Evenimentul Zilei > International > Germania. Antisemitismul, doar în curtea extremei drepte, nu și la islamiști
Germania. Antisemitismul, doar în curtea extremei drepte, nu și la islamiști

Germania. Antisemitismul, doar în curtea extremei drepte, nu și la islamiști

Antisemitismul islamist este absent din recentele inițiative luate de guvernul german.

Guvernul german a anunțat recent că va lua noi măsuri pentru „lupta fermă contra extremismului de dreapta și antisemitismului, prin toate mijloacele puse la dispoziție de statul de drept.

Unele măsuri, prezentate de Christine Lambrecht, ministrul Justiției, ar putea aduce atingere libertății de expresie.

Potrivit Deutsche Welle: „Platformele de servicii online, precum Facebook, YouTube și Twitter, vor fi obligate să raporteze orice discurs de ură către autorități și adresele IP ale persoanelor implicate. Până acum, rețelele sociale nu trebuiau decât să elimine aceste discursuri de ură într-un anumit timp”.

NetzDG, o lege germană foarte controversată și asemănată cu cenzura (intrată în vigoare în 2017) obligă rețelele sociale să suprime sau să blocheze orice insultă, calomnie, defăimare, incitare la ură, etc. Rețelele social-media trebuie să acționeze în 24 de ore de la primirea unei reclamații, dar au o perioadă de șapte zile pentru cazuri complexe. Dincolo de asta, se consideră că nu au reușit să acționeze, iar guvernul german va avea dreptul să le aplice o amendă de până la 50 de milioane de euro.

Măsurile prezentate de Christine Lambrecht fac referire la atacul antisemit de la sinagoga din Halle (Saxonia, anul trecut), când un german, Stefan Balliet, a încercat să intre, fără succes, în sinagogă pentru a omorî evrei. Însă a reușit să ucidă două persoane, în apropierea lăcașului de cult.

Balliet și-a filmat și distribuit pe Internet atacul, și-a recunoscut convingerile antisemite. „Atacul îngrozitor asupra comunității evreiești din Halle ne arată la ce poate duce dezinhibarea și dezlănțuirea urii pe Internet”, a spus Lambrecht.

Potrivit Die Welt, acest noul ansamblu de măsuri urmează și dezvoltă „metodele de prevenție deja folosite contra extremismului de dreapta”.

„În special, programele care vizează promovarea democrației și prevenirea extremismului, precum și măsurile educației politice în general”.

Totuși, potrivit Die Welt, „trebuie intensificată protecția constituțională împotriva extremismului de dreapta”. Și serviciile de securitate și sistemul judiciar „trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a lupta împotriva crimelor motivate politic de dreapta”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE