Sesizarea a fost depusă astăzi şi va fi dezbătută de Curte exact în ziua moţiunii, pe 27 octombrie.
„Voi sesiza Curtea Constituţională privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României – organ reprezentativ suprem al poporului român şi al democraţiei noastre – şi guvern, ca autoritate publică a puterii executive, acest conflict fiind declanşat prin retragerea din procedura legislativă de la Senat a proiectului legii Educaţiei. Cred că este un lucru care sunt obligat să-l fac(…) Nu-şi poate angaja răspunderea guvernul pe orice text, în orice condiţii. În speţă, pe legea Educaţiei Curtea s-a pronunţat deja că nu există temei ca aceasta să fie dezbătută şi adoptată prin angajarea răspunderii în condiţiile în care există o majoritate în Parlament”, a explicat luni Geoană.
Asumare picată la Curte în 2009
Curtea Constituţională a picat, în noiembrie anul trecut, Legea educaţiei pe care guvernul îşi angajase răspunderea motivând, printre altele, că procedura nu a fost oportună.

„Atunci când există o majoritate parlamentară care rezultă din faptul că partidele respective au format guvernul, adoptarea sub forma asumării răspunderii nu era oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar şi universitar 2010-2011. În plus, Curtea constată că dezbaterea în procedura obişnuită în Parlament nu numai că ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societăţii civile în problema educaţiei naţionale”, aratau judecătorii Curţii în motivarea deciziei.
Conducerea parlamentului a decis astăzi ca guvernul să vină în faţa senatorilor şi deputaţilor să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei pe 28 octombrie, la o zi după votul pe moţiunea de cenzură.