Gazprom a oprit furnizarea de gaze către două țări membre ale UE. Problemele sunt uriașe

Gazprom a oprit furnizarea de gaze către două țări membre ale UE. Problemele sunt uriașe Sursă: Airborne77 | Dreamstime.com

Compania energetică rusă Gazprom a anunțat Bulgaria că va înceta să-i mai livreze gaze naturale începând de miercuri, 27 aprilie. Este al doilea stat vizat de autoritățile de la Moscova pentru întreruperea exportului de energie, după Polonia, care a primit o notificare asemănătoare cu doar o zi înainte de punerea în aplicare a hotărârii.

Gazprom a informat Bulgaria că nu îi va mai livra gaze naturale. Anunțul a fost făcut de Guvernul de la Sofia, potrivit căruia Moscova ar fi invocat refuzuri de a fi respectate noile cerințe ale furnizorului. Situația pare a fi, însă, una diferită.

Gazprom nu mai exportă gaze naturale Bulgariei

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei de la Sofia.

Ministerul Energiei din Bulgaria a transmis că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative de aprovizionare, dar în prezent nu sunt necesare restricții asupra consumului de gaz. Țara se bazează pe compania rusească Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaze.

Ne puteți urmări și pe Google News

După aflarea veștii de stopare a exporturilor, reprezentanții Ministerului polonez al Climei au declarat că aprovizionarea cu energie a țării este sigură. Ministrul Anna Moskwa a oferit asigurări că nu este nevoie să se extragă gaz din rezerve și că gazul pentru consumatori nu va fi redus.

Rusia a oprit livrările și pentru Polonia

Poziția Gazprom vine după ce Rusia a declarat că țările „neprietenoase” trebuie să înceapă să plătească gazul în ruble. Pentru autoritățile care nu vor accepta acest lucru, livrările vor fi întrerupte, a amenințat Rusia. Este și cazul Poloniei, care a refuzat în repetate rânduri să plătească în ruble.

Compania de stat poloneză de gaze PGNiG a transmis că a fost informată că toate livrările de gaze naturale vor fi oprite începând cu ora 08:00 CET.

PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor sale de gaze și a cumpărat 53% din importurile sale de la compania rusă în primul trimestru al acestui an. Aceasta a descris suspendarea ca fiind o încălcare a contractului, adăugând că societatea va lua măsuri pentru a restabili fluxul de gaz. PGNiG a susținut că depozitele sale subterane de gaz sunt pline în proporție de aproape 80% și că, odată cu apropierea verii, cererea este mai mică.

Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) la Swinoujscie. Iar la 1 mai, urmează să se deschidă o nouă conexiune de gazoduct cu Lituania, care va permite Poloniei accesul la gazul de la terminalul de GNL din Lituania.

Polonia plănuia deja să înceteze să mai importe gaz rusesc până la sfârșitul anului, când expiră contractul de furnizare pe termen lung cu Gazprom. O nouă conductă care livrează gaze din Norvegia, cunoscută sub numele de „conducta baltică”, va fi pusă în funcțiune în octombrie. Aceasta ar trebui să ajungă la capacitate maximă până la sfârșitul anului și ar putea înlocui toate livrările rusești.

Cât de dependentă este UE de energia rusească

În ultimii ani, Polonia și-a redus dependența de gazul rusesc și acum cumpără GNL din Qatar, iar gazoductele conectează țara la piața europeană. În plus, sezonul de încălzire de iarnă s-a încheiat, așa că cererea este mai mică. Dar Gazprom furnizează mai mult de jumătate din toate importurile de gaze ale Poloniei, ceea ce presupune totuși o gaură mare de umplut.

Polonia nu este singura țară din UE care încearcă acum să nu mai cumpere energie rusească. Pe o piață a aprovizionării cu gaze naturale, care este deja foarte restrânsă, există multă concurență. Când sezonul de încălzire va începe din nou în toamnă și cererea va crește, Polonia s-ar putea confrunta cu câteva luni dificile pentru a asigura o aprovizionare suficientă. Iar dacă va reuși, ar putea fi nevoită să restricționeze livrările către marii consumatori industriali.

Livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE. Cu toate acestea, multe țări s-au angajat să se îndepărteze de energia rusească ca răspuns la invazia acesteia în Ucraina. Statele Unite au declarat o interdicție totală a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Între timp, Regatul Unit va elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, urmând ca gazele să fie eliminate cât mai curând posibil, iar UE reduce importurile de gaze cu două treimi.