiza, în primă lectură, proiectul de act normativ prin care va fi aprobat mecanismul în baza căruia companiile din industria ospitalităţii şi agenţiile de turism vor beneficia de granturi în cuantum de 20%, în vederea acoperirii parţiale a pierderii din cifra de afaceri suferită în acest an, comparativ cu anul 2019”, au transmis reprezentanţii Executivului, pe Facebook.

Această schemă de ajutor de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia.

Ministrul Economiei: Vom susține sectorul HoReCa

„Eu îi înțeleg perfect, numai să înțeleagă și toți antreprenorii din acest domeniu că ce spun medicii, cam trebuie să-i ascultăm…Dacă dânșii spun că acolo este o posibilitate de infectare mai mare trebuie să-i credem ei se ocupă de sănătatea publică și nu putem să punem sub semnul întrebării ceea ce spun ei. Sunt convins că n-ar fi nimeni nebun să închidă HORECA dacă n-ar fi nevoie.

Evident că o să gândim o formă de ajutor pentru cei din HORECA. În momentul de față derulăm acel program de 1 miliard de euro. Am dat drumul la schema 1 cu ajutorul de grant de 2000 de euro pentru microîntreprinderi. Funcționează suficient de bine până la ora aceasta.

Evident că vom susține sectorul HORECA, nu vom lăsa ca oamenii să rămână fără salarii în această perioadă: evident că vom lua măsuri. Am demonstrat că am luat măsuri exact când a fost lockdown-ul parțial, nu numai în Horeca, l-am susținut de la bugetul de stat și sunt convins că vom lua măsurile ferm, imediat, ca să nu avem probleme cu angajații în acest sector „, a declarat Virgil Popescu.