Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul a cedat în fața protestelor. S-a făcut o listă cu relaxarea restricțiilor
Guvernul a cedat în fața protestelor. S-a făcut o listă cu relaxarea restricțiilor

Guvernul a cedat în fața protestelor. S-a făcut o listă cu relaxarea restricțiilor

Cu România în stradă, Guvernul dă înapoi. De frică, vrea sa modifice restrictiile împuse de duminică. Nu există însă o dată concretă. Au existat, luni, discuții între ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și liderii coaliției.

Duminică noaptea în zeci de orașe, mii de români au protestat împotriva Guvernului, pentru măsurile restrictive impuse populației.

Cu toate că Vlad Voiculescu spune că regulile sunt bune, liderii coaliției, mai ales liberalii, vor să relaxeze măsurile. Să se dea drumul la săli, la restaurante.

Oricum, coaliția de guvernare analizează în această perioadă posibilitatea de relaxare a unor restricții pentru organizatorii de concerte și administratorii sălilor de sport.

Relaxarea restricțiilor?

Guvernul ar putea fi de acord cu relaxarea acestor restricții dacă managerii restaurantelor, organizatorii de concerte și administratorii sălilor de sport ar accepta să impună obligativitatea realizării unor teste Covid-19 la intrare.

Totul depinde însă de evoluția numărului de cazuri și propunerile care vin de la Ministerul Sănătății.

Potrivit unor surse, la Ministerul Culturii se va forma un grup de lucru în perioada următoare, unde cei afectați vor putea veni cu propuneri concrete în acest sens, dar care să fie acceptate și de către specialiști, anunță Antena3.

Sursele politice mai spun că cei din Guvern afirmă că reprezentanții domeniilor afectate de aceste restricții nu au venit cu „propuneri” până acum.

Restricțiile care au intrat în vigoare de duminică

Noile restricții au intrat în vigoare duminică. Astfel, de la ora 18.00 vor fi închise magazinele și toți operatorii economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, iar de la ora 20.00 intră în vigoare carantina de noapte.

Aceste măsuri sunt în vigoare de duminică în toate localitățile în care rata de infectare a depășit 4 la mia de localități și se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat luni că situația nu este stabilă și că rata de infectare a crescut în 32 de județe, dar susține că nu vor fi impuse noi restricții.