Klaus Iohannis a discutat cu Ilham Aliyev despre problema energiei. Azerbaidjan, o sursă sigură de aprovizionare cu gaze naturale

Klaus Iohannis a discutat cu Ilham Aliyev despre problema energiei. Azerbaidjan, o sursă sigură de aprovizionare cu gaze naturale sursa: arhivă EVZ

Discuțiile dintre cei doi președinți vin pe fondul problemelor tot mai dese la nivel internațional din cauza războiului din Ucraina. Iar scopul este acela de a încheia contracte de livrare de gaze naturale din Azerbaidjan către România. Prin acest demers se încerca să nu mai depindem de unicul furnizor extern de gaze, şi anume de compania rusă Gazprom.

Președintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o discuție telefonică cu omologul azer, Ilham Aliyev, despre consolidarea cooperării în domeniul energiei, prin diversificarea surselor naturale de gaz şi energie electrică.

O convorbire telefonică foarte bună cu președintele azer, Ilham Aliyev, despre întărirea şi extinderea Parteneriatului strategic între România şi Azerbaidjan în toate domeniile de cooperare, în contextul în care celebrăm 30 de ani de relaţii diplomatice, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai precizat că a discutat cu preşedintele Ilham Aliyev despre „consolidarea cooperării noastre în domeniul energiei pentru a creşte securitatea energetică prin diversificarea surselor naturale de gaz şi energie electrică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

I-am mulțumit președintelui Ilham Aliyev pentru deschiderea sa pentru sprijinirea eforturilor noastre în aceste domenii, a mai scris preşedintele Iohannis.

Să nu uităm că şi ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că Azerbaidjan este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale pentru România.

Azerbaidjan sigur este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale. Ne uităm, aşa cum aţi văzut şi declaraţia domnului prim-ministru, şi la gazul natural lichefiat. La vizita şi la şedinţa comună de guvern cu Guvernul Greciei, am vorbit şi am pus în discuţie interconectorul între Grecia şi Bulgaria pentru a operaţionaliza coridorul vertical, pentru a putea avea acces şi la gazul azer pe Coridorul Vertical, şi la terminalele de gaz lichefiat din Grecia, şi la terminalele de gaz lichefiat din Turcia.

Totodată Virgil Popescu a mai subliniat că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa şi nu crede că este cazul să discutăm de scenarii „apocaliptice”.

Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producţie de gaze. După cum am mai spus căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi a producătorilor de gaze: gaz lichefiat, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale.