Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul Orban, dat în judecată. Cine și pentru ce vrea „război” cu premierul
Guvernul Orban, dat în judecată. Cine și pentru ce vrea „război” cu premierul

Guvernul Orban, dat în judecată. Cine și pentru ce vrea „război” cu premierul

Pe lângă nemulțumirea miilor de credincioși care protestează de zile întregi, guvernul Orban a fost dat în judecată de Partidul Puterii Umaniste pentru anularea ceremoniilor de hramul ocrotitoarei Moldovei și interzicerea pelerinajelor.

Avocatul Daniel Ionașcu de la Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) a dat în judecată guvernul, solicitând suspendarea hotărârilor și constatarea nulității actelor prin care a fost interzisă participarea credincioșilor la evenimentele religioase.

Respectivele hotărâri sunt nelegale, fiind emise cu încălcarea dispozițiilor legale imperative, a drepturilor și libertăților fundamentale garantate atât constituțional, cât și prin Tratatele la care România este parte, susține avocatul Daniel Ionașcu, președintele executiv al PPU, într-un comunicat de presă.

Măsură discriminatorie

Partidul Puterii Umaniste apreciază că cele două hotărâri încalcă grav dispozițiile legale privind organizarea Bisericii Ortodoxe, dar și drepturile la libertate individuală și libertate a conștiinței. De asemenea, interzicerea participării la evenimente religioase este una vădit discriminatorie, în acest fel aducându-se o gravă atingere libertății religioase.

„Restricționarea accesului credincioșilor la sărbătoarea Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, în condițiile în care organizatorul – Arhiepiscopia Iașilor, cu sprijinul autorităților locale, a luat toate măsurile de siguranță ce se impun pentru respectarea de către pelerini a normelor sanitare și de distanțare, în vederea prevenirii și combaterii răspândirii epidemiei de COVID-19, este o măsură nejustificată și abuzivă”, se mai arată în comunicat.

„Frați români, măcar acum să fim uniți, pentru că acest guvern ne smulge până și Dumnezeul din suflet și din piept (…) Dragi români, a venit momentul să ne unim, țara aceasta este a noastră și trebuie să înțelegem că fiecare la noi în țară noi suntem stâpâni și suverani. Oricine atentează la dreptul nostru, la credința noastră, la Dumnezeul nostru, nu face decât să ne dezbine”, a spus Daniel Ionașcu la un post de televiziune.

Sfântul Dumitru, pe pauză

Pe lângă hramul Sfintei Parascheva, un alt pelerinaj iubit de români a fost anulat.

Prim-ministrul a anunțat, luni, că pelerinajul de Sfântul Dumitru din Bucureşti nu va putea avea loc din motive de securitate sanitară. Șeful Guvernului speră însă să găsească înțelegere și la reprezentanții Bisericii, invocând binele colectiv.Eu sunt convins că și în Biserica Ortodoxă există înțelegere pentru această decizie a noastră și îi rog pe credincioși să înțeleagă că nu am făcut-o decât pentru a le proteja sănătatea”.

 

Sursa: Digi 24

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.