Comisia Europeană anunță că plata în ruble a gazului rusesc nu e legitimă. Soluția UE la problema energetică

Comisia Europeană anunță că plata în ruble a gazului rusesc nu e legitimă. Soluția UE la problema energetică Sursa: Arhiva EVZ

Țările din Uniunea Europeană care au semnat contracte de furnizare de gaz rusesc ce prevăd plata în euro sau dolari, nu au motive să dea curs cererii Federației Ruse de a realiza plățile în ruble, transmite Comisia. Rusia anunțase faptul că nu are de gând să taie imediat furnizarea de gaz natural în Europa, dar că a decis să ceară firmelor străine, printr-un decret, să deschidă un cont în ruble la Gazprombank, dacă vor să mai beneficieze de resurse.

Vineri, Comisia Europeană a decis ca acele companii care au afaceri cu Rusia să nu plătească datoriile în ruble, ci în euro sau dolari, așa cum stipulează actele juridice încheiate de părți, conform Reuters.

Comisia Europeană analizează decretul lui Putin

Rusia anunțase tot vineri faptul că nu are de gând să taie imediat furnizarea de gaz natural în Europa, dar a decis să ceară firmelor străine, printr-un decret, să deschidă un cont în ruble la Gazprombank, dacă vor să mai beneficieze de resurse.

„Gardianul tratatelor”, cum este supranumită Comisia Europeană, a informat că analizează, împreună cu firmele din domeniul energetic, acest decret al lui Vladimir Putin, pe motiv că prevederile privind plata în euro sau dolari nu ar trebui încălcate de părți.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Contractele convenite trebuie respectate. 97% din contractele relevante stipulează în mod explicit plata în euro sau dolari. Companiile cu astfel de contracte nu ar trebui să accepte solicitările ruseşti.

UE va răspunde în mod uniform la această ultimă încercare a Rusiei de a ocoli sancţiunile noastre”, transmite purtătorul de cuvânt al CE.

Gazprombank, exclusă de la sancțiunile impuse băncilor rusești

Aceasta este o bancă de stat rusească, dar care a fost tăiată de pe lista sancționaților, fapt pentru care europenii care contractează gaz rusesc ar putea plăti costurile, în ruble, așa cum a decis Moscova. Totuși, pentru ca furnizarea de gaz să nu se sisteze, Gazprombank ar trebui să rămână nepedepsită.

Un procent de 40% din gazele naturale ale Europei provin din Federația Rusă, astfel că CE a decis să creeze o strategie prin care să reducă dependența de resursele rusești.

În mai 2022, Uniunea Europeană va prezenta un plan elaborat cu privire la majorarea importurilor din state terțe, extinderea energiilor regenerabile, dar și instalarea de pompe de căldură ori sisteme de izolare a clădirilor, cu scopul de a prezerva căldura din locuințe.

Firmele din România nu dețin contracte directe cu Gazprom, ci cu intermediarii Imex Oil, subsidiarul grupului Conef, și WIEE, o societate mixtă între Gazprom și compania nemțească Wintershall.

Mesajul lui Virgil Popescu

Virgil Daniel Popescu, ministrul Energiei, a declarat că „noul act de şantaj al Rusiei” a fost livrat sub forma decretului care prevede ca plata pentru gazele furnizate de Gazprom să fie făcută în ruble.

Decretul arată că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase.

Ministrul i-a rugat pe români să nu se panicheze și a mărturisit că țara noastră are stocuri suficiente. Gazul rusesc nu joacă un rol important acum.

„Noul act de şantaj al Rusiei a fost livrat sub forma decretului care prevede că plata pentru gazele furnizate de Gazprom ar trebui făcută în ruble pentru contractele de export către ţări neprietenoase. În primul rând, România susţine luarea unei poziţii unitare a UE ca răspuns în faţa acestui nou gest de agresiune mascată.

Trebuie să fim solidari şi uniţi pentru a dovedi, din nou, că nu ne lăsăm cumpăraţi la bucată! Alături de statele membre ale Uniunii Europene vom avea o poziţie comună, iar în acest moment se face o analiză juridică la nivelul tuturor statelor UE, pe marginea acestei decizii anunţată de Federaţia Rusă. Am un mesaj şi pentru cetăţeni: România este una dintre cele mai puţin dependente state de gazul rusesc. Aşa că nu există motive de panică, avem suficiente stocuri”, a transmis Virgil Popescu.