Generalul rus Vadim Şamarin a fost arestat. Este acuzat de luare de mită la scară mare

Generalul rus Vadim Şamarin a fost arestat. Este acuzat de luare de mită la scară mare Vadim Şamarin. Sursa foto: captură video

Generalul Vadim Şamarin, adjunct al şefului statului major al armatei ruse, arestat sub suspiciunea de corupţie. El este acuzat că ar fi luat mită „la scară mare”.

Ziarul Kommersant a relatat că Şamarin a fost arestat în legătură cu o presupusă fraudă şi că locuinţa sa a fost percheziţionată. Potrivit AFP, care citează media ruse, şeful statului major responsabil de comunicaţii, Vadim Şamarin, a fost plasat în detenţie provizorie miercuri pentru două luni de un tribunal militar.

Generalul Vadim Şamarin, pe lista arestaților

Este cea de a patra arestare a unui înalt responsabil din domeniul apărării din aprilie, când adjunctul ministrului apărării Timur Ivanov a fost plasat în detenţie sub suspiciunea de luare de mită.

De atunci au mai fost arestaţi gen. lt. Iuri Kuzneţov, şeful personalului la Ministerul Apărării, şi general maiorul Ivan Popov, fost comandant al armatei a 58-a a Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scandalul este cel mai mare din guvernul rus în ultimii ani. Arestările semnalează un efort major de a înlătura corupţia care înconjoară încredinţarea de contracte militare lucrative, comentează Reuters.

Alte trei persoane au fost arestate - un prieten de-ai lui Ivanov, un manager al unei companii de construcţii care ar fi plătit mite, şi fostul şef al mai multor companii subordonate Ministerului Apărării.

Şamarin este adjunctul lui Valeri Gherasimov, şeful marelui stat major. Gherasimov nu a fost acuzat de nicio ilegalitate, deşi s-a confruntat cu critici dure uneori din cauza rezultatelor armatei ruse în războiul din Ucraina.

Schimbările lui Putin

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedintele Vladimir Putin l-a înlăturat în acest an pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al apărării, înlocuindu-l cu Andrei Belousov, un fost vicepremier.

Numirea lui Belousov, care nu are deloc experienţă militară, a fost larg percepută drept o mişcare menită să adapteze mai eficient economia de război a Rusiei la nevoile armatei şi de a elimina risipa şi corupţia din cheltuielile din apărare.

Rusia se află în cel de al treilea an al războiului din Ucraina, unde forţele sale au redobândit iniţiativa în ultimele luni şi au înregistrat o serie de progrese.

Putin a declarat săptămâna trecută că nu intenţionează să facă schimbări în statul major pentru că "activitatea de luptă" este încununată de succes.