Greutatea ideală pentru bărbați în funcție de înălțime. Tabel

Greutatea ideală pentru bărbați în funcție de înălțime. TabelBărbați alergând. Sursa foto: Pixabat

Greutatea ideală este o preocupare tot mai frecventă pentru multe persoane, din diverse motive. În ceea ce privește aspectul estetic, standardele de frumusețe actuale promovează adesea siluete subțiri, uneori chiar mai slabe decât ar sugera specialiștii în nutriție.

Greutatea ideală, după două formule de calcul

Greutatea ideală ar trebui să fie corelată exclusiv cu starea de sănătate, iar din acest motiv, medicul nutriționist este cel mai calificat să o determine.

Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument utilizat pentru a estima greutatea ideală în raport cu înălțimea, fiind recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Acesta nu furnizează o valoare fixă, ci un interval care este mai confortabil din punct de vedere psihologic pentru a defini greutatea normală. În tabelul de mai jos, găsiți un exemplu de normoponderalitate:

Greutatea ideală

Greutatea ideală pentru bărbați.

O altă metodă de calcul

O altă modalitate de evaluare a stării ponderale este indicele de masă corporală (IMC), calculat astfel: IMC = greutatea corporală în kg / (înălțimea în metri)².

Organizația Mondială a Sănătății clasifică valorile IMC pentru greutatea ideală în funcție de vârstă după cum urmează:

  • 18,49 sau mai puțin – Subponderal,
  • 18,5 – 24,9 – Greutate normală,
  • 25,0 – 29,9 – Supraponderal,
  • 30,0 – 34,9 – Obezitate gradul I,
  • 35,0 – 39,9 – Obezitate gradul II,
  • 40,0 sau mai mult – Obezitate gradul III.

Greutatea ideală pentru bărbați în funcție de vârstă

Există diverse metode pentru a determina kilogramele, una dintre ele fiind formula Lorenz, care ia în considerare greutatea, sexul și înălțimea. Calculul se face astfel:

Pentru bărbați: Înălțimea (cm) – 100 - [(Înălțimea (cm) – 150) / 4 + (Vârsta (ani) - 20) / 4] Pentru femei: Înălțimea (cm) – 100 - [(Înălțimea (cm) – 150) / 2,5 + (Vârsta (ani) - 20) / 6]

O altă formulă utilizată frecvent este cea a Societății Metropolitane de Asigurări din New York, care a fost folosită pentru a evalua riscurile de sănătate ale asiguraților.

A doua formulă, potrivit Societății Metropolitane de Asigurări se calculează în felul următor: 50 + 0,75 x (Înălțimea (cm) – 150) + (Vârsta – 20) /4 pentru bărbați, iar pentru femei, rezultatul se înmulțește cu 0,9, potrivit artrosport.ro.