SUA și Franța trimit ajutoare de urgență în Liban

SUA și Franța trimit ajutoare de urgență în Liban

Trump și Macron s-au consultat telefonic în ceea ce privește situația din Liban.

Preşedintele SUA Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat, în cadrul unei convorbiri telefonice, despre colaborarea cu alte ţări pentru a trimite ajutor imediat în Liban precum şi despre prelungirea embargoului Naţiunilor Unite privind armele impus Iranului, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Judd Deere, relatează Agerpres.

Jud Deere a afirmat că cei doi lideri ''şi-au exprimat tristeţea profundă în legătură cu pierderile de vieţi omeneşti în urma exploziilor devastatoare din Beirut''.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a efectuat joi o vizită la Beirut. El a anunţat organizarea unei conferinţe de ajutor pentru Liban şi a îndemnat guvernului libanez la 'reforme cruciale' pentru a depăşi impasul în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Un incendiu marţi la un depozit unde erau stocate de şase ani 2.700 de tone de nitrat de amoniu în portul din Beirut a provocat o uriaşă deflagraţie, soldată cu peste 150 de morţi şi 5.000 de răniţi, în timp ce zeci de persoane au fost date dispărute, iar sute de mii au rămas fără adăpost.

Vă reamintim că preşedintele libanez Michel Aoun a declarat vineri că explozia devastatoare produsă marţi în portul Beirut este rezultatul ″fie a unei neglijenţe, fie a unei intervenţii străine″, el evocând şi ipoteza ″unei rachete″.″Este posibil să fi fost cauzată de neglijenţă sau de o acţiune externă, cu o rachetă sau o bombă′, a declarat şeful statului libanez în timpul unei întâlniri cu presa.

Este pentru prima dată când un oficial libanez avansează ipoteza unei intervenţii externe care să fi provocat această explozie, până în prezent fiind evocată doar pista unui accident chimic de amploare.

Preşedintele libanez, în vârstă de 85 de ani, a mai spus că i-a cerut personal preşedintelui francez Emmanuel Macron, venit joi la Beirut, să furnizeze autorităţilor libaneze imagini aeriene pentru a determina dacă în acel moment avioane sau rachete pătrunseseră în spaţiul aerian al Libanului.

″Dacă francezii nu au aceste imagini disponibile, le vom solicita altor ţări″, a completat Michel Aoun, un preşedinte criticat violent de populaţia care denunţă incompetenţa autorităţilor şi corupţia.

Deflagraţiile provocate de explozia a circa 2.700 de tone de nitrat de amoniu depozitate de şase ani în condiţii necorespunzătoare în portul capitalei libaneze s-a soldat cu 154 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu, iar sute de mii de locuitori ai oraşului parţial devastat au rămas fără adăpost.

În plus faţă de nitratul de amoniu, procurorul militar libanez care investighează cazul a declarat că în acel loc se aflau de asemenea materiale puternic inflamabile.

Surse de ultimă oră menționează că a refuzat orice investigație străină în ipoteza unui atentat extern, în ciuda presiunilor exercitate de lideri libanezi sau lideri de opinie de nivel mondial.

Chestionat de un jurnalist în timpul unui interviu televizat dacă ia în calcul faptul că un sprijin extern de specialitate ar putea distorsiona adevărul, octogenarul președinte a replicat „da, desigur”. Mai mult, Michel Aoun a scris la puțin timp după declarație, pe pagina sa de Facebook, că „scopul acestor apeluri în vederea unei investigații internaționale este de a dilua adevărul”