Gazprom, profit de 29 de miliarde de dolari în 2021. Creşterea preţurilor la gaze şi petrol a dus la un record

Gazprom, profit de 29 de miliarde de dolari în 2021. Creşterea preţurilor la gaze şi petrol a dus la un record Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazprom, compania de furnizare a gazelor naturale din Rusia, a profitat enorm de pe urma crizei energiei. Anul trecut, ca urmare a scumprii prețurilor la gazele furnizate, compania rusească de stat a obținut cîștiguri de aproape 29 de miliarde de dolari americani. Creșterea a fost imensă raportat la anul financiar precedent, 2020.

Grupul rusesc Gazprom a raportat, joi, 28 aprilie, că profitul său net a ajuns până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021. Creșterea este imensă, raportat la anul precedent, 2020, când compania de stat rusească a înregistrat un profit de „doar” 135,34 miliarde ruble.

Reducerea câștigurilor în anul 2020 s-a datorat pandemiei de coronavirus. Aceasta în vreme ce rezultatele excepționale de anul trecut au fost înregistrate graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, după cum transmite Reuters.

„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, anul trecut, până la 10.241 miliarde de ruble. Este cel mai mare rezultat anual pe care l-a înregistrat vreodată. De asemenea, profitul operaţional a crescut de patru ori, până la 2.411 miliarde de ruble.

Livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Acționarii se așteaptă la dividende record

Gazprom ar urma să plătească acționarilor săi, dividend de peste 45 de ruble pentru o acțiune, din profiturile aferente anului 2021. Informația a fost confirmată, într-un interviu acordat unei publicaţii interne, la finele lunii decembrie, de directorul general adjunct de la Gazprom, Famil Sadygov.

Această valoare reprezintă o sumă de aproape trei ori mai mare decât precedentul record, înregistrat în anul 2018.

Pe de altă parte, trebuie spus că sancţiunile impuse de Occident după invadarea Ucrainei au determinat o serie de companii ruseşti să amâne şi chiar să renunţe la plata dividendelor. Ministerul Finanţelor din Rusia a anunţat că va analiza situaţia dividendelor plătite de companiile de stat pe baza unei analize de la caz la caz.

„În condiţiile în care peste 50% din acţiuni sunt controlate de guvern, dividendele Gazprom reprezintă o contribuţie crucială la bugetului statului”, sunt de părere analiștii de la firma de brokeraj Aton.

Gazprom a oprit livrările în Polonia și Bulgaria

Zilele acestea, Gazprom a sistat livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, două state pe care le consideră neprietenoase. Decizia vine după ce Rusia a declarat că țările „neprietenoase” trebuie să înceapă să plătească gazul în ruble. Pentru autoritățile care nu vor accepta acest lucru, livrările vor fi întrerupte, a amenințat Rusia.

Primele victime ale acestei decizii au devenit Bulgaria și Polonia. Dacă în cazul Poloniei, lucrurile sunt ceva mai bune, dat fiind că țara se pregătește de mai multe luni să renunțe la contractul cu Gazprom, situația diferă în cazul Bulgariei. Sofia este dependentă în totalitate de energia livrată de Rusia. Astfel că Uniunea Europeană a anunțat că Bulgaria va fi ajutată să treacă peste acest impas de statele vecine, care vor face livrări menite să suplimenteze gazul rusesc.

Pe de altă parte, Bulgaria i-a în calcul să blocheze conducta de gaze prin care sunt alimentate Serbia și Ungaria, cele două state pro-moscovite.