Evenimentul Zilei > Social > Guvernul a decis: Câți bani primesc rudele victimelor incendiului din Piatra Neamț
Guvernul a decis: Câți bani primesc rudele victimelor incendiului din Piatra Neamț

Guvernul a decis: Câți bani primesc rudele victimelor incendiului din Piatra Neamț

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor victimelor incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Astfel, se propune „acordarea de ajutoare de urgenţă pentru sprijinirea familiilor celor care au fost victime ale incendiului produs la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în data de 14 noiembrie 2020, în limita sumei de 100.000 lei, din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru anul 2020”.

„Ajutoarele de urgenţă se acordă familiilor ai căror membri au decedat sau au fost răniţi în incendiu, indiferent de veniturile acestora, în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare. Ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării, în cazul persoanelor decedate, sau, după caz, declaraţie pe propria răspundere că se ocupă de îngrijirea persoanei rănite”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Proiect de ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar

În şedinţa de executiv urmează să fie aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar.

Prin proiectul de act normativ, potrivit notei de fundamentare, se propune „crearea cadrului legal de natură bugetară, prin care să se asigure cheltuielile decurgând din plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român prin deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (Curtea) în cadrul acţiunilor de infringement, prin modificarea şi completarea OUG 4/2009 privind reglementarea unor măsuri în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea 215/2009, cu modificările ulterioare, respectiv acoperirea acestor cheltuieli de către Ministerul Finanţelor Publice, din sumele prevăzute cu această destinaţie în bugetul de stat”.

„Plata sancţiunilor pecuniare aplicate statului român de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene se efectuează în baza hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, transmise Ministerului Finanţelor Publice de către Ministerul Afacerilor Externe în forma comunicată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, se precizează în nota de fundamentare.