"Prin actul normativ se creează cadrul legal pentru reorganizarea Cancelariei prim-ministrului şi a Secretariatul General al Guvernului (SGG), măsură subscrisă priorităţilor Programului de guvernare, şi anume, îmbunătăţirea eficienţei administraţiei publice, cu accent pe reforma Centrului Guvernului. Cele două structuri vor avea roluri mai bine definite şi delimitate, în sensul că SGG va asigura secretariatul tehnic/administrativ al Guvernului, în vreme ce, Cancelaria va avea rol de coordonare strategică", se arată, miercuri, într-un comunicat de presă al Executivului, arată mediafax.

În același document se mai arată că „exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar unic al statului român la Companiei Naţionale <<Loteria Română>> cad în sarcina Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri", iar reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor vor fi numiţi prin ordin al ministrului Economiei.

Înaintea luării acestei decizii, Compania Națională „Loteria Română” se afla în subordinea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Modificarea legislativă este justificată de Guvern prin necesitatea separării rolului de reglementare, al ONJN, de cel de jucător în piaţă, al “Loteriei Române”, conform recomandărilor Comisiei Europene.

De asemenea, această modificare de urgență mai prevede și schimbarea altor lucruri. Prin intermediul Cancelariei, Agenția Națională Anti-Doping, Agenția Naţională pentru Resurse Minerale, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia pentru Agenda Digitală a României, Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Institutul Naţional de Statistică, Oficiul Naţional de prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Secretariatul de Stat pentru Culte, Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc şi Laboratorul de control doping vor trece în coordonarea prim-ministrului.