Evenimentul Zilei > Politica > Gratuități la transportul în comun pentru elevi: ”Inițiativă bună, dar electorală”
Gratuități la transportul în comun pentru elevi: ”Inițiativă bună, dar electorală”

Gratuități la transportul în comun pentru elevi: ”Inițiativă bună, dar electorală”

Consilierii locali ai municipiului Constanța au votat, în unanimitate, proiectul de hotărâre al primarului Decebal Făgădău prin care toți elevii pot circula gratuit cu transportul în comun. Deși susțin că decizia este electorală și că nu au fost consultați, reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța (AEC) consideră că inițiativa este bună. Primarul confirmă că nu i-a consultat pe elevi, recomandându-le, celor din AEC, ”să își vadă de politică”.

Consilierii PNL au propus, prin Cristina Vasii, ca și studenții să beneficieze de gratuitate la transportul în comun, însă amendamentul a fost respins de consilierii PSD și PMP. ”Dacă până acum elevii aveau o reducere de 50% la plata abonamentului, de astăzi lucrurile s-au schimbat. Pe orice linie, în orice zi, fie că este zi de școală sau weekend, 365 de zile pe an, adică și în vacanță, toți elevii de la grădiniță, școală, liceu, învățământ profesional, învățământ vocațional sau învățământ dual circulă gratuit în municipiul Constanța”, a declarat, la finalul ședinței CLM, primarul Decebal Făgădău. El nu a știut însă care este impactul financiar pentru aplicarea gratuităților.

În sală au fost prezenți și reprezentanți ai AEC, care au declarat că primarul nu i-a consultat la întocmirea proiectului de hotărâre privind acordarea de gratuități cu autobuzele CT Bus, firma  primăriei, care asigură transportul în comun la Constanța. ”E o inițiativă foarte bună. Păcat că a venit într-un moment total oportun pentru campania electorală. Ne zbatem din 2016 să avem o reducere mai mare decât cea stabilită de lege. Ne bucurăm însă, repet. Cererile ne-au fost ignorate, timp de patru ani, însă totuși este bine că peste mulți ani s-a reușit obținerea transportului gratuit”,  a declarat, pentru EVZ, vicepreședintele AEC, Andreea Constantin.

”Normal că nu au fost consultați, ei să își vadă de politică”, a reacționat Decebal Făgădău la declarația elevilor din AEC că nu au fost informați despre ”decizia electorală” a primarului. Edilul a spus că s-a consultat cu conducerea Consiliului Județean al Elevilor din Constanța, despre care AEC spunea, în urmă cu câțiva ani, că este o organizație a elevilor înființată de PSD. ”De altfel , țin să reamintesc că reprezentanții AEC erau ofticați și certau lumea că de ce votează ca orașul Constanța să fie ”Capitala Tineretului din România în 2020-2021”. S-au poziționat foarte clar. Eu plec la drum cu oameni care vor să construiască ceva, indiferent de opțiunea politică, electoral șamd”, și-a argumentat, Decebal Făgădău, refuzul de a discuta cu AEC.