Grăsimea naturală din lapte, e benefică pentru dezvoltarea copiilor. Oamenii de știință vin cu noutăți
- Georgeta Petrovici
- 29 octombrie 2019, 08:10
Dacă până acum grăsimea era îndepărtată din formulele laptelui pentru sugari, cercetătorii au demonstrat că aceasta e de fapt benefică dezvoltării neuronale a bebelușilor.
Cercetătorii americani de la Universitatea din Kansas au publicat un studiu în “Journal of Pediatrics”, în care dmonstrează că sugarii care consumă formula care conține membrană globulară de grăsime din lapte (MFGM) au un scor mai mare în testele de dezvoltare cognitivă, a limbajului și motorie decât sugarii care consumă o formulă pe bază de lapte degresat.
Membrana globulară de grăsime este un strat complex care în mod normal înconjoară grăsimea în lapte și conține substanțe nutritive. Până acum, aceasta era îndepărtată din majoritatea formulelor lactate.
Conform cercetătorilor, formula de lapte pentru sugari care păstrează intactă membrana globulară de grăsime este mai apropiată de compoziția laptelui uman.
“Laptele normal, inclusiv laptele uman, este compus din picături de grăsime, care sunt înconjurate de o membrană care conține substanțe nutritive potențial importante, inclusiv proteine, zaharuri și lipide”, a declarat co-autorul studiului John Colombo, director al Life Span Institute de la Universitatea din Kansas, citat de sciencedaily.com.
Cercetătorii au analizat 451 de sugari înscriși într-un studiu clinic personalizat, realizat în 2014 și 2015, în China. Dintre aceștia, 291 au finalizat studiul. Bebelușii participanți au fost evaluați folosind scala Bayley a dezvoltării sugarului, ediția a treia, un test utilizat frecvent în neurodezvoltare.
Rezultatele au adovedit că sugarii care au primit formula cu MFGM bovină adăugată și lactoferină bovină au avut scoruri de dezvoltare mai mari de la vârsta de 4 până la 9 luni, un profil de neurodezvoltare accelerat la vârsta de 1 an, o îmbunătățire a atenției susținute la 1 an și unele rezultate lingvistice îmbunătățite la 18 luni.
Mai mult, cei care au primit lapte cu grăsime nu s-au îngrășat, dar, din contra, au avut mai puține probleme metabolice. Cercetarea a fost sponsorizată de producătorul de lapte praf Mead Johnson Nutrition.