Gigi Becali, acuzații fără precedent. Cum se făceau arestările pe vremea Traian Băsescu și ce rol juca SRI

Gigi Becali, acuzații fără precedent. Cum se făceau arestările pe vremea Traian Băsescu și ce rol juca SRI Sursa foto: Dreamstime.com

Gigi Becali este unul dintre cele mai pitorești personaje din spațiul public românesc, cunoscut pentru declarațiile sale controversate. Periodic, stârnește dispute și dezbateri, fie cu afirmațiile despre lumea fotbalului, fie cu amintirile din culisele politicii sau lumii afacerilor.

Gigi Becali a făcut o nouă serie de declarații menite să stârnească dispute în spațiul public. El a povestit cum se făceau arestările pe vremea lui Traian Băsescu, cine venea cu propunerile și cine le aproba. Becali a fost condamnat pentru un schimb de terenuri cu MApN, și pentru cazul „Valiza”

Gigi Becali, dezvăluiri din culisele politicii

Omul de afaceri stârnește noi controverse în spațiul public cu amintirile din perioada Băsescu. Patronul FCSB vorbește despre arestările din perioada respectivă în dosarele de corupție. Gigi Becali susține că Traian Băsescu aproba lista cu persoanele ce urmau să meargă la pușcărie. El primea documentul de la SRI, al cărui ofițeri o întocmeau. Gigi Becali spune că a aflat aceste informații de la un ofițer al serviciului.

„Nu el făcea asta. Eram al treilea pe lista de 30 de persoane. Am vorbit cu un general de la SRI și a spus că nu el a făcut lista. Nu se făacea nimic fără să știe el. El spunea «Da» sau «Nu» (...) La un moment dat, MM Stoica s-a dus la Cotroceni ca să vorbească de gratierea mea. Oanaca (fost consilier prezidențiale al lui Traian Băsescu - n. red.) a spus atunci: «A zis dl presedinte sa nu mai veniti ca si lui ii e frica de ei. Nu stiu cine sunt ei»”, a spus Becali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omul de afaceri a făcut aceste declarații într-o emisiune de televiziune unde a vorbit despre reproșurile pe care i le aduce fostului șef de stat. Gigi Becali a afirmat că ar fi fost amăgit să nu facă anumite declarații, în schimbul grațierii. Pe de altă parte, susține că fostul președinte l-ar fi umilit atunci când el și familia sa erau în suferință.

„Ce pot să îi reproșez eu sunt doua lucruri. Primul: când am plecat la pușcărie, a venit un consilier de-al lui și a spus: «Să nu vorbești nimic, până în Crăciun vei avea grațierea și nu mi-a dat-o. Al doilea: când familia mea suferea, el spunea râzând: Rahova, Jilava. Adică batjocorea”, a mai spus omul de afaceri potrivit realitatea.net.

Becali și Traian Băsescu

Becali și Traian Băsescu sursa foto. EVZ

Grațierea pe biroul lui Traian Băsescu

În acest context, George Becali a mai afirmat că propunerea de grațiere în cazul său se afla pe biroul lui Traian Băsescu. Acesta nu a semnat-o, însă. El spune că a existat un ordin pentru ca România să fie curățată și astfel a apărut lista cu cei ce urmau să fie trimiși la închisoare. Totodată, a rememorat petrecerea de la Golden Blitz, după calificarea în optimile Cupei UEFA. Fostul președinte era mândru că o echipă românească a ajuns acolo.

„Țin minte cu el distracția de la Golden Blitz, când am bătut Valencia cu 4-3 și era mândru că o echipă românească se califică în optimile de finală ale Cupei UEFA... Am făcut investigații. Am vorbit cu un general SRI. Mi-a spus: «S-a făcut un comandament pentru curățarea României». S-a făcut lista aia. Băsescu a confirmat”, a mai spus Gigi Becali.

Omul de afaceri a fost eliberat din penitenciar în anul 2015, după ce a executat un an şi 10 luni din pedeapsa de trei ani şi şase luni de închisoare în cazul „Valiza”. Gigi Becali a fost acuzat de implicare în diferite afaceri ilegale și infracțiuni financiare.

Victor Babiuc

Victor Babiuc, fost ministru al Apărării sursa foto. EVZ

Gigi Becali trimis la închisoare

Patronul FCSB a primit condamnarea în dosarul Valiza în iunie 2013. Judecătorii au pronunțat o pedeapsă de trei ani la închisoare cu executare pentru dare de mită și fals.

În decembrie 2008, Becali a fost trimis în judecată în acest dosar, de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El a fost acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform procurorilor el ar fi oferit diferite sume de bani jucătorilor unor echipe din Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I.

Decizia instanței a venit în vreme ce finanțatorul FCSB se afla deja la pușcărie. Gigi Becali fusese condamnat, cu doar o lună în urmă, într-un alt dosar, al schimburilor de terenuri cu MApN. Alături de el au mai fost condamnați fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi generalul Dumitru Cioflină.